Det mäktiga kulturhuset är viktigt för Skellefteå

05 januari 2021

I januari 2020 började PlåtIsol Skellefteå AB arbeta på plats i det som ska bli Sara Kulturhus i Skellefteå. De står för all teknisk isolering av både rör och ventilation i projektet och beräknas vara klara i april 2021. I denna intervjun berättar John Burström på PlåtIsol Skellefteå AB om arbetet på Sara Kulturhus som är deras absolut största projekt någonsin.

Vilka är PlåtIsol?
Nio personer arbetar på PlåtIsol och de flesta har över 15 års erfarenhet. När John Burströms chef gick i pension 2015 tog John över verksamheten och bytte namn på verksamheten, annars är det mesta sig likt. Namnet PlåtIsol har inget med solen att göra som många tror, utan är en ordlek mellan plåt och isolering.

Bild: White ArkitekterBild: White Arkitekter

Lokalt fokus 
“Sara Kulturhus är en mäktig byggnad och en jättestor satsning för Skellefteå. Det som är extra roligt är att det är så många lokala aktörer som arbetar i projektet, både små och stora. Till exempel företaget Martinsson som levererade trästommen till hela byggnaden, och Derome Plusshus i Byske som levererat modulerna som skapar alla hotellrum. Det är roligt som tusan, jag är ju lite av en lokalpatriot. Det är såklart jätteroligt att vi på PlåtIsol också får vara en del av detta!” säger John. 

Sara Kulturhus i Skellefteå 
Sara Kulturhus är ett projekt som drivs av Skellefteå kommun. Byggnaden är ritad av White Arkitekter och blir på 25 000 kvm inklusive ett hotell med 205 rum. Det byggs helt i trä och med sina 20 våningar på totalt 80 meter blir byggnaden ett av världens högsta trähus. Kulturhuset är döpt efter den svenska författaren Sara Lidman. 

Skellefteå har siktet inställt på att växa som stad och med den gigantiska satsningen på Batterifabriken Northvolts är tillväxten igång. Till år 2025 väntas fabriken har 3000 medarbetare varav många behöver rekryteras utifrån. Det medför att skolor, vård och andra funktioner behöver hänga med i utvecklingen. Kulturhuset och det nya hotellet är en satsning för att utveckla staden och möta den ökande turismen.

Sara Kulturhus_bild 2.jpgBild: White Arkitekter

PlåtIsol och Sara Kulturhus 
Under totalentreprenören HENT Sverige är Bravida Nord ventilations- och VS-entreprenör. På grund av en inarbetad och trygg relation valde Bravida att arbeta med PlåtIsol som underleverantör för den tekniska isoleringen som innefattar både rör och ventilation, och av samma anledning valde PlåtIsol att köpa in allt material från Bevego. 

“Vi fick äran att arbeta i detta projekt för att Bravida tog in oss som underleverantörer. De valde oss för att de visste att vi kunde hantera entreprenadens omfattning, för att vi har arbetat ihop tidigare och för att vårt anbud var bra ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är ju mycket som ska stämma och kännas rätt, eftersom vi arbetat med Bravida tidigare så vet vi båda att samarbetet fungerar och det känns tryggt.” säger John.

Sara Kulturhus_bild 3.jpgKaffemuggar som PlåtIsol skapade för att fira att de fått uppdraget på Sara Kulturhus.

Ett självklart samarbete med Bevego 
Ända sedan Bevego öppnade i Skellefteå har de varit grannar med PlåtIsol. John tycker att det är värdefullt att ha 20 meter till Bevegos husknut, och säger att det aldrig var intressant att köpa in material från någon annan leverantör i detta projektet. Medarbetarna på PlåtIsol känner alla på Bevego, och tvärtom, vilket gör samarbetet väldigt smidigt. 

“Det är alltid otroligt enkelt att arbeta med Bevego och det är skönt att ha dem så nära, tycker jag som gillar lokala aktörer. Nu när vi arbetar med Kulturhuset som ligger centralt i stan har vi extremt liten yta att hantera våra leveranser på. Då kan vi bara beställa material för nån dag i taget, mer kan vi inte förvara på bygget. Sedan måste vi hinna jobba undan det vi fått under dagen för att kunna ta emot nästa leverans, och det fungerar väldigt smidigt att arbeta så tillsammans med Bevego.” säger John.

Sara Kulturhus_bild 4.jpgBild: White Arkitekter

Processen 
“Detta är överlägset det största projekt vi jobbat i, det är jättekul. Det är egentligen inget som är lättare eller svårare för att det är ett så stort bygge, processen ser likadan ut och vi håller oss till våra rutiner. Man kan ju få en klump i magen ibland när man funderar på om vi kommer hålla oss inom budget, med jag tror det går bra.” säger John. 

När man arbetar med teknisk isolering måste man verkligen vara på alerten, annars blir man inbyggd. Man måste invänta jobbet som ska göras av rörmokare och av ventilationsplåtslagare, sedan ska det brandtätas innan det är dags för isoleringen. Då gäller det att isolera direkt för det dröjer inte länge innan byggarbetare står redo och väntar på att fortsätta byggnationen.

Sara Kulturhus_bild 5.jpgBild: White Arkitekter

“Vi försöker göra planeringen i så god tid som möjligt så att vi vet vilken tidpunkt vi ska vara i de olika delarna. Då kan vi ha framförhållning, beställa rätt material i god tid och ha tillräckligt med medarbetare på plats. I detta projekt brukar vi vara 4-8 personer på plats på bygget. Jag har riktigt bra personal som tar stort ansvar och sköter projektledningen på plats, så mitt jobb blir enkelt. Jag är väl lite som spindeln i nätet och jag försöker vara ute på plats så mycket jag kan, det är roligare än kontorsjobb.” säger John och skrattar. 

Byggherre: Skellefteå kommun 
Totalentreprenad: HENT Sverige AB  
Vent/VS-entreprenad: Bravida Nord AB 
Underleverantör av teknisk isolering: PlåtIsol
Materialleverantör av isolering: Bevego
Arkitekt: White