SM för unga plåtslagare

09 februari 2018

I januari månad har det pågått uttagningstävlingar till SM-finalen i plåtslageri på 23 av landets olika gymnasieskolor. Den 16:e februari tillkännages de 6 unga plåtslagarna som presterat bäst i uttagningarna och som därmed är kvalificerade att tävla i Yrkes-SM i Uppsala den 27:e april i år.  Bevego har i flera år sponsrat tävlingen SM för unga plåtslagare och det gör vi även detta året.  

I över 30 år har SM för unga plåtslagare varit ett givet och årligt inslag för plåtslagerielever som närmar sig studenten. I år var som vanligt intresset stort när SM-uttagningarna drog igång och 113 kandidater ställde upp i kampen om SM-medaljen. Uttagningstävlingarna skedde på respektive skola och var tidsbegränsade till 6 timmar effektiv tid. Tävlingsuppgiften utfördes i lackerad förzinkad lackerad stålplåt och momenten var hämtade ur en byggnadsplåtslagares vardag där plåtbeklädnad av tak och fasader bland annat kräver matematiska beräkningar, materialkunskap och god känsla för hantverket.

Lokala domare utsåg en vinnare från varje gymnasieskola för att sedan skicka deras bidrag till branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning, där en central jury har fram till den 16 februari på sig att granska tävlingsbidragen utifrån mått, noggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck. De 6 SM-finalisterna tillkännages och publiceras den 16 februari på smup.se och på MyNewsdesk www.mynewsdesk.com/se/pressroom/pvf-plaat-ventforum-ab.