BEVEGONYTT

Vår bransch är full av spännande projekt att ta del av samtidigt som branschen kontinuerligt utvecklas. Detta samlar vi i BevegoNytt, det som tidigare var en papperstidning är nu digitalt. Här publicerar vi allt ifrån, fantastiska kundprojekt till informativa artiklar om produkter eller förändringar i branschen.

121 år gammalt plåtslageri drivs i fjärde generation

07 juli 2021
Franzéns Plåt i Gävle är ett anrikt plåtslageri som är över 100 år gammalt, den erfarenheten är svår att slå. Idag är det syskonen Jan-Åke Franzén och Pernilla Franzén som driver vidare plåtslageriet som deras farfars far Frans Oskar Franzén startade år 1900. Nu har de många uppdrag igång, bland annat renoveringen av den vackra Brynässkolan som är byggd 1905.

Fokus på skärskydd i nytt sortiment med handskar

30 juni 2021
Att ta in ett nytt sortiment i butikerna är en process i flera steg. Just nu utvecklar Bevego sitt sortiment med handskar, och sedan ett par veckor tillbaka hittar du varumärket Hanvo® Bestgrip på flera filialer. Nu inleds en period då handskarna från Hanvo® Bestgrip ska testas och utvärderas av kunderna. Det nya sortimentet innefattar handskar med skärskydd och montagehandskar.

Habo Plåt kan konsten att behålla ett familjärt team

23 juni 2021
Det var år 1967 som Alf Karlsson grundade sitt företag inom plåt och ventilation. Hans söner växte i princip upp i verkstaden och direkt efter grundskolan började Joakim och Mikael som lärlingar på pappas företag. Valet var självklart och sedan dess har bröderna fortsatt att utvecklas inom branschen, de har alltid något spännande på gång.

GRAFT Handbok förenklar valet av brandskydd

16 juni 2021
För drygt ett år sedan inledde Bevego ett samarbete med varumärket GRAFT, och sedan dess har GRAFTs högkvalitativa produkter inom passivt brandskydd varit uppskattade ute på filialerna. På uppdrag av Bevego har GRAFT nu tagit fram en handbok som förenklar valet av brandskydd och samlar dokumentation med fokus på brandklass EI60.

Efter 30 år i samma lokal flyttar VentCenter i Malmö

09 juni 2021
Precis intill filialen i Malmö har en ny verkstad vuxit fram och i förra veckan var det dags för öppning. Det är Bevegos VentCenter som tidigare låg i Vintrie i Malmö som nu fått nya lokaler på Risyxegatan. Att samla de olika verksamheterna i Malmö på ett och samma ställe blir ett lyft för både medarbetare och kunder.

Årets byggkvinna - En inspiratör för hela branschen

02 juni 2021
I år var första året som utmärkelsen Årets Byggkvinna delades ut, och titeln gick till Emmalena Andersson i Uddevalla. När vi får en intervju med henne är hon glad både över utmärkelsen och över att branschen är redo för detta pris, men säger att även om vi önskar att branschen var så jämställd att priset kunde heta Årets Byggperson så är vi inte riktigt där än.

Del 1: Ett lyckat projekt ledde till ett nytt, precis likadant

26 maj 2021
Kvarteret Mejeriet i Örebro består av 530 lägenheter och är ritat av Sweco. För sitt arbete vann Sweco Örebro kommuns byggnadspris 2020. Husherren Fastigheter AB var beställare av projektet, och det är förståeligt att de var nöjda med resultatet. Så nöjda att de nu har påbörjat ett precis likadant projekt. Edvin Backau på Falls Plåtslageri AB arbetade fyra år på Mejeriet, och vi har nu fått en intervju med honom angående det nya projektet.

