Enmansföretaget som vann “Årets Plannjatak”

29 september 2021

Robert Persson är plåtslagare och har drivit sitt företag Rydebäcks Plåtslageri sedan 2004. I 17 år har Robert varit själv i företaget, ändå har han genomfört många stora projekt i egen regi. Han anser själv att han har en förmåga att ta sig vatten över huvudet. Ett projekt som egentligen var alldeles för stort för att tacka ja till var gamla Hotell Öresund i Landskrona. Detta projekt blev sedan utsett till “Årets Plannjatak 2020”.

Planen var aldrig att driva eget. Robert var först anställd som plåtslagare, och det var slumpen som gjorde att det förändrades. När hans chef plötsligt gick bort kände Robert att han aldrig skulle kunna få en lika bra chef igen, eller hitta en arbetsplats där han trivdes lika bra. Då bestämde han sig för att starta eget istället. 

När han startade företaget 2004 hette det Robbans Plåtslageri. För knappt ett år sedan flyttade Robert till Rydebäck utanför Helsingborg, och han bytte då namn till Rydebäcks Plåtslageri AB. Företaget är väletablerat och Robert har ett bra kontaktnät i branschen som gör att han får vara med och offerera på både små som stora projekt. 

Är där för att jobba 

På frågan om man kan lägga sig lägre i pris när man är ett enmansföretag berättar Robert att det bara är en marginell skillnad, men att de omkostnader som anställda innebär kan påverka lite grann. “Jag vinner nog mina jobb på att jag är så effektiv. Jag är där för att jobba och ingenting annat. Fikapauserna blir inte heller så långa när man är själv.” säger Robert. 

Det Robert ser som mest positivt med att vara ett enmansföretag är att man sköter sig själv helt och hållet. Man behöver inte anpassa sig efter någon annan, och det är ingen som undrar vad man håller på med. Baksidan med att arbeta på det sättet är att det blir lite ensamt, man kan lätt bli lite enkelspårig.

 

Vecka 39_rydebacks platslageri_Header och bild 1.jpg

 

Tävlingen årets Plannjatak

När man som egen plåtslagare behöver stöttning kan man ta hjälp av andra kollegor i branschen som driver eget. Risken är dock stor att ens samarbetspartner också är fullbelagd när man själv har mycket att göra. När Robert arbetade på gamla Hotell Öresund hade han turen att få hjälp av plåtslagaren Robert Fridh under ett par veckor, och Jon Svensson under en större del av projektet. Det var Jon som skickade in bidraget till tävlingen Årets Plannjatak 2020.  

Varje år anordnar Plannja tävlingen Årets Plannjatak där de lyfter fram häftiga projekt och gedigna hantverk som skapats med plåt från Plannja. Vem som helst kunde nominera ett bidrag till tävlingen, och i april 2021 presenterades 9 st finalister som hade chans att vinna den ärofyllda utmärkelsen, och Rydebäcks Plåtslageri presenterades som vinnare med projektet gamla Hotell Öresund i Landskrona.

“Det var Jon som skickade in bidraget, annars hade det aldrig kommit in. Det är roligt att Plannja anordnar en tävling som denna så att det händer lite i branschen. Vad jag förstår är det plåtslagare som sitter i juryn. I deras motivering stod att arbetet var väl utfört, snyggt och genomtänkt. De tyckte att kuporna var välarbetade och stilrena, och att takets linjer följer varandra.” säger Robert glatt. 

 

Vecka 39_rydebacks platslageri_bild 2.jpg

 

Gamla Hotell Öresund 

Under 2018 flyttade Hotell Öresund i Landskrona två kvarter, till helt nybyggda lokaler på Jönsaplan. De gamla lokalerna görs nu om från hotell till kontorslokaler. En renovering där Byggmästar´n i Skåne står för totalentreprenaden, som utförs på beställning av Landskronahem AB som nu äger fastigheten med namn Omsorgens Hus.

“Det är ett stort projekt som är otroligt roligt. Det är kanske fem gånger större jämfört med de projekt som jag borde tacka ja till. Hade det inte varit för att det såg så roligt ut hade jag aldrig tackat ja, men jag såg direkt att detta skulle bli ett roligt projekt. Det är ett komplicerat tak, det ska vara så svårt som möjligt, då är det som roligast.” säger Robert. 

Aluminium från Plannja 

På det gamla hotellet användes mörkröd, skogsgrön och vit plåt i aluminium från Plannja. Robert hyllar aluminium som material och säger att han uteslutande arbetar med aluminium om inget annat står föreskrivet i handlingarna. Robert berättar att det är ett billigt material som många tycker är svårt att bearbeta, man kan inte vara oförsiktigt för då riskerar plåten att spricka. Men detta verkar inte vara något problem för Robert. 

 

Vecka 39_rydebacks platslageri_bild 3.jpg

 

Över 25 år med Bevego 

Allt material beställs genom Bevego, där Robert varit trogen kund i 17 år. Vissa personer på Bevego i Syd, som Ulf Rohrstock och Peter Svensson har Robert känt i över 25 år, ända sedan tiden som anställd då han också handlade på Bevego. Det är vad vi kallar för långsiktiga relationer! 

“Robert är en fantastiskt duktig hantverkare, otroligt skicklig! Man kan beskriva honom som en ung kille som varit med länge. Han har handlat här på Bevego så länge som jag kommer ihåg! Jag hoppas att han är nöjd med oss, men det är han nog för annars tror jag att han hade bytt.” säger Ulf Rohrstock som är byggplåtssäljare och var med och startade Bevego 1994.