BEVEGONYTT

Vår bransch är full av spännande projekt att ta del av samtidigt som branschen kontinuerligt utvecklas. Detta samlar vi i BevegoNytt, det som tidigare var en papperstidning är nu digitalt. Här publicerar vi allt ifrån, fantastiska kundprojekt till informativa artiklar om produkter eller förändringar i branschen.

Ett hedersamt uppdrag med stor samhällsnytta

14 april 2021
Ju mer komplext ett projekt är desto roligare tycker teamet på Ventilationskontroll Aeolus AB att det är. Under 14 månader har de nu genomfört ett utmanande energiprojekt som totalentreprenör på Centralkliniken på Östra Sjukhuset i Göteborg. En tuff miljö som är krävande på många sätt.

De vågade starta EC Ventilation vilket resulterade i framgång

31 mars 2021
Det var 2015 som Mikael Edman och hans kollega Mattias Pettersson bestämde sig för att starta eget företag inom ventilation, som de båda hade lång erfarenhet av. När de blir valda av Serneke som ventilationsentreprenör till det nya hotellet i Sundsvall är affären värd lika mycket som deras totala årsomsättning.

Årets stora event Plåt21 levererade vinnare av PLÅTPRISET 2021

24 mars 2021
Plåt-dagen är det ledande forumet för plåt i Sverige. Det startades för att nå ut med metallfasadens möjligheter inom arkitektur, och eventet har varit en bidragande faktor till plåten framgång inom arkitektur i Sverige. Vi är glada att eventet kunde genomföras även i år trots rådande pandemi, om än digitalt.

Härifrån trycks, lagerhålls och skickas alla Bevegos trycksaker

17 mars 2021
33 Bevegofilialer runt om i Sverige är i behov av olika trycksaker vid olika tillfällen, allt från kaffemuggar till broschyrer. Behoven ser helt olika ut så det gäller att rätt filial får rätt produkt vid rätt tillfälle, och detta löser Bevegos tryckeri galant.

Två skolor i Lindesberg får ventilationssystem med produkter från TROX och Siemens AB

10 mars 2021
Linde Byggnadsplåt arbetar just nu med sitt största uppdrag någonsin. Det är Brotorpsskolan i Lindesberg som rustas upp, och precis intill byggs den helt nya Lindbackaskolan. Skolorna ingår i samma projekt och Linde Byggnadsplåt valdes till totalentreprenör inom ventilation och styr. Ur Bevegos perspektiv är det TROX VAV-spjäll Leo med Siemens KNX som står i fokus i projektet. Nedan berättar Jonas Lindberg från Siemens AB, Smart Infrastructure mer om motorerna.

Energisparprojekt ger äldre fastigheter energieffektiva ventilationssystem

03 mars 2021
Marknaden 1 är en fastighet i Täby om 9 våningar som ägs av Hemsö Fastigheter. Denna fastighet är en av flera där Ingenjörsfirman Gösta Schelin AB genomfört ett energisparprojekt. Syftet är att få äldre byggnader att leva upp till dagens högt ställda krav på ventilation och energiförbrukning.

Centrallager och ny fabrik i Landvetter stärker Bevegos position

23 februari 2021
Ända sedan starten 1994 har Bevego arbetat som en traditionell grossist och sedan 2008 med viss egen tillverkning. Under 2020 förverkligades Bevegos största satsning någonsin då en ny produktionsenhet och centrallager öppnade i Landvetter. Genom denna satsning förflyttar bolaget sin position i värdekedjan och blir en ännu starkare aktör på marknaden.

Bevegos stora satsning i Bromma slår upp dörrarna

17 februari 2021
Måndagen den 15 februari invigdes Bevegos nya filial i Bromma. Den helt toppmoderna anläggningen är ett samarbete mellan Bevego, Dahl och Optimera som alla tre ägs av koncernen Saint-Gobain. Under fem år har planeringen pågått, och med detta breda utbud under ett och samma tak kan kundservicen nu höjas till nästa nivå.

