Bevego har ensamrätt på nya skarvsystemet

11 november 2020

För två år sedan lanserades ett nytt skarvsystem och nu utvecklas systemet vidare med en gångjärnsfunktion som Bevego är ensamma om på marknaden. Bevego har med sig historia från flera olika företag inom rektangulär ventilation, och stor kunskap om allt från kanaler till skarvsystem.

För att erbjuda sina kunder det absolut bästa har Bevego under flera år utvecklat sina produkter och hela tiden ställt sig frågan - vilket skarvsystem är egentligen det bästa? 

“Vårt rektangulära kanalsystem var riktigt bra innan och nu är de ännu bättre, det är som 2.0. Skarven är tätare än någonsin! När vi gör egna trycktester i labbmiljö har vi uppnått “E-klass”, vilket är 3 gånger tätare än D-klass. Den nya gångjärnsfunktionen gör dessutom att monteringen går otroligt snabbt och effektivt.” säger Erik Grune som är KAM på Bevego.

Bevegos utveckling av rektangulära ventilationskanaler innebär: 

  • Ännu tätare kanaler 
  • Snabbare montering
  • En person kan utföra montage själv
  • Enklare att få gejderskenorna på plats 
  • Mer vridstyv konstruktion 
  • Typgodkända kanaler

Bevego_Skarv_Bild 1.jpg


Produktutveckling inom ventilation

Rektangulär ventilation är ett område där produkterna inte utvecklats på flera årtionden, detta har Bevego dock ändrat på genom att de senaste fyra åren satsat stort på sin produktutveckling. Man skulle kunna tro att det inte går att utveckla denna typ av produkt mer utan att applicera någon teknik, men det är precis vad Bevego lyckats med.  Det är utvecklingschefen inom rektangulär ventilation, Johan Sahlqvist som drivit detta framåt.

År 2016 hade båda ventilationsföretagen Tåpe AB och Profiduct AB blivit en del av Bevego. För att få samsyn i produktionen ville Johan ta reda på svaret på den stora frågan, vilket skarvsystem är egentligen det allra bästa? Efter att ha tagit in alla tänkbara varianter, inte bara från den Svenska marknaden gjordes omfattande tester. Med det som grund har Bevego produktutveckling hela tiden gått framåt.
 

Bevego_Skarv_Bild 2.jpg

Nyhet för rektangulära kanaler 

“Vi lyssnar alltid på våra kunder! De flesta kommer inte med någon feedback men vi hoppas att de är väldigt nöjda ändå. Sedan finns det kunder som tycker si och vissa som tycker så, och hör av sig till oss med förslag på förbättringar. Det tar vi självklart till oss av och nu tror jag faktiskt att vi eliminerat alla synpunkter i och med den nya skarven med gångjärnsfunktion.” säger Erik. 

Gångjärnsfunktionen kommer av att man utgår från den kanal som redan monterats och hänger på en gejderskena på skarven av kanalen. När du sedan hakar i den andra kanalen i samma gejderskena kan du enkelt stänga till kanalerna och försluta skarven med ytterligare skenor. 

Även själva skarven har utvecklats. Tidigare fanns det en risk att långa gejdskenor kunde glida ut under montering, men i och med denna förändring är risken att gejdskenan skulle hoppa ur mycket liten. Skarven har samtidigt fått en mer utpräglad nos för att gejdskenan enklare ska kunna skjutas på över skarven. 

Utvecklingen innebär snabb och enkel montering 

Bevegos skarvsystem har en flat skarvyta som ger utrymme för ett mer förlåtande montage, i kombination med den förmonterade packningen på ena kanalsidan ger detta förmodligen den kortaste montagetiden på marknaden. 

Bevegos senaste utveckling gör att monteringen blir ännu smidigare, men framförallt är det nu möjligt att vara ensam att montera kanalerna. Det är till exempel till stor hjälp när ventilationskanalerna ska monteras i mycket trånga utrymme, som ett fläktrum där två montörer har svårt att få plats samtidigt.

Några av Bevegos kunder har redan börjat använda denna uppdaterade version av skarvsystemet. Det kommer att finnas i Bevegos sortiment fullt ut till årsskiftet, och innan dess finns både den nya och den tidigare versionen i sortimentet. Denna nya gångjärnsfunktion med unika fördelar har Bevego ensamrätt om på marknaden.
 

Bevego_Skarv_Bild 3.jpg

Tätare skarv än någonsin 

Målet med att skapa en så tät kanal som möjligt är att i framtiden inte behöva provtrycka alls. Varje komponent i Bevegos skarvsystem är noga genomarbetad för att skapa ett system av bästa kvalité och högsta täthetsklass på marknaden. Till exempel är hörnvinklarna i Bevegos system längre och tjockare än motsvarande produkter på marknaden, vilket skapar en mycket mer vridstyv konstruktion. 

Kanalernas packning är av ett EPDM-gummi som monteras i fabrik på kanalens ena sida. Innan Bevego för två år sedan ersatte sin gamla packning användes ett material som inte kunde återgå till sin ursprungliga form efter att ha tryckts samman. EPDM-gummit är istället ett material som är återfjädrande och går tillbaka till sin ursprungliga storlek, oavsett temperatur. 

“För dig som är nyfiken på att veta mer om skarvsystemet version 2.0 är du varmt välkommen in till någon av Bevegos filialer. Där berättar vi mer och visar dig gärna våra ventilationskanaler och de nya funktionaliteterna.” avslutar Erik.