Härifrån trycks, lagerhålls och skickas alla Bevegos trycksaker

17 mars 2021

33 Bevegofilialer runt om i Sverige är i behov av olika trycksaker vid olika tillfällen, allt från kaffemuggar till broschyrer. Behoven ser helt olika ut så det gäller att rätt filial får rätt produkt vid rätt tillfälle, och detta löser Bevegos tryckeri galant.

I Alingsås finns de två företagen Trycksaksbolaget och Snabbtryckeriet. Deras båda logotyper välkomnar dig som besökare när du kliver in i lokalen, utöver det finns inget som avslöjar att det är två separata företag som huserar här i lokalerna. De har arbetat tillsammans som kollegor under samma tak sedan 2007 och kan varandras verksamheter utan och innan.

Vecka 11_Trycksaksbolaget_bild 1.jpgRobert och Clas på Snabbtryckeriet och Simon och Stig på Trycksaksbolaget. 

Det var långt innan 2007 som Stig på Trycksaksbolaget och Clas på Snabbtryckeriet började arbeta med Bevego, på var sitt håll. Stig minns tillbaka på tiden runt 1991 då han började samarbeta med några av de som kom att grunda Bevego, och konstaterar att han faktiskt varit med sedan start.

När Clas började arbeta med Bevego fanns endast 6 stycken filialer. Det är inte bara Bevego som gjort en otroligt tillväxtresa seda dess, även tryckeriets verksamhet har vuxit. Stig driver trycksaksbolaget som ett säljbolag och Clas driver Snabbtryckeriet som ett klassiskt tryckeri, detta gör att de kan arbeta nära och har mycket stort utbyte av varandra.

För tre år sedan köpte Trycksaksbolaget och Snabbtryckeriet upp ett annat tryckeri i Alingsås. Det gjorde att de kunde flytta till nya större lokaler och att både företagen ökade sin omsättning. Efter det har Stig anställt kollegan Simon, och Clas har anställt kollegan Robert.

Även om tryckeriet arbetar med en stor mängd kunder kan man se Bevegos logotyp i var och varannat hörn. Kanske är det för att Bevego är en av deras största kunder, eller kan det vara så att Bevego är favoriten? På lagret är hyllplan efter hyllplan fyllt med Bevegomaterial, här lagras det som filialerna kan beställa med omgående leverans. 

Vecka 11_Trycksaksbolaget_bild 3.jpg

“På det större lagret står fem pallar med Bevegos kaffemuggar också. Nuförtiden har de riktigt bra kaffemuggar, de görs i Sverige i material som är helt ekologiska. Vi tog fram ett förslag med kaffemuggar som var mer hållbara än deras befintliga, det är roligt att kunna komma med idéer och hjälpa Bevego att utveckla sitt sortiment med trycksaker. Det är lätt att se vilka filialer som är störst när man tittar på åtgången av kaffemuggar, Älvsjö måste dricka sinnessjuka mängder kaffe.” säger Clas. 

Tryckeriet hjälper Bevego på tre olika punkter, de trycker allt material, de lagerhåller och de distribuerar. De har också tagit fram det ordersystem som Bevego använder sig av för att lägga order på trycksaker, systemet kallas kort och gott för OrderBevego. Där kan varje filial själva logga in för att beställa sådant som tagit slut som till exempel foldrar, broschyrer och informationsskyltar. 

“Om vi får in en order innan lunch går det ofta iväg från oss samma dag, eller som senast dagen efter. Sedan tar det 1-2 dagar i leveranstid beroende hur långt norr ut materialet ska, så inom tre dagar har alla filialer de material som är beställt. Vi bokar alla leveranser av Postnord i Bevegos namn, ibland känner vi oss verkligen som en avdelning inom Bevego.” säger Stig glatt. 

Förutom det som alla filialer kan beställa löpande blir det mycket jobb när det är dags för Bevegos kampanjer. Jenny på marknadsavdelningen formger kampanjmaterialet och skickar de olika formaten som digitala filer till Stig. På tryckeriet sitter rutinerna i ryggmärgen, när materialet landar i inkorgen vet alla vem som ska göra vad. De har stenkoll på varje filial för att vet exakt hur många skyltar i formaten A4, A3 och 50x70 cm som ska skickas till varje butik. 

Vecka 11_Trycksaksbolaget_bild 2.jpg

“Dom är ovärderliga på tryckeriet! Kontakten med dem är enkel och det är värdefullt att Stig även har kontakt med alla filialer. Om jag hör att en filial har en fundering, kring när deras leverans kommer till exempel, då meddelar jag det till Stig så tar han direkt kontakt med filialen och reder ut alla frågetecken. Något annat tryckeri hade kanske bara gett oss ett spårningsnummer så hade vi fått lösa det själva. Stig och gänget gör väldigt mycket för oss och är fantastiska på alla sätt!” säger Jenny på Bevegos marknadsavdelning. 

På tryckeriet kan man Bevegos kommunikation utan och innan, vilken typ av papper som passar bäst väljer Clas som kan allt om material, tjocklek och bestrykning. “Man måste använda en papperskvalitet som går i linje med Bevegos kommunikation, gör man en avstickare och väljer något helt annat så ser det jättekonstigt ut.” säger Clas. 

Tryckeriet fungerar också som ett par extra ögon för Bevego. De blir ett filter både när det kommer till texter och kvalitet på trycksakerna. Även det som inte trycks i samma hus, som till exempel väskor och vepor mellanlandar här på lagret. Det gör att tryckeriet får full kontroll på att det som skickas ut till filialerna håller en hög kvalitet. 

“Vi blir lite som en säkerhetsventil. Vi kollar igenom rubriker och datum med mera, så om det smugit sig in något fel så ser vi det. Ibland reagerar vi på andra saker som ser märkliga ut, det kan vara att vi får in en order på 48 stycken av något som brukar beställas 2 eller 4 stycken av. Då ringer vi upp och frågar om det stämmer och det brukar uppskattas. Då lär vi också känna människorna ute på filialerna och det är roligt.” säger Stig. 

Två gånger om året har tryckeriet ett möte med marknadsavdelningen på Bevego. Det är ett forum för att utveckla arbetssättet och uppdatera utbudet med trycksaker. Då ser man över befintligt utbud och kollar om det är någon produkt som behöver kompletteras. Man tittar också i kalendern för att se om det är några mässor eller minimässor som det är dags att börja planera för.

“Inom kort kommer vi att utveckla OrderBevego med fler produkter. När vi trycker upp saker som kan vara intressant för alla vill vi göra det tillgängligt för filialerna via systemet. Om man till exempel vill komplettera det material man får inför en kampanj ska även detta gå att beställa. Det är otroligt smidigt att lägga en order till tryckeriet via OrderBevego, och vi vill att fler filialer ska upptäcka och dra nytta av denna fina och ovärderliga service som vi får från Trycksaksbolaget och Snabbtryckeriet.” säger Jenny. 

“Gänget på Bevego är väldigt bra att ha att göra med. Det är roligt att få vara med på deras resa och ha sett företaget växa så mycket. För några år sedan hade vi ett väldigt litet rum där allt Bevegos material fick plats, och då tänkte vi att fasen vad grejer de har, men nu har vi flyttat till större lokaler och det är helt fullt med Bevegomaterial, det är jätteroligt. Jag tror att dom är rätt nöjda med oss på Bevego, jag hoppas det.” avslutar Stig.