BEVEGONYTT

Vår bransch är full av spännande projekt att ta del av, samtidigt som den också kontinuerligt utvecklas så att det ständigt finns nyheter och innovationer att uppdatera sig om. I BevegoNytt publicerar vi allt ifrån reportage om fantastiska kundprojekt till informativa artiklar om produkter eller förändringar i branschen.

Byter eternit mot romber i plåt

05 oktober 2022
Eternittaket på villan hade gjort sitt och när familjen nu behövde byta taket ville de ha ett liknande utseende. De hade sett att Prefa erbjuder ett taksystem i aluminium, där romber i plåt skapar samma mönster som eterniten. Helléns Plåtslageri fick i uppdrag att byta taket och eftersom de är helkunder till Bevego beställde de även Prefas taksystem via Bevego. Grannhuset blev så inspirerade, att Helléns Plåtslageri även fick sätta romber på deras tak.

Humankapitalet är företagets framgångsfaktor

28 september 2022
Uppe på vinden i hus 3 berömmer Bevegos säljare Hamid det fina arbetet som GW Ventilation gjort. Snygga och precisa rader, så som det brukar se ut när GW Ventilation monterat kanaler. Gabriel är VD på företaget och betonar att arbetet är gjort av personer som inte arbetat med ventilation i mer än åtta månader. På kort tid har medarbetarna lärt sig hantverket och gör ett riktigt bra jobb ute på byggarbetsplatserna. Att anställa personer utan kunskap om ventilation visade sig bli en av GW Ventilations framgångsfaktorer.

Plannja Arctic: Plåt i matt kulör för skandinavisk design

21 september 2022
Plannja är Europas ledande varumärke inom tunnplåtsprodukter för byggmarknaden. Deras produkter är specifikt utvecklade för Norden vilket innebär en mycket hög kvalitet som klarar klimatets tuffa påfrestningar, och den nordiska estetiken är genomgående i hela sortimentet. Plannja som följer trenderna inom arkitektur, inredning och design såg att kulörsortimentet började gå mot matta färger. För att möta trenden började de utveckla konceptet Arctic.

En hållbar profil på både företag och projekt

14 september 2022
Teknisk isolering är avgörande för att göra byggnader energieffektiva och hållbara på lång sikt. Uppsala Isolering arbetar just nu på projektet Rosendals Port i Uppsala där de ansvarar för både rör- och ventilationsisolering. Ett projekt med en stark hållbar profil och tuffa krav. Här berättar Camilla Stoor, VD på Uppsala Isolerings AB om hur dom ser på hållbart byggande.

2,7 ton kopparplåt på 300 timmar

07 september 2022
Mikael Englund gick i sin pappas fotspår och är fjärde generationen plåtslagare. Han har arbetat som plåtslagare i 37 år, och för 6 år sedan bytte han stad och byggde upp ett företag på nytt. Mikael har etablerat sig väl här i Falköping och kalendern är full med uppdrag under lång tid framöver. När vi besöker honom är det bara någon timma kvar tills ett nästan åtta veckor långt projekt är helt avslutat.

Nybyggnation fördubblar byns befolkning

31 augusti 2022
Går det att vända trenden kring centralisering och skapa en levande landsbygd? Denna fråga uppstod i Kaxås i Jämtland i början av 2019. Då hotades skolan i Kaxås av nedläggning, och sedan dess har en otroligt resa gjorts. Bye Plåt är plåtentreprenörer i projektet Ekobyn Ladriket där 32 hus håller på att byggas. Här berättar Johan Olofsson på Bye Plåt om det unika projektet.

Tekniskt avancerat badhus då stadskärnan flyttas

24 augusti 2022
När en hel stad ska flyttas är det många samhällsfunktioner som måste byggas upp på nytt. Flytten av Kirunas stadskärna som läggs tre kilometer öster om nuvarande centrum har pågått under lång tid. Just nu pågår byggnationen av det nya badhuset som kommer bli ett av Sveriges modernaste. Inte nog med att projektet omfattar 10 500 kvm, badhus är också något av det mest krävande när det kommer till ventilation.

