1308 stansade flaggor i plåt täcker hotellets fasad

19 augusti 2020

Kode Plåt har startat ytterligare ett arbetsskift för att 16 timmar om dagen kunna stansa flaggor till hotellet i Landvetter. 22 000 kg plåt ska bli 1308 st flaggor med 18 630 hål i varje flagga, och 36 st länder kommer vara representerade på fasaden på detta prestigefyllda projekt.

Detta är del 1 i artikelserien om hotellet i Landvetter. I del 2 som publiceras under hösten kan du läsa mer om arkitekterna bakom projektet och deras arbete.  

Det var i januari år 2017 som Wingårdhs Arkitekter började föra en dialog med Kode Plåt angående hotellet i Landvetter. Då var projektet i skisstadiet och dialogen handlade om vad som var möjligt att genomföra i plåt.

“När vi på Kode Plåt sedan fick frågan om att genomföra all tillverkning och montering av flaggorna tackade vi självklart ja. Det är klart att detta är ett extra roligt uppdrag! Det är en annorlunda plåtfasad och det är väldigt mycket att perforera.” säger Arthur Andersson på Kode Plåt. 


Hotellet_i_Landvetter_Bild 1.jpg

Vilka är Kode Plåt? 

Kode Plåt startades i Kode år 1983 av Arthurs pappa Christer Andersson. Företaget ligger nu i Rollsbo i Kungälv och har växt till 55 anställda på Kode Plåt och Kode Plåt Montage. För Arthur var det självklart att gå i samma fotspår som sin pappa, och de arbetar nu tillsammans i företaget. 

Satsar på flygplatsstaden Airport City Göteborg

Hotellet i Landvetter byggs för Swedavia, och byggnationen drivs av Peab som är byggherre. Hotellet ligger i direkt anslutning till terminalen och kommer att drivas av Scandic. Hotellets 7 våningar om 10 000 kvadratmeter kommer rymma 223 hotellrum, restaurang, bar, lobby, lounge och konferensmöjligheter, samt gym och relaxavdelning på översta våningen. 

Det nya hotellkonceptet ska bemöta efterfrågan från både fritidsresenärer, familjer och affärsresenärer. Satsningen är en del av utvecklingen av flygplatsstaden Airport City Göteborg och ska bidra till Västsveriges målsättning att fördubbla turismen och stärka svensk tillväxt och tillgänglighet.

Hotellet_i_Landvetter_Bild 2.jpg
Visionsbild från Wingårdhs över hotellet i Landvetter. 

En fasad med flaggorna som representerar 36 länder 

Hotellet har ett internationellt tema och både fasaden och skärmtaket över entrén täcks av flaggor som ska välkomna gästerna. Plåtfasaden skapas av flaggor från 36 st länder, monterade i vad som ser ut att vara en slumpmässig ordning. Varje flagga upprepas ungefär 36 gånger vilket gör att det totala antalet flaggor blir 1308 st. 

“För detta projekt har vi beställt 22 000 kg plåt från Bevego. Flaggorna ska vara 152 x 106 cm och därför beställde vi måttanpassade plåtar, det blev 1320 st färdigskurna plåtar. Materialet som vi använder är en natureloxerad aluminium. Det är ett material som kommer att behålla sitt utseende även när åren går, det kommer endast att mattas ner något.” berättar Arthur.  

Hotellet_i_Landvetter_Bild 3.jpg

Upp till 4 ton plåt blir flaggor varje vecka 

Kode Plåt har lång historik tillsammans med Bevego, de handlade plåt även av Famex innan de blev en del av Bevego. Arthur berättar att de dagligen besöker filialen i Bäckebol, dels med anledning av detta projekt men också för att handla till många andra av sina projektet som de har igång.  

För att Kode Plåt ska slippa hantera 22 ton plåt i sin verkstad lagerhåller Bevego allt material och Arthur kan komma och hämta ut så mycket han behöver, när han behöver. Arthur värdesätter att han bara behöver hantera lite plåt åt gången och säger att det alltid är smidigt att arbeta med Bevego. 

Smidigt att montera på plats i Landvetter 

För Kode Plåt går den mesta tiden i detta projekt åt till att stansa alla plåtarna. Själva montaget går snabbt och smidigt, det är två personer som är på plats i Landvetter för att montera flaggorna och det tar ca två veckor att färdigställa en sida av fasaden. Montaget sker samtidigt som det är full fart invändigt med att färdigställa alla hotellrummen. Utvändigt var flaggorna det sista som monteras då allt annat var klart. 

Det är hela tiden lite bråttom och fokus måste ligga på att färdigställa flaggorna utifrån vilken sida av byggnaden de ska sitta på. De måste monteras fasad för fasad, och när en sida påbörjas ska alla flaggorna för den sidan vara klara. Därför kan man inte göra färdigt alla flaggor av samma sort samtidigt. Detta kräver extra många byte av stans, och ett extra skift i verkstaden har införts för att kunna ha stansmaskinen igång 16 timmar per dag.

Hotellet_i_Landvetter_Bild 4.jpg

Rätt storlek på hål för den rätta nyansen 

“Det blir en riktigt häftig effekt med dessa perforerade plåtar på fasaden! De olika storlekarna på hålen i perforeringen motsvarar olika färger på flaggorna. Bakom kassetterna sitter en svart bakgrund som lyser igenom de perforerade ytorna, ju större hålen är ju mörkare färg upplevs flaggan vara i. Ett vitt fält på en flagga görs med mycket små hål så att plåtens ljusgrå färg får skapa en nyans som är naturligt ljus.” förklarar Arthur. 

Flaggan med flest antal färger består av 9 olika storlekar på hålen i perforeringen. Varje färg kräver sin stans, så för denna flagga krävs 9 olika stansar samt byte mellan varje stans. Under semestern har stansen gått varm hos Kode Plåt, deras arbete närmar sig slutet men hotellet beräknas öppna först våren 2021.