Ambassadörer utvecklar Bevegos hållbarhetsarbete
13 januari 2021
I Bevegos hållbarhetsarbete finns ett speciellt fokus som är extra viktigt, att inspirera! På så sätt kan man nå ut till fler, och för att kunna göra det har Bevego valt att utse hållbarhetsambassadörer inom företaget som utbildat sig internt och som ska stärka hållbarhetsarbetet på filialerna. Här delar Karin Hedgren och Andrea Bennetoft med sig av konkreta tips som du kan ta med dig både hem och till arbetsplatsen.
Karin Hedgren är Human Resources Manager på Bevego och arbetar med hållbarhetsfrågor inom företaget. Karin leder arbetet kring hållbarhetsambassadörerna där syftet är att göra Bevego till ett mer hållbart företag och skapa en större medvetenhet kring hållbarhet på filialerna runt om i Sverige.
Vad är hållbarhet?
Karin är noga med att poängtera att hållbarhet är ett brett begrepp som berör många olika områden på olika nivåer. Så här sammanfattar hon kort de olika delarna:
- Ekologisk hållbarhet - Handlar om klimatet och vår natur där vi vill göra så litet avtryck som möjligt.
- Social hållbarhet - Innebär att ta ansvar och tänka långsiktigt kring alla relationer, både med kollegor, partners, leverantörer och kunder.
- Ekonomisk hållbarhet - Om man bara tänker på punkterna ovan finns risken att ett företag urlakas. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det viktigt att ett företag är ekonomiskt stabilt för att kunna bidra till en social och ekologisk hållbarhet.
Hållbarhetsambassadörer
Under 2020 öppnade ansökningen till att bli en av Bevegos första hållbarhetsambassadörer. En grupp med 7 personer valdes ut och den första interna utbildningen har nu genomförts digitalt. Ett av Karins mål är att fortsätta utbilda nya hållbarhetsambassadörer och kontinuerligt följa upp det arbetet som sker ute på filialerna, detta för att nå ut med hållbarhetsperspektivet i alla led i verksamheten.
”Detta arbetet är inte statiskt utan det är en levande process där vi inspirerar varandra och våra kollegor till nya initiativ. Om vi kan få fler att tänka hållbart och förstå att små förändringar gör stor skillnad så har vi kommit en bit på vägen. Sedan har vi ändå otroligt mycket kvar att göra, men det gäller att ta steg för steg för att komma framåt.” säger Karin.
Ambassadörernas uppdrag
Nu är ambassadörernas uppgