Infästningar från EJOT - Att välja rätt skruv

27 maj 2020

Skruv som skruv eller? Vi har intervjuat EJOTs teknik- och produktchef Fredrik Sävhammar för att lära oss mer om infästningar. Det är mycket att tänka på när man ska välja infästning, därför kommer här en guide med 5 steg till rätt skruv.

Nära samarbete med EJOT 

För att vi på Bevego ska kunna rekommendera och leverera de bästa och mest passande infästningarna till varje kund och till varje applikation har vi i många år haft ett nära samarbete med EJOT som är specialister på infästningar.

Genom vårt samarbete bidrar EJOT till större kunskaper inom fästelement och utbildar både våra medarbetare och kunder. Representanter från EJOT deltar också på mässor och andra event som arrangeras av Bevego, och är ute och besöker våra filialer runt om i Sverige för att hålla oss uppdaterade om det senaste inom infästningar.

Infästningar från Ejot - bild 1.jpg
Andreas Johansson, Kvalitetstekniker på EJOT genomför kvalitétskontroller.

Stor specialistkunskap att ta del av 

EJOT testar sina produkter i ett laboratorium i Örebro där olika miljöer simuleras och infästningar utsätts för olika påfrestningar. Som kund till EJOT får man tillgång till värdefull kunskap genom deras produktspecialister och kan också få hjälp med specifika tester i deras laboratorium. 

“Vi har gjort en del tester tillsammans med Bevego, ett av de mer omfattande vi har gjort är ett korrosionstest där vi undersökte vilken infästning som passade bäst till magnelisplåt. Vid det testet satte vi olika infästningar i plåtbitar och hängde in i ett saltsprayskåp under flera månader. I skåpet efterliknades en kustnära miljö där plåt utsätts för höga halter av salt.” berättar Fredrik Sävhammar på EJOT. 


När det krävs något alldeles extra 

När vi på Bevego får nya förfrågningar kring infästningar kan man alltid vända sig till EJOT om man behöver specifika uppgifter eller svar på frågor. Om en kund ska genomföra ett unikt projekt kan det uppstå frågor man inte stött på tidigare, till exempel om hållfasthet eller kombination av material. Då kan man ta hjälp av produktspecialister på EJOT och i vissa fall även skicka upp material för att göra tester i laboratoriet. 

“Ibland blir vi utmanade av kunder som Bevego vilket gör att vi behöver tänka nytt och utveckla nya produkter. Vi måste utvecklas i samma takt som byggbranschen, vi följer branschen på nära håll och när det kommer nya material eller nya sätt att bygga på tar vi fram anpassade produkter. Genom en kund som Bevego kan vi hålla oss uppdaterade om efterfrågan på marknaden, ha koll på vad företag frågar efter och vilka infästningar Bevego behöver kunna erbjuda i sitt sortiment.” säger Fredrik Sävhammar. 


En skruv blir till

EJOT är ett tyskt familjeägt bolag med systerbolag i 33 länder. Mycket av produktionen sker i Tyskland där huvudkontoret och flera av fabrikerna ligger på landsbygden norr om Frankfurt. Grundmaterialet i skruv är ståltråd om 3-6 mm som matas in i en maskin där ca 2 skruv per sekund kommer ut färdiga. Skruvar kallformas för att få sin form och gängorna görs genom att skruven rullas mellan två gängbackar. 

Visste du att en borrspets ofta svetsas på efter att skruven formats? En skruv i rostfritt stål kan inte ha en spets i samma material eftersom att rostfritt stål är för mjukt. Därför svetsas en spets i vanligt stål fast och härdas för att klara påfrestningen när infästningen borras genom olika material. Stålspetsar behandlas vanligen med zink som har en smörjande egenskap och gör att man får en bättre borrkapacitet.

Infästningar från Ejot - bild 2.jpg

Katalog tillsammans med EJOT 

Vi på Bevego har tillsammans med EJOT tagit fram katalogen Professionella fästelement - för applikationer inom plåt och ventilation. 88 sidor fyllda med infästningar för dig som vill veta mer eller söker efter en specifik produkt. I katalogen finns också bra information om begrepp, monteringsanvisningar, korrosivitetsklasser och mycket mer. Här hittar du katalogen där du kan läsa mer om fästelement. 