När man jobbar i Östersund blir det lokala kanaler

17 augusti 2022
Att arbeta som ett lag är det roligaste med jobbet som ventilationsmontör enligt Tomas på MVI. Just nu arbetar han och kollegorna på uppdrag av GK som är ventilationsentreprenörer i projektet på Lugnviksskolan och förskolan Sjöängen. Ända sedan Bevego öppnade i Östersund har båda företagen handlat där, så även denna gång. De cirkulära kanalerna tillverkas av lokala Hallströms och de rektangulära av Bevego.

Plåt möter tegel i ett projekt att vara stolt över

10 augusti 2022
Christian Wilhsson och Stefan Andreasson på Knallens Plåtslageri får många stora uppdrag trots att de bara är två plåtslagare i företaget. Företaget startades 2018 och samma år valdes de till plåtentreprenörer i projektet Önneredsbodarna. Här valde arkitekterna att använda klassiska material i en samtida stil, vilket resulterade i en fasad med danskt tegel som möter ett vackert sadeltak i grå plåt.

Del 1: Plåt, vent och isolering på nya brandstationen

06 juli 2022
I Uddevalla byggs just nu en ny brandstation. En viktig samhällsfunktion som ställer höga krav på funktion och kvalitet. Byggnaden blir ett landmärke precis intill Västgötavägen, och inblandade entreprenörer känner en stolthet i att vara en del av projektet. Bevego har inte bara fått äran att leverera ett material till brandstationen, utan alla tre affärsområden finns representerade i huset!

Startade eget för att utmana sig själv

29 juni 2022
Niklas Johansson är 25 år och gillar när det händer nya saker, och det är precis vad det gör när man har startat eget företag. Sedan Niklas startade NJ Isolerteknik för drygt ett år sedan har det varit mycket nytt att sätta sig in i, som att lämna anbud, lära sig nya leveranssystem, anlita förstärkning och ha en dialog med både kunder och leverantörer. Dessutom har stora jobb kommit in så det har varit fullt upp med att isolera.

Plåtslagarens egna plåttak är något utöver det vanliga

22 juni 2022
”När jag ritade huset kändes det som en bra idé med flera takkupor, men jag visste att jag skulle ångra mig när taket väl skulle läggas.” säger Hampus Reslow. Att bygga och fixa med hus är ett sidoprojekt som Hampus har. Han är 29 år, arbetar som plåtslagare, har byggt två hus och renoverat tre. Nu har han precis byggt klart sin femte villa. Här ska han bo, kanske inte hela livet men ett tag i alla fall.

Bråttom med ventilationen för att få taket tätt

15 juni 2022
I Vänersborg växer lägenhetshuset Katten fram. Snickarna har byggt upp ett våningsplan i taget, och allt material för respektive våning har lyfts in med kran innan nästa våningsplan stängt till. Nu har huset sju våningar och Ljungskile Ventilation gör färdigt ventilationen uppe på taket. Veckans regn har gjort snickarna ivriga att få huset tätt, så nu gäller det att jobba på!

Opejra - En unik satsning på klimatskal

08 juni 2022
Plåtpartnergruppen har funnits sedan år 1990 och har med tiden knutit till sig flera plåtslagerier runt om i Mellansverige. Även fasadföretag och produktionsföretag för aluminiumprofiler ingår i konstellationen. De företag som gått in i plåtpartnergruppen har haft kvar sitt unika företagsnamn, med tillägget - En del av Plåtpartnergruppen. Med sin långa historia och erfarenhet var det nu dags för gruppen att ta nästa steg. I slutet av april samlades alla medarbetarna för att få veta hur detta steg skulle se ut, och man visste att ett nytt företagsnamn var på gång.

Ett pussel av färgkoder blev ett grönt hus

01 juni 2022
Takplåt, taksäkerhet och takavvattning skulle vara i precis samma kulör som husfasaden. Att jaga färgkoder och få alla gröna nyanser att matcha varandra blev projektets stora utmaning. Kvarteret Teglet i Norrköping är ett projekt som inrymmer 14 hyreslägenheter och allt plåtslageriarbete har utförts av HaMi AB. Här berättar arbetsledare Mattias Cederholm om det unika projektet.

