Två skolor i Lindesberg får ventilationssystem med produkter från TROX och Siemens AB

10 mars 2021

Linde Byggnadsplåt arbetar just nu med sitt största uppdrag någonsin. Det är Brotorpsskolan i Lindesberg som rustas upp, och precis intill byggs den helt nya Lindbackaskolan. Skolorna ingår i samma projekt och Linde Byggnadsplåt valdes till totalentreprenör inom ventilation och styr. Ur Bevegos perspektiv är det TROX VAV-spjäll Leo med Siemens KNX som står i fokus i projektet. Nedan berättar Jonas Lindberg från Siemens AB, Smart Infrastructure mer om motorerna.

Lindbackaskolan och Brotorpskolan 

Detta är ett stort projekt som är uppdelat i två delar, där renoveringen av Brotorpskolan är en del och den helt nya Lindbackaskolan är en del. Det var under 2019 som Linde Byggnadsplåt vann upphandlingen och fick både ventilation- och styrentreprenaden i detta projekt, och i maj samma år började projekteringen. Till sin hjälp med styrentreprenaden valde de Siemens som de arbetat med tidigare.

Nya Lindbackaskolan omfattar en yta på totalt 17 700 kvm. Detta blir en högstadieskola för ca 650 elever i klasserna 7-9 samt särskola. Dessutom rymmer lokalerna två idrottshallar och ett storkök som ska leverera 3000 portioner om dagen till olika verksamheter inom kommunen. Brotorpsskolan som både renoveras och byggs till med 1 500 kvm kommer rymma 450 elever i årskurs F-6.

Vecka 10_Lindbackaskolan.jpg
Visionsbild över Lindbackaskolan. Bild: Sweco

Linde Byggnadsplåt AB

Förutom ventilation arbetar Linde Byggnadsplåt AB med byggnadsplåt som man kan höra på namnet, men även med smide. Kenneth Öster är delägare tillsammans med sin kompanjon Fredrik Andersson. De tog över verksamheten efter sina pappor som startade upp Linde Byggnadsplåt 1965. 

Arbetet på plats 

Det är Lindesberg kommuns fastighetsbolag FALAB som har uppdraget att bygga och rusta upp dessa skolor, och gör det tillsammans med Lindesbergs Bygg AB som står för totalentreprenaden. För Linde Byggnadsplåt började arbetet på plats i november 2019. I perioder har de haft så mycket som 15 montörer på plats för att montera ventilationen. 

“Detta är ett jättestort arbete för oss! Det är totalt 14 ventilationsaggregat som ska installeras i projektet. Vissa ventilationssystem har ett aggregat, vissa har två och vissa tre. Monteringen är i full gång och har varit det sedan slutet av 2019, det beräknas vara färdigt i augusti 2021 och vi håller tidsplanen bra.” säger Kenneth.

Vecka 10 Lindbackaskolan_upplyst_2.jpgLindbackaskolan upplyst en kväll i februari. 

TROX VAV-spjäll Leo med motorer från Siemens

Inom fastighetsautomation har Siemens två förgreningar i Sverige. Den ena delen arbetar med produkter medan den andra delen utför entreprenader inom styr- och reglerteknik. Jonas Lindberg är projektledare på Siemens och arbetar i projektet på Lindbackaskolan och Brotorpskolan. Han har även tidigare arbetat med Linde Byggnadsplåt, och genom deras arbete har Kenneth upptäckt fördelarna med att kombinera Siemens komponenter med Siemens styrsystem. Det gjorde att Kenneth kom till Bevego med önskemålet om att beställa VAV-spjäll med motorer från just Siemens. 

“Vi har en nära kontakt med Bevegofilialen i Örebro och har handlat där ända sedan Bevego öppnade. Det är främst material till våra plåtarbeten som vi handlar där men även en del ventilation. I detta projekt tog vi in priser från flera olika leverantörer innan vi lämnade vårt anbud. Det resulterade i att vi valde att gå vidare med Bevego och köpa till- och frånluftsdonen, VAV-spjäll samt alla rektangulära kanaler därigenom.” säger Kenneth. 