Följ med plåtslagarna Fredrik och Robin på jobbet

19 maj 2021
Vad innebär det egentligen att vara plåtslagare? Hur ser en vanlig dag på jobbet ut? Och vad är det bästa med yrket? Det tar vi reda på när vi besöker Fredrik Petersén och Robin Lindström som arbetar på Hisingstads Bleck- och Plåtslageri AB. Just nu lägger de ett nytt tak på en fastighet i Majorna där vindsvåningen har byggts om till lägenheter.

Det var läge för Hammarstedts att testa kylbafflar från TROX

12 maj 2021
Hammarstedt´s Kyl & Inneklimat är ventilationsentreprenörer i ett ROT-projekt i Kalmar. Befintliga lokaler i kvarteret Telemarken genomgår en omfattande förändring för att göra plats för ca 900 skolelever. Fastigheten är rund vilket gör monteringen av ventilationssystemet lite speciell, och i projektet används flera spännande produkter från TROX. 

Förfalsad plåt gav fördelar på Kompassen i Luleå

05 maj 2021
I Luleå håller den nya stadsdelen Kronan på att växa fram. Ett av projekten består av 157 stycken lägenheter som tillsammans bildar kvarteret vid namn Kompassen. Här ligger fokus på hög miljöprofil med låg energiförbrukning. Storfors Plåtslageri AB är bland annat tak- och plåtentreprenör i projektet och valde att beställa förfalsad plåt från Bevego.

Det starka varumärket Sika flyttar in på hyllorna

28 april 2021
På Bevego uppdaterar vi kontinuerligt vårt sortiment för att erbjuda det senaste på marknaden och möta branschens krav inom allt från miljö till byggregler. Vi vill också vara flexibla i vårt utbud för att kunna möta kundernas efterfrågan. Nu har vi en riktigt bra och rolig nyhet i alla våra 33 butiker, som vi tror och hoppas att våra kunder kommer uppskatta.

Plåt-SM är en höjdpunkt för nästa generations plåtslagare

21 april 2021
Sedan 1986 har tävlingen SM för unga plåtslagare genomförts i syfte att lyfta och skapa uppmärksamhet kring byggnadsplåtslageri och locka fler ungdomar till yrket. Under många år har vi på Bevego stöttat tävlingen och varit en av sponsorerna. I år gick finalen av stapeln på PVF Teknikcentrum i Katrineholm den 15 april och som vinnare av Plåt-SM stod Elias Karlsson från Falun. Efter segern fick vi en pratstund med Elias.

Ett hedersamt uppdrag med stor samhällsnytta

14 april 2021
Ju mer komplext ett projekt är desto roligare tycker teamet på Ventilationskontroll Aeolus AB att det är. Under 14 månader har de nu genomfört ett utmanande energiprojekt som totalentreprenör på Centralkliniken på Östra Sjukhuset i Göteborg. En tuff miljö som är krävande på många sätt.

De vågade starta EC Ventilation vilket resulterade i framgång

31 mars 2021
Det var 2015 som Mikael Edman och hans kollega Mattias Pettersson bestämde sig för att starta eget företag inom ventilation, som de båda hade lång erfarenhet av. När de blir valda av Serneke som ventilationsentreprenör till det nya hotellet i Sundsvall är affären värd lika mycket som deras totala årsomsättning.

Årets stora event Plåt21 levererade vinnare av PLÅTPRISET 2021

24 mars 2021
Plåt-dagen är det ledande forumet för plåt i Sverige. Det startades för att nå ut med metallfasadens möjligheter inom arkitektur, och eventet har varit en bidragande faktor till plåten framgång inom arkitektur i Sverige. Vi är glada att eventet kunde genomföras även i år trots rådande pandemi, om än digitalt.

Härifrån trycks, lagerhålls och skickas alla Bevegos trycksaker

17 mars 2021
33 Bevegofilialer runt om i Sverige är i behov av olika trycksaker vid olika tillfällen, allt från kaffemuggar till broschyrer. Behoven ser helt olika ut så det gäller att rätt filial får rätt produkt vid rätt tillfälle, och detta löser Bevegos tryckeri galant.

