Thomas på Mölndals Expressen levererar specialbeställningar i expressfart

07 oktober 2020

Ibland blir det fel. Ibland svänger ventilationskanalen åt höger när den skulle svänga åt vänster, ibland är det en balk i vägen precis där kanalerna ska monteras och ibland har bredden förväxlats med höjden. När man upptäcker att man gjort ett fel i beställningen och tvingas stanna upp i monteringen behöver man riktigt snabb hjälp, Bevegos räddare i nöden kallas för Mölndals Expressen.

Molndalsexpressen_bild 1.jpg

Bevego tillverkar alla sina rektangulära ventilationskanaler i egna fabriker på fyra olika platser i Sverige. En av de stora fabrikerna ligger i Bäckebol och där hanteras enorma mängder plåt, ordrarna är stora och mycket är datorstyrt. All plåt skärs ut av en stor plasmaskärare som är kopplad och styrs via en dator. Tillverkningen går otroligt fort men när beställningarna tillverkas på löpande band finns inga möjligheter att avbryta för att ta in specialbeställningar. 

Specialbeställningar av rektangulära ventilationskanaler, till exempel enstaka produkter och unika konstruktioner går istället till serviceverkstaden Mölndals Expressen som är en del av fabriken i Bäckebol. Mölndals Expressen som ligger vägg i vägg med Bevegobutiken i Mölndal tillverkar i expressfart, och här jobbar Thomas Argus.

Molndalsexpressen_bild 2.jpg

“Mitt jobb är så roligt! Jag får hjälpa massor med kunder varje dag och alla blir så glada över att vi löser deras problem. Det tar oss max 2 dagar att leverera en order, och ofta löser vi det samma dag som beställningen kommer in. Det är faktiskt bara glada miner på våra kunder, och vi får många bullar till fikabordet.” säger Thomas Argus. 

Mölndals Expressen byggdes år 2012 av TåPe AB i syfte att kunna leverera specialbeställningar till kunderna lite snabbare. Efter att Bevego år 2014 köpte TåPe har serviceverkstaden fortsatt att leverera rektangulära ventilationskanaler i expressfart. 
Molndalsexpressen_bild 3.jpg

Att Bevego idag erbjuder expressleveranser är en service som är mycket uppskattat av kunderna. När en montör står ute på ett jobb och måste avbryta för att något är på tok är det skönt att veta att Bevego kan ta fram en lösning på problemet inom någon dag. Den servicen kan vara avgörande för ett företag i valet av leverantör för rektangulära ventilationskanaler.

Serviceverkstaden som ligger under samma tak som filialen i Mölndal och är på ca 130 kvm.  I princip allt arbete sker från verkstaden men ibland åker Thomas ut på uppdrag och besöker kundens arbetsplats innan tillverkningen kan påbörjas. Det är 2-3 personer som arbetar i verkstaden, men i butiken intill har de gott om kollegor att dela lunchrum med.

Molndalsexpressen_bild 4.jpg

“En vanlig dag börjar med att jag ser över vilka beställningar som ska göras under dagen. Det brukar ligga inne en eller två ordrar att ta tag i, men under dagen trillar det in fler och fler beställningar och när vi går hem har vi oftast levererat runt 10-14 ordrar. Vi är väl lite kända för att vara snabba.” säger Thomas. 

Det är en stor bredd både på kunderna och på hur ofta de nyttjar Mölndals Expressens tjänster, vissa behöver hjälp ett par gånger om året och vissa hör av sig fyra gånger i veckan. Mestadels är det tillverkning av rektangulära ventilationskanaler som sker i verkstaden, men de tar också in uppdrag inom byggnadsplåtslageri. Det är ett arbete som kräver hög hantverksskicklighet, Thomas berättar att det finns ett stort behov av plåtslagare på marknaden och att han önskar att fler utbildade sig inom plåtslageri. 

Molndalsexpressen_bild 5.jpg

“Det är min pappa som har lärt mig yrket, även han arbetade inom ventilationstillverkning och på mina sommarlov arbetade jag hos honom. Då var vi även ute och monterade och det har jag haft stor nytta av i mitt arbete, det gör att jag har en större förståelse för montörernas jobb. Jag märker att det är likadant åt andra hållet, har man någon gång tillverkat ventilationskanaler har man till exempel lättare för att göra en komplex beställning.” avslutar Thomas.