BEVEGONYTT

Vår bransch är full av spännande projekt att ta del av samtidigt som branschen kontinuerligt utvecklas. Detta samlar vi i BevegoNytt, det som tidigare var en papperstidning är nu digitalt. Här publicerar vi allt ifrån, fantastiska kundprojekt till informativa artiklar om produkter eller förändringar i branschen.

Ambassadörer utvecklar Bevegos hållbarhetsarbete

13 januari 2021
I Bevegos hållbarhetsarbete finns ett speciellt fokus som är extra viktigt, att inspirera! På så sätt kan man nå ut till fler, och för att kunna göra det har Bevego valt att utse hållbarhetsambassadörer inom företaget som utbildat sig internt och som ska stärka hållbarhetsarbetet på filialerna. Här delar Karin Hedgren och Andrea Bennetoft med sig av konkreta tips som du kan ta med dig både hem och till arbetsplatsen.
Bild: White Arkitekter

Det mäktiga kulturhuset är viktigt för Skellefteå

05 januari 2021
I januari 2020 började PlåtIsol Skellefteå AB arbeta på plats i det som ska bli Sara Kulturhus i Skellefteå. De står för all teknisk isolering av både rör och ventilation i projektet och beräknas vara klara i april 2021. I denna intervjun berättar John Burström på PlåtIsol Skellefteå AB om arbetet på Sara Kulturhus som är deras absolut största projekt någonsin.

Bevego lanserar unik imkanal och förändrar branschen

23 december 2020
Under september lanserade Bevego en helt ny imkanal. Den är tillverkad på ett unikt sätt som gör den lättare och säkrare om en brand skulle uppstå. Dessutom vill Bevego förändra branschen genom att införa standardstorlekar på rektangulära ventilationskanaler. Produktionschef Johan Sahlqvist berättar varför i detta reportage.
Illustration: Krook & Tjäder

Del 3: Två år av projektering och bra samarbete

09 december 2020
I juni 2018 togs det första spadtaget till nya psykiatrimottagningen i Kalmar, och vad som hände efter det har vi skrivit om i del 1 och 2 av denna artikelserie. Företaget Avent Installation står för montering av ventilation som Bevego levererar, och Jonas Mäki på Avent har berättat om allt från logistikutmaningar till nya arbetssätt, men vad hände egentligen innan 2018? Vi har pratat med Jessica Mattsson på WSP som projekterat ventilationen.

Ny satsning på betonginfästning från EJOT

02 december 2020
Utifrån EJOTs produktportfölj med betonginfästning valde Bevego ut ett skräddarsytt sortiment att erbjuda sina kunder. Under ett år har sortimentet funnits på hyllorna i tio utvalda Bevegobutiker, och efter en utvärdering med positivt gensvar utökar nu Bevego och EJOT samarbetet. Sedan i november finns de högkvalitativa infästningarna på totalt 21 filialer runt om i Sverige.

På prov i butik: Arbetsbelysning av högsta kvalité

25 november 2020
Tre av Bevegos butiker runt om i Sverige är testpiloter för arbetsbelysning från Mareld Pro Lighting, just nu hittar du sortimentet i Malmö, Bäckebol och Älvsjö. Det sägs att om man en gång testat produkterna vill man inte vara utan, så frågan är nu om vi kommer att bli fast?

Viktiga produktlanseringar inom plåt

18 november 2020
AMM och AMS Matt är två helt nya produkter som Bevego lanserade i september. De är framtagna tillsammans med plåtproducenten Armat och du kan endast hitta de i Bevegos sortiment. ZinkMagnesium är också ett nytt material som är viktigt för ett komplett utbud inom affärsområdet byggplåt. ZinkMagnesium är framtaget tillsammans med Plannja och du kan läsa mer om det i detta reportage.

Bevego har ensamrätt på nya skarvsystemet

11 november 2020
För två år sedan lanserades ett nytt skarvsystem och nu utvecklas systemet vidare med en gångjärnsfunktion som Bevego är ensamma om på marknaden. Bevego har med sig historia från flera olika företag inom rektangulär ventilation, och stor kunskap om allt från kanaler till skarvsystem.

Världens snabbaste falsskärare, FalsCutter är här!

04 november 2020
I september lanserade Uveco en ny falsskärare som fick namnet FalsCutter. Den är starkare, snabbare och mer effektiv än de som redan finns på marknaden, dessutom är den sladdlös och väger bara 2,8 kg vilket gör den lätt att ta med sig. Denna FalsCutter kommer att underlätta för många bygg- och ventilationsplåtslagare där ute och finns redan nu i lager i flera av Bevegos butiker runt om i landet.

Levererar frisk luft till över 1900 barn utanför Karlstad

21 oktober 2020
I kommunerna Hammarö och Kil utanför Karlstad byggs det just nu många nya skolor och förskolor. Det är en stor satsning som sträcker sig ända fram till år 2026 där man planerar att förverkliga totalt 18 skolor, förskolor och idrottshallar. Att satsa på bra ventilation är en viktig komponent för att skapa en god arbetsmiljö för förskolebarn och skolelever - både idag och om 30 år.

Efter 70 år i branschen fortsätter Engströms Isolering att utvecklas

14 oktober 2020
År 1950 startade Arthur Engström företaget Engströms Isolering. Arthur är farfar till Mats Engström som idag driver vidare företaget tillsammans med sin kusin Stefan Engström. I 70 år har företaget nu arbetat inom teknisk isolering med fokus på VS, kyla och industri. Engströms Isolering arbetar med projekt inom ett geografiskt område från Båstad till Ystad och har kontoret i Ramlösa i Helsingborg.