Två skolor i Lindesberg får ventilationssystem med produkter från TROX och Siemens AB

10 mars 2021
Linde Byggnadsplåt arbetar just nu med sitt största uppdrag någonsin. Det är Brotorpsskolan i Lindesberg som rustas upp, och precis intill byggs den helt nya Lindbackaskolan. Skolorna ingår i samma projekt och Linde Byggnadsplåt valdes till totalentreprenör inom ventilation och styr. Ur Bevegos perspektiv är det TROX VAV-spjäll Leo med Siemens KNX som står i fokus i projektet. Nedan berättar Jonas Lindberg från Siemens AB, Smart Infrastructure mer om motorerna.

Energisparprojekt ger äldre fastigheter energieffektiva ventilationssystem

03 mars 2021
Marknaden 1 är en fastighet i Täby om 9 våningar som ägs av Hemsö Fastigheter. Denna fastighet är en av flera där Ingenjörsfirman Gösta Schelin AB genomfört ett energisparprojekt. Syftet är att få äldre byggnader att leva upp till dagens högt ställda krav på ventilation och energiförbrukning.

Centrallager och ny fabrik i Landvetter stärker Bevegos position

23 februari 2021
Ända sedan starten 1994 har Bevego arbetat som en traditionell grossist och sedan 2008 med viss egen tillverkning. Under 2020 förverkligades Bevegos största satsning någonsin då en ny produktionsenhet och centrallager öppnade i Landvetter. Genom denna satsning förflyttar bolaget sin position i värdekedjan och blir en ännu starkare aktör på marknaden.

Bevegos stora satsning i Bromma slår upp dörrarna

17 februari 2021
Måndagen den 15 februari invigdes Bevegos nya filial i Bromma. Den helt toppmoderna anläggningen är ett samarbete mellan Bevego, Dahl och Optimera som alla tre ägs av koncernen Saint-Gobain. Under fem år har planeringen pågått, och med detta breda utbud under ett och samma tak kan kundservicen nu höjas till nästa nivå.

Lakverkets exceptionella miljö kräver ventilation i syrafast stål

10 februari 2021
Ambra är ventilationsföretaget som nischat sig mot industrin. Huvudkontoret ligger i Skelleftehamn och 500 meter därifrån ligger Boliden Rönnskär som är ett av världens mest avancerade smältverk. Ambra har ett kontinuerligt samarbete med Boliden Rönnskär och har nu rollen som ventilationsentreprenör när det nya lakverket byggs

Materialet som ersatte bly och innoverande branschen

03 februari 2021
Materialet Flex Ultipro föddes ur ett miljöperspektiv för att ersätta bly. Idag används materialet av många plåtslagare och snickare eftersom det är ett mycket flexibelt och lättarbetat material. Företaget Perform som utvecklat materialet lanserade senare även Flash Ultipro. Trine Hvid Jensen från Perform berättar mer här i reportaget.

466 stycken spiskåpor från Franke är på väg till Nynäshamn

27 januari 2021
Fläkt Teknik Entreprenad AB från Karlstad är ventilationsentreprenör i det mycket stora bostadsprojektet Fyren. Många lägenheter kräver många spiskåpor, och dessa valde Fläkt Teknik att beställa från just Bevego. Sedan november 2020 och fram till augusti 2021 kommer Bevego stolt att leverera spiskåpor från varumärket Franke till de nya bostäderna.

Stor expansion av Norrlands Universitetssjukhus

20 januari 2021
Norrlands Universitetssjukhus (NUS) i Umeå är i behov av att både expandera och renovera för att möta framtidens krav på hälso- och sjukvård. Därför pågår det just nu flera bygg- och renoveringsprojekt runt omkring sjukhuset. Ett av dessa projekt är den helt nya byggnaden för psykiatrisk vård som kallas Byggnad 28. Som ventilationsentreprenör för de 33 000 kvm anlitades Caverion.