“Det är jätteroligt att det blev vi på Bevego som fick nöjet att leverera till Linde Byggnadsplåt. Att ordern innefattar ett så stor volym av produkter är riktigt häftigt, det är vår största order någonsin på dessa produkter från TROX. Hittills har vi levererat ca 540 stycken TROX VAV-spjäll Leo med Siemens KNX, och över 700 stycken luftdon från TROX av modellerna Orion Opus och Orion ATV-T i detta projekt.” säger Lars Nilsson som är utesäljare inom ventilation på Bevego.

Vecka 10_Lindbackaskolan_2.jpg
Lindbackaskolan under uppbyggnad. Bild: Libo. 

“TROX är en grymt underskattad produkt vilket vi ser i detta projekt där vi inte har en enda reklamation. Både montörerna och injusterarna har varit mycket nöjda med TROX produkter. Vi har idag ett samarbete med Siemens där vi säljer och lagerför deras spjällmotorer, så att även sälja Siemens produkter i detta projekt är extra roligt.” säger Lars. 

VAV betyder Variable Air Volume, eller variabelt luftflöde så svenska. Ett VAV-spjäll används i rum med varierande belastning och arbetar enbart med luftflödet för att reglera klimatet i rummet. 

Plug and Play är framgångsfaktorn 

Siemens har utvecklat sina komponenter på ett unikt sätt som gör att när de motorer som Kenneth valde till sina VAV-spjäll kopplas ihop med Jonas och teamets styrsystem kommer stora fördelar. Systemet är ett så kallat Plug and Play vilket gör att viktig information om komponenterna blir tillgänglig så snart de kopplas in i systemet.

Teknikerna hittar då all information i Siemens app ABT-go. Med hjälp av appen kan ventilationssystemet hanteras direkt från en smartphone eller en surfplatta, och läsa av till exempel spjällposition och luftflöde. Den injusterare som ska justera luftflödet i alla rum får stora fördelar med ett system som detta och kan utföra sitt arbete mer effektivt. 

“Att det är Plug and Play är det som gör att systemet blivit framgångsrikt på kort tid. När vi tekniker kopplar ihop de ventilationssystem som montörerna installerat får vi direkt kontakt med alla Siemens komponenter, som till exempel motorerna i VAV-spjällen. Vi behöver inte genomföra någon programmering utan vi ser direkt viktigt information om produkterna i appen ABT-go och vi sparar tid.” säger Jonas. 

När det gäller klassiska system krävs det mycket tid av styrentreprenören att programmera systemet så att allt hänger ihop. Det är ofta efter injusteringen som allt är korrekt sammankopplat, och då är det försent att nyttja de fördelar som du kan göra när allt är sammankopplat från start. 

“Siemens produkter är mycket snabba och stabila. Det i kombination med appen ABT-go och alla dess möjligheter gör att vi gärna arbetar med detta system. Därför är det väldigt roligt att Linde Byggnadsplåt har valt att använda sig av dessa produkter, och det är extra roligt att Bevego nu gör en satsning på detta system.” säger Jonas.

Vecka 10_Brotorpsskolan.jpg
Den färdigställda tillbyggnaden på Brotorpskolan.

Arbetar i etapper 

Arbetet på de två skolorna är uppdelat i etapper så att varje yrkesgrupp kan fokusera på en etapp i taget. Det innebär ett tajt schema där det gäller att vänta på sin tur och sedan utföra sitt arbete på aktuellt etapp så effektivt som möjligt, för då står nästa yrkesgrupp på kö för att komma in och utföra sitt jobb. När man är färdig i en etapp är det förhoppningsvis fritt fram att gå över till nästa etapp för att få ett effektivt tidsschema. 

“Det är en utmaning att det är så stort! Det är mycket som ska hinnas med under ett pressat tidsschema så det blir ganska bråttom, men det har flutit på bra hittills. Delar av lokalerna har redan tagits i bruk, det är en fördel att vissa verksamheter faktiskt kan vara igång även om inte projektet är helt klart. Skolorna är uppdelade på flera byggnader så det fungerar smidigt och vi stör inte varandra.” säger Kenneth. 

Byggherre: FALAB 
Byggentreprenör: Lindesbergs Bygg AB
Vententreprenör: Linde Byggnadsplåt AB
Materialleverantör av ventilation: Bevego 
Arkitekt: Sweco