Det var läge för Hammarstedts att testa kylbafflar från TROX

12 maj 2021

Hammarstedt´s Kyl & Inneklimat är ventilationsentreprenörer i ett ROT-projekt i Kalmar. Befintliga lokaler i kvarteret Telemarken genomgår en omfattande förändring för att göra plats för ca 900 skolelever. Fastigheten är rund vilket gör monteringen av ventilationssystemet lite speciell, och i projektet används flera spännande produkter från TROX. 

Telemarken är ett kvarter i Kalmar där Kalmar Nyckel och Brofästet Hotell & Konferens tidigare höll till. Detta område genomgår nu en omfattande renovering och byggnaderna i området görs i ordning för att nya verksamheter ska kunna flytta in. Hammarstedts arbetar nu i det projekt som ska bli Tallhagsskolan. Det är uppdelat på tre byggnader där både förskola, särskola, hög- och mellanstadie kommer att husera. 

Vecka 19_Tallhagsskolan_3dvision_bild 1 och Header.jpg
Bild: 3Dvision

Produkter från TROX är viktiga i detta projekt

“Vi på Bevego har ett jättebra samarbete med Hammarstedts och vi har arbetat ihop under lång tid. Inför varje nytt projekt brukar jag rådge kring vilka produkter som är mest lämpade, och jag pratar gärna gott om TROX eftersom att de har riktigt bra grejer. Nu har Hammarstedts testat deras produkter i ett flertal projekt så nu kommer de in och ber om TROX direkt när de ska påbörja ett nytt uppdrag. Det är väldigt roligt och ett mycket bra betyg för TROX sortiment.” säger Christer Hermansson som är KAM inom ventilation.

I Tallhagsskolan blir inneklimatet oerhört viktigt. Det kommer att röra sig otroligt många människor i lokalerna, bara skoleleverna är ca 900 stycken. Förutom material som ljuddämpare, cirkulära- och rektangulära kanaler har Hammarstedts beställt ca 300 stycken VAV-spjäll LEO och kylbafflarna Svalbard-I Comfort av Bevego. De har även beställt en stor mängd teknisk isolering som Bevego levererat hit till Tallhagsskolan. 

Vecka 19_Tallhagsskolan kylbaffel och vav-spjäll_bild 2.jpg
Kylbaffel Svalbard-I Comfort och VAV-spjäll LEO, både från TROX. 

Hammarstedt´s Kyl & Inneklimat

Hammarstedt´s Kyl & Inneklimat startades 2012 och har idag 50 medarbetare på orterna Kalmar, Nybro och Oskarshamn. Företaget arbetar inom områdena ventilation, kyla samt styr & regler. De genomför entreprenader inom allt från bostäder till industri, och har även en avdelning som utför service.

KIFAB i Kalmar AB, Kalmars kommunala fastighetsbolag är beställare av Tallhagskolan. I maj 2019 valde de Multibygg till totalentreprenör i projektet, vilket gjorde att Hammarstedts fick utföra både ventilation och kyla. Ombyggnationen av de 16 000 kvm är ett av Hammarstedts största projekt hittills.

Vecka 19_Tallhagsskolan_bild 3.jpg

Att montera ventilation i ett runt hus 

I augusti 2019 började Hammarstedts sitt arbete på Tallhagsskolan. Hus A var först ut, där är ventilationssystemet färdigt och de har nu gått vidare till hus C, båda dessa byggnader är runda. Eftersom att husen är oerhört stora har man delat in de som tårtbitar där varje del är en etapp. 

“Det har varit lite speciellt att montera ventilationen eftersom att byggnaden svänger, och även kanalerna måste ju svänga ibland. Men huset är otroligt stort så oftast märker man inte ens att huset är runt. Detta projektet har gått väldigt bra eftersom att vi har ett riktigt bra team på plats tillsammans med vår ansvarige montör Marco Woksepp som jag är så tacksam över. Han har varit där på heltid och har jättebra koll på läget!!” säger Tobias Wetterberg som är projektledare inom ventilation på Hammarstedts. 

Vecka 19_Tallhagsskolan bilder tak_bild 4.jpg

Kylbafflar Svalbard-I Comfort

Det är i hus A som kylbafflarna från TROX används, ca 75 stycken. Att använda kylbafflar i ventilationsystemet är ett sätt att skapa ett behagligt inomhusklimat på ett dragfritt sätt. En kylbaffel kontrollerar temperaturen i rummet genom att kyla ner luften. Du kan ställa in systemet på till exempel 22 grader, en varm sommardag kommer då kylbafflarna arbeta på ett effektivt sätt och skapa ett behagligt klimat att vistas i.

“Vi har ju arbetat med flera produkter från TROX som vi varit nöjda med, så nu kände jag att det var dags att testa något mer ur deras sortiment. I samråd med Christer satsade vi på kylbafflarna Svalbard i detta projekt. Jag har förstått att montörerna uppskattat dessa produkter, de har en utformning som gör att montaget gått supersmidigt och enkelt. Jag tycker dessutom att kylbafflarna har en bra och snygg design, de kommer ju att synas i taket så det är en fördel att det ser bra ut.” säger Tobias.

Vecka 19_Tallhagsskolan tak bild 5.jpg

Vad gör ett VAV-spjäll? 

“Ett VAV-spjäll är lite som farthållaren på en bil, du ställer in hur mycket luft som behövs i en specifik lokal och sedan håller VAV-spjället den mängd tills den blir ombedd att ändra mängd. Det brukar vara personen som projekterar som bestämmer hur många VAV-spjäll som behövs, i detta projekt har Hammarstedts beställt ca 300 stycken VAV-spjäll LEO från TROX.” säger Christer på Bevego. 

Ett ventilationsaggregat ombesörjer många olika typer av utrymmen med frisk luft. I en skolmiljö kan det till exempel vara flera klassrum, fikarum, korridorer och skolkök som alla utsätts för olika påfrestning, vid olika tider på dygnet. VAV-spjäll monteras över hela ventilationssystemet och styrs separat för att kunna reglera luftmängden i varje enskild lokal. 

Ta ett skolkök som exempel, till en början kanske det används två dagar i veckan för att tillreda skolmat. Då programmerar man VAV-spjällen så att de ger mycket luft under de tider som köket används, och mindre luft när köket inte används. Om skolköket sedan börjar användas 4 dagar i veckan istället är det enkelt för installatören att åka ut programmera om de VAV-spjällen som reglerar luften i köket. 

Nöjda ventilationsmontörer 

“Det är när man börjar driftsätta ett system som det kan bli problem, men det har fungerat riktigt bra med TROX produkter så vi är väldigt nöjda. Våra montörer har lärts sig arbeta med produkterna och de verkar också nöjda, det är i driftsättningen som vi ser de stora fördelarna. Det är besiktning av Tallhagsskolan nu i slutet av maj och jag tror att det kommer går bra här också. Vi är också väldigt, väldigt nöjda med Bevego. Vi får otroligt bra service och vi är nöjda med transporter och leveranser. Vi handlar ofta från Bevego och de sköter allt skitbra helt enkelt!” avslutar Tobias.