Hållbarhet, en viktig faktor i nytt transportavtal

25 maj 2022
Under 2021 upphandlade Bevego ny transportör i Stockholmsområdet, och den 1 januari drog arbetet tillsammans med FORIA igång. Det nya avtalet innefattar bland annat sex nya turbilar som alla drivs av det förnybara drivmedlet HVO100. Samarbetet innebär en mer effektiv distribution med högre servicegrad, och dessutom högre fyllnadsgrad i lastbilarna.

PLÅT22 bjöd på kunskap och inspiration

19 maj 2022
Fler och fler arkitekter väljer att arbeta med plåt i sin arkitektur, och det är ingen slump att materialet ökat i popularitet. I många år har tillverkare, erfarna arkitekter och experter inom plåt hjälpts åt att lyfta plåtens fördelar som fasadmaterial. Ett av forumen som bidragit till att sprida kunskap och öka materialets status i Sverige är evenemanget PLÅT, ett event tillägnat metallfasader och framtidens arkitektur.

Vinnarna i SGDS Extra Padel Tour

11 maj 2022
Det är många i byggbranschen som anammat sporten padel, därför föll valet på en padelturnering när SGDS Extra skulle ordna event för sina medlemmar. Padel innebär både träning och ett socialt sammanhang - en perfekt aktivitet för kollegor, säljare och kunder att utföra tillsammans. Anmälningarna till SGDS Extra Padel Tour trillade in och bollen sattes i spel.

Tack till alla som besökte oss på Nordbygg

04 maj 2022
Nordbygg är Nordens största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen, och ca 48 000 besökare lockas till mässan när den anordnas i Älvsjö. Många upplevde att det var fler besökare än vanligt, kanske var längtan efter att träffa personer i branschen ovanligt stor, efter en lång period av social distansering. Vi på Bevego är mycket nöjda med veckan, och vi vill säga stort tack till alla er som kom förbi och sa hej i vår monter!

Del 2: Vad gömde sig under plåttaket?

27 april 2022
I höstas besökte vi projektet Fältskären i Skövde där KAEFER var i full gång med att byta det 2000 kvadratmeter stora taket. Fastigheten består av studentlägenheter och på taket finns 36 stycken takkupor som krävde hög hantverksskicklighet av plåtslagarna. Flera tusen timmar plåtslageriarbete har lagts ner och Jimmy Järlesand som är avdelningschef på KAEFER sammanfattar projektet.

Fler målar om plåttaket istället för att lägga nytt

20 april 2022
Att måla om ett plåttak kan vara ett alternativ till att byta ut hela taket, det är också en åtgärd som gör att plåten och taket håller längre. I Stockholmsområdet är det vanligare att måla om plåttak jämfört med i resten av Sverige, men kanske går vi mot en tid då fler företag kommer erbjuda plåttaksmålning. Eftersom att priserna och tillgången av plåt är oviss kan takfärg vara något som fler får upp ögonen för.

Sinusplåt i inomhusmiljö för en visuell effekt

06 april 2022
Det är extremt ovanligt att plåtslagare arbetar inomhus. Christian Wihlsson och Stefan Andreasson har sammanlagt 55 års erfarenhet som plåtslagare, och ingen har tidigare arbetat med ett projekt inomhus. Förrän nu. Det är en stor lärandemiljö på Chalmersområdet i Göteborg som genomgått en omfattande renovering, och i den nya miljön har plåt fått en framträdande roll.

Del 2: Intensivt arbete med en inflyttning per månad

30 mars 2022
I januari 2022 var det inflyttning i det första huset på Piloten 10. Totalt innefattar projektet 11 huskroppar, och fram till mars 2023 ska ett hus per månad färdigställas för inflytt. Det innebär ett intensivt arbete på en byggarbetsplats som krymper och krymper.

Verktyg, nyheter och mycket folk!

23 mars 2022
Minimässor är ett inarbetat koncept hos oss på Bevego dit både kunder och leverantörer återkommer, men det ligger mycket jobb bakom. Vi har pratat med Anders Josefsson som är platschef på Bevego i Jönköping, han vet vad som krävs för ett lyckat event, och vad som lockar kunderna till att besöka minimässorna.