Thomas på Mölndals Expressen levererar specialbeställningar i expressfart

07 oktober 2020
Ibland blir det fel. Ibland svänger ventilationskanalen åt höger när den skulle svänga åt vänster, ibland är det en balk i vägen precis där kanalerna ska monteras och ibland har bredden förväxlats med höjden. När man upptäcker att man gjort ett fel i beställningen och tvingas stanna upp i monteringen behöver man riktigt snabb hjälp, Bevegos räddare i nöden kallas för Mölndals Expressen.

Arkitekten välkomnar resenärer med flaggor från hela världen

23 september 2020
Under våren 2021 kommer hotellet på Göteborg Landvetter Airport att stå klart. De 22 000 kg plåt i form av världens flaggor som du kunnat läsa om i BevegoNytt tidigare är nu monterade på fasaden. Det är arkitektbyrån Wingårdhs som har gestaltat hotellet, där Gert Wingårdh varit huvudansvarig arkitekt. I denna intervju kan du läsa om hans tankar kring hotellet.

Weland Stål förbereder för en säker morgondag

10 september 2020
Som ledande leverantör av produkter inom taksäkerhet gör Weland Stål vardagen säker för mängder av entreprenörer. De har egen avdelning för produktutveckling, egen testhall, samarbete med RISE och driver säkerhetsfrågor i olika standardiseringskommittéer. Här berättar Anders Rost på Weland Stål om hur de utvecklar branschen.

I Halmstad samverkar Dahl, Optimera och Bevego under samma tak

02 september 2020
Samtidigt som Bevego skulle etablera sig i Halmstad år 2014 letade både Optimera och Dahl efter nya lokaler. De tre företagen som alla ägs av industrikoncernen Saint-Gobain beslutade att bygga nytt och flytta in under samma tak. Det är enda platsen i Sverige där företagen samverkar på detta sätt, men Bevegos platschef Peter Karlsson ser tydliga synergier.

En omtäckning som kräver sin plåtslagare

26 augusti 2020
Efter att ha vunnit Lidköping kommuns upphandling har Skara Plåt gjort en omtäckning av plåttaket på Wennerbergskolan. Den gamla plåten togs bort, undertaket kollades över och återställdes vid behov, och ca 1000 kvadratmeter ny GreenCoat plåt i färgen ärggrön lades på.

1308 stansade flaggor i plåt täcker hotellets fasad

19 augusti 2020
Kode Plåt har startat ytterligare ett arbetsskift för att 16 timmar om dagen kunna stansa flaggor till hotellet i Landvetter. 22 000 kg plåt ska bli 1308 st flaggor med 18 630 hål i varje flagga, och 36 st länder kommer vara representerade på fasaden på detta prestigefyllda projekt.

15 år som turbilschaufför för Bevego

29 juli 2020
“Det är ett helt led av människor som påverkar kundens intryck av Bevego och vår service. Det tar inte slut när en säljare fått in en order. Efter det ska administrativa uppgifter utföras, lagerpersonalen ska plocka och packa produkterna, och chaufförerna ska leverera varorna så att de finns hos kunden i rätt tid. Det är många personer inblandade.” säger Peter Strålman som kör en av Bevegos turbilar.

Stort genomslag med interna webbutbildningar inom ventilation

22 juli 2020
Alla fysiska möten med kunder och leverantörer har såklart påverkats av coronapandemin. Bevego funderade därför på nya sätt att utveckla kompetens i dessa tider, och resultatet blev interna webbutbildningar.

Ny branschstandard ger även efterlängtat fokus på isolering av ventiler

15 juli 2020
Branschstandard Teknisk Isolering, BTI Den 30 mars 2020 publicerade Isoleringsfirmornas förening en ny branschstandard för teknisk isolering. Den nya standarden ska underlätta och hjälpa hela byggbranschen, framförallt VVS-branschen. Fokus ligger på hållbarhet och att göra klimatsmarta val, för mindre påverkan på klimatet och lägre energikostnader.

Tusentals kassetter i zink bildar en unik horisontalpanel

08 juli 2020
Med tusentals zinkkassetter, dolda infästningar och mängder av speciallösningar står nu byggnaden klar på området Innovatum i Trollhättan. Pogab skapade en fantastiskt fasad på Byggnad 20, och fick därför återigen uppdraget på Byggnad 103. Den unika fasaden består av kassetter i titanzink som Rheinzink och Bevego levererat.

Anpassningsbara egenskaper och fördelar med plåt

01 juli 2020
För att sammanfatta fördelarna med plåt redan här i inledningen skulle man kunna säga formbart, korrosionsbeständigt och vackert. Men det är mer komplext än så, du kan ge plåten otroligt många olika egenskaper och användningsområdena är näst intill oändliga.

Mängder med ventilation i precis rätt tid till Geely Innovation Centre

24 juni 2020
Den första fasen av Geely Innovation Centre är två kontorsbyggnader om totalt ca 55 000 kvm som utöver kontor kommer innefatta restauranger, kaféer och butiker. Det är på Lindholmen i Göteborg som denna innovationshubb för det Svenska fordonsklustret håller på att växa fram. Området kommer bli ett öppet campus som uppmuntrar till samarbete och interaktion, och en plattform som möjliggör teknologisk innovation och tvärkulturellt utbyte.

Bevego i Bäckebol firar 1 år

17 juni 2020
17 juni 2019 öppnades Bevegos största filial och nu har verksamheten i Bäckebol varit igång i exakt ett år. Vi har fått en intervju med platschef Basem Kurdali om hur det senaste året gått och hur mottagandet från kunderna varit.