5 steg vid val av infästning 

En infästning påverkas av många olika faktorer under dess livstid. För att få det mest hållbara resultatet behöver du ha med alla faktorer i beräkningen när du gör ditt val. Våra medarbetare på filialerna har goda kunskaper på området och hjälper dig att hitta rätt! Dessa fem steg behöver du tänka på när du väljer infästning. 

Infästningar från Ejot - bild 3.jpg
Betonginfästning från EJOT

Steg 1: Stommens material 
I vår katalog med fästelement har vi delat upp produkterna i kategorier som bygg- och ventilationsskruv, träinfästning och betonginfästning för att vägleda till rätt infästning. Det vanligaste scenariot är att du har en stomme att fästa i samt ytterligare en komponent som du ska fästa i stommen. 

Börja med att undersöka vilket material stommen är i, om det är samma material i både stomme och det som ska fästas förenklar det valet av infästning. Du behöver även ha en uppfattning om stommens tjocklek för att veta hur lång skruv som bör eller kan användas, hur mycket vikt stommen klarar och hur många fästpunkter du behöver på ytan. 

Steg 2: Materialet som ska fästas
Både materialet, tjockleken och vikten på komponenten som ska skruvas upp påverkar. Det kan vara en enkel plåt eller så kallad sandwichpanel med isolering som är betydligt tjockare, båda alternativen är i plåt men kräver helt olika infästningar. 

Om du har ett tyngre material som ska skruvas upp kan du behöva fler fästpunkter för att fördela vikten mellan fler infästningar. Det är viktigt att ha koll på förutsättningarna för applikationen för att veta hur många skruvar som är möjligt att använda. 

Steg 3: Inomhus eller utomhus 
Så fort man placerar ett material utomhus tillkommer påfrestningar på materialet som inte finns inomhus. Vind, regn, salt och svavel påverkar på olika nivåer beroende på hur utsatt applikationen är. Vid kusten är byggnader mer utsatta för salt än någon annanstans, medan projekt i städer i stället påverkas väsentligt av svavel i avgaser från bilar och fabriker. 

I princip alla skruvar som ska användas på applikationer utomhus är gjorda av rostfritt stål för att stå emot korrosion, men även en rostfri skruv kommer påverkas av yttre faktorer och ibland behöver man använda speciella rostfria material för att uppnå bästa beständighet.

Även inomhus finns speciella miljöer som kan komma att påverka infästningarna. Det kan vara ett kylrum, ett storkök eller en kemisk industri där det finns ämnen i luften som gör att skruven behöver specifika legeringar för att inte rosta eller slitas sönder. I simhallar behövs till exempel skruv i rostfritt stål med en legering som står emot den klorhaltiga luften. 

Steg 4: Greppet 
Greppet ger en infästning vissa förutsättningar, en traditionell sexkantskalle är stabil och passar extra bra för långa skruvar och material som tar längre tid att borra igenom. Torx kan vara mer vobblig i drivningen men för EJOTs skruv IQ finns en speciellt framtagen hylsa som stabiliserar greppet. Fördelen med torxgreppet är bland annat att skruven blir mindre synlig. För plåt på fasader och tak väljs ofta torx eftersom att de smälter in bra i plåten och syns inte lika tydligt som en sexkantskruv.

Ibland får EJOT frågan om att ta fram specialprodukter för ett visst projekt. Det kan vara ett stort byggprojekt som till exempel kräver fem olika typer av infästningar och där man vill ha samma grepp på alla varianter, vilket spar installatörerna tid när de inte behöver byta bits mellan varje byte av infästning. Om inte alla varianter av infästningar finns med ett och samma grepp kan man titta på att göra en specialtillverkning tillsammans med EJOT. 

Steg 5: Estetiskt rätt 
Att skruven man beställer är snygg och ser bra ut är kanske inte det första man tänker på, men det bör i alla fall vara det sista man tänker på. I publika miljöer eller på byggnader med speciella fasader kan utseendet på skruven vara en viktig faktor. Kanske vill man åt en viss effekt så att infästningen blir en detalj man lägger märke till, eller kanske vill man kunna försänka skruvarna för att de ska synas så lite som möjligt. Exempel på utseende som eftersöks kan vara en speciell lack, ett skruvhuvud utformat för att synas så lite som möjligt eller en extra grov design.

Infästningar från Ejot - bild 4.jpg

Infästningar från Ejot - bild 5.jpg
Samarbetet mellan Bevego och EJOT möjliggör konsultation, snabba leveranser, projektbesök och provdragningar.