Lakverkets exceptionella miljö kräver ventilation i syrafast stål

10 februari 2021
Ambra är ventilationsföretaget som nischat sig mot industrin. Huvudkontoret ligger i Skelleftehamn och 500 meter därifrån ligger Boliden Rönnskär som är ett av världens mest avancerade smältverk. Ambra har ett kontinuerligt samarbete med Boliden Rönnskär och har nu rollen som ventilationsentreprenör när det nya lakverket byggs

Materialet som ersatte bly och innoverande branschen

03 februari 2021
Materialet Flex Ultipro föddes ur ett miljöperspektiv för att ersätta bly. Idag används materialet av många plåtslagare och snickare eftersom det är ett mycket flexibelt och lättarbetat material. Företaget Perform som utvecklat materialet lanserade senare även Flash Ultipro. Trine Hvid Jensen från Perform berättar mer här i reportaget.

466 stycken spiskåpor från Franke är på väg till Nynäshamn

27 januari 2021
Fläkt Teknik Entreprenad AB från Karlstad är ventilationsentreprenör i det mycket stora bostadsprojektet Fyren. Många lägenheter kräver många spiskåpor, och dessa valde Fläkt Teknik att beställa från just Bevego. Sedan november 2020 och fram till augusti 2021 kommer Bevego stolt att leverera spiskåpor från varumärket Franke till de nya bostäderna.

Stor expansion av Norrlands Universitetssjukhus

20 januari 2021
Norrlands Universitetssjukhus (NUS) i Umeå är i behov av att både expandera och renovera för att möta framtidens krav på hälso- och sjukvård. Därför pågår det just nu flera bygg- och renoveringsprojekt runt omkring sjukhuset. Ett av dessa projekt är den helt nya byggnaden för psykiatrisk vård som kallas Byggnad 28. Som ventilationsentreprenör för de 33 000 kvm anlitades Caverion.

Ambassadörer utvecklar Bevegos hållbarhetsarbete

13 januari 2021
I Bevegos hållbarhetsarbete finns ett speciellt fokus som är extra viktigt, att inspirera! På så sätt kan man nå ut till fler, och för att kunna göra det har Bevego valt att utse hållbarhetsambassadörer inom företaget som utbildat sig internt och som ska stärka hållbarhetsarbetet på filialerna. Här delar Karin Hedgren och Andrea Bennetoft med sig av konkreta tips som du kan ta med dig både hem och till arbetsplatsen.
Bild: White Arkitekter

Det mäktiga kulturhuset är viktigt för Skellefteå

05 januari 2021
I januari 2020 började PlåtIsol Skellefteå AB arbeta på plats i det som ska bli Sara Kulturhus i Skellefteå. De står för all teknisk isolering av både rör och ventilation i projektet och beräknas vara klara i april 2021. I denna intervjun berättar John Burström på PlåtIsol Skellefteå AB om arbetet på Sara Kulturhus som är deras absolut största projekt någonsin.

Bevego lanserar unik imkanal och förändrar branschen

23 december 2020
Under september lanserade Bevego en helt ny imkanal. Den är tillverkad på ett unikt sätt som gör den lättare och säkrare om en brand skulle uppstå. Dessutom vill Bevego förändra branschen genom att införa standardstorlekar på rektangulära ventilationskanaler. Produktionschef Johan Sahlqvist berättar varför i detta reportage.
Illustration: Krook & Tjäder

Del 3: Två år av projektering och bra samarbete

09 december 2020
I juni 2018 togs det första spadtaget till nya psykiatrimottagningen i Kalmar, och vad som hände efter det har vi skrivit om i del 1 och 2 av denna artikelserie. Företaget Avent Installation står för montering av ventilation som Bevego levererar, och Jonas Mäki på Avent har berättat om allt från logistikutmaningar till nya arbetssätt, men vad hände egentligen innan 2018? Vi har pratat med Jessica Mattsson på WSP som projekterat ventilationen.

Ny satsning på betonginfästning från EJOT

02 december 2020
Utifrån EJOTs produktportfölj med betonginfästning valde Bevego ut ett skräddarsytt sortiment att erbjuda sina kunder. Under ett år har sortimentet funnits på hyllorna i tio utvalda Bevegobutiker, och efter en utvärdering med positivt gensvar utökar nu Bevego och EJOT samarbetet. Sedan i november finns de högkvalitativa infästningarna på totalt 21 filialer runt om i Sverige.

På prov i butik: Arbetsbelysning av högsta kvalité

25 november 2020
Tre av Bevegos butiker runt om i Sverige är testpiloter för arbetsbelysning från Mareld Pro Lighting, just nu hittar du sortimentet i Malmö, Bäckebol och Älvsjö. Det sägs att om man en gång testat produkterna vill man inte vara utan, så frågan är nu om vi kommer att bli fast?

Viktiga produktlanseringar inom plåt

18 november 2020
AMM och AMS Matt är två helt nya produkter som Bevego lanserade i september. De är framtagna tillsammans med plåtproducenten Armat och du kan endast hitta de i Bevegos sortiment. ZinkMagnesium är också ett nytt material som är viktigt för ett komplett utbud inom affärsområdet byggplåt. ZinkMagnesium är framtaget tillsammans med Plannja och du kan läsa mer om det i detta reportage.

Bevego har ensamrätt på nya skarvsystemet

11 november 2020
För två år sedan lanserades ett nytt skarvsystem och nu utvecklas systemet vidare med en gångjärnsfunktion som Bevego är ensamma om på marknaden. Bevego har med sig historia från flera olika företag inom rektangulär ventilation, och stor kunskap om allt från kanaler till skarvsystem.

Världens snabbaste falsskärare, FalsCutter är här!

04 november 2020
I september lanserade Uveco en ny falsskärare som fick namnet FalsCutter. Den är starkare, snabbare och mer effektiv än de som redan finns på marknaden, dessutom är den sladdlös och väger bara 2,8 kg vilket gör den lätt att ta med sig. Denna FalsCutter kommer att underlätta för många bygg- och ventilationsplåtslagare där ute och finns redan nu i lager i flera av Bevegos butiker runt om i landet.

Levererar frisk luft till över 1900 barn utanför Karlstad

21 oktober 2020
I kommunerna Hammarö och Kil utanför Karlstad byggs det just nu många nya skolor och förskolor. Det är en stor satsning som sträcker sig ända fram till år 2026 där man planerar att förverkliga totalt 18 skolor, förskolor och idrottshallar. Att satsa på bra ventilation är en viktig komponent för att skapa en god arbetsmiljö för förskolebarn och skolelever - både idag och om 30 år.

Efter 70 år i branschen fortsätter Engströms Isolering att utvecklas

14 oktober 2020
År 1950 startade Arthur Engström företaget Engströms Isolering. Arthur är farfar till Mats Engström som idag driver vidare företaget tillsammans med sin kusin Stefan Engström. I 70 år har företaget nu arbetat inom teknisk isolering med fokus på VS, kyla och industri. Engströms Isolering arbetar med projekt inom ett geografiskt område från Båstad till Ystad och har kontoret i Ramlösa i Helsingborg.

Thomas på Mölndals Expressen levererar specialbeställningar i expressfart

07 oktober 2020
Ibland blir det fel. Ibland svänger ventilationskanalen åt höger när den skulle svänga åt vänster, ibland är det en balk i vägen precis där kanalerna ska monteras och ibland har bredden förväxlats med höjden. När man upptäcker att man gjort ett fel i beställningen och tvingas stanna upp i monteringen behöver man riktigt snabb hjälp, Bevegos räddare i nöden kallas för Mölndals Expressen.