Viktiga produktlanseringar inom plåt

18 november 2020

AMM och AMS Matt är två helt nya produkter som Bevego lanserade i september. De är framtagna tillsammans med plåtproducenten Armat och du kan endast hitta de i Bevegos sortiment. ZinkMagnesium är också ett nytt material som är viktigt för ett komplett utbud inom affärsområdet byggplåt. ZinkMagnesium är framtaget tillsammans med Plannja och du kan läsa mer om det i detta reportage.

Bevego är en av de marknadsledande aktörerna inom byggplåt. För att erbjuda högsta servicenivån och ett högkvalitativt sortiment har det alltid varit viktigt för Bevego att ha ett nära samarbete med sina leverantörer. Tillsammans med sina leverantörer har Bevego möjlighet att ta fram egna produkter och kan på det sättet erbjuda ett unikt sortiment anpassat till sina kunders verksamheter.​

Armat_nyheter_inom_plat_bild 1.jpgBild: Armat 

Armat 

Ett sådant samarbete har precis genomförts tillsammans med Armat och resultatet lanserades i september i år. Armat är en division inom koncernen Arcelor Mittal Construction som bland annat utvecklar, tillverkar och säljer tunnplåtslösningar för byggbranschen. Armat omfattar bland annat takplåt, fasadplåt, golvplåt, takpannor och vattenavrinning, för nybyggnation, renovering och reparation. 

AMM och AMS Matt 

De senaste produkterna som Bevego tagit fram tillsammans med Armat är två lackerade material med namn AMM och AMS Matt. AMM står för Arcelor Mittal Mjuk och AMS står för Arcelor Mittal Standard. Plåtarna har en beläggning som kallas Granite HFX Cool Matt, en beläggning med en tjocklek på 40 my. Ytan är reptålig, slitstark och följsam, och den matta ytan har ett glanstal på max 10. 
 

Armat_nyheter_inom_plat_bild 2.jpgBild: Armat 

Det är Armat som tagit fram materialet medan Bevego har gjort egna tester, kommit med input, och lanserat materialet. Denna plåt är det första materialet med matt yta för bandtäckning som Armat själva har tagit fram och du hittar det endast hos Bevego, sedan i september finns materialet i utvalda filialer. AMM och AMS Matt är framtaget i fyra olika kulörer; mörkgrå, mörkröd, svart och silver. Både AMM och AMS går även att få i blankt utförande. 

De kunder som redan hunnit köpa och använda materialet är väldigt nöjda, och Bevego hoppas och tror på fortsatt bra respons på den nya plåten. Efterfrågan på plåt med ett matt utseende har ökat, främst inom takplåt, och Johan Cronhamn som är affärsområdeschef på Bevego inom byggplåt ser denna plåt som en stark produkt bland de matta alternativen som finns på marknaden.

Armat_nyheter_inom_plat_bild 3.jpgBild: Armat

ZinkMagnesium 

År 2019 lanserade Bevego ett annat material som tagits fram tillsammans med plåtproducenten Plannja. Produkten heter ZinkMagnesium och fokuset i projektet låg på att ta fram ett mjukt material samt vattenavrinning. Resultatet blev viktiga produkter för Bevego som i och med detta material i sortimentet nu har ett heltäckande och komplett erbjudande inom plåt. 

Plannja 

Plannja är ett av Europas ledande varumärken inom tunnplåt för byggmarknaden. De utvecklar och producerar tak, vattenavrinning, fasadelement och tillbehör i plåt, speciellt framtagna för vårt nordiska klimat. Plannja har funnits sedan år 1967 då de började att tillverka plåttak. 

Bevego Testar 

Plannja stod för tillverkningen av ZinkMagnesium och Bevego gjorde gedigna tester, var med och produktutvecklade samt lanserade produkten. Plåtslageritester genomfördes och materialet utsattes för stora påfrestningar, till sin hjälp hade man plåtslagare som bearbetade materialet. Ett av testerna är ett köldtest som innebär att man kyler ner plåten i en container där temperaturen är 15 minusgrader, efter det går plåtslagare in och bearbetar plåten i samma kyliga temperatur. 

Plannja_nyheter_inom_plat_1.jpg

Plannja_nyheter_inom_plat_2.jpgHustak av ZinkMagnesium från Plannja. 

Produktspecifikation 

ZinkMagnesium finns både i hårt och mjuk material, samt som vattenavrinning. Det mjuka materialet är av stålkärna DX56 som är mjuk och formbar, och fungerar mycket bra för bandtäckningar. Materialet har mycket hög korrosionshärdighet, det är den perfekta mängden magnesium i ytbeläggningen som skapar dessa korrosionsskyddande egenskaper. Ytskiktet är 25 my och består av 3% magnesium, 3,5% aluminium och resten zink. Detta ytskikt kan ge upp till 10 gånger bättre korrosionsskydd än en varmförzinkad yta. 

Förutom att korrosionshärdigheten är hög har denna plåt egenskaper som ger en eftertraktad patina. Plåten har en metallisk yta och en vacker patina kan i princip bildas omgående beroende på miljön runt om. Med tiden kommer materialet få ett mörkare utseende och en naturligt mörkgrå reflexfri yta. Materialet är dessutom självläkande.

Bevegos produkter i ZinkMagnesium finns i de flesta filialer, och du kan självklart alltid komma in i din närmaste filial för att få mer information och beställa material. För dig som redan är kund finns materialen i detta reportage även att beställa i vår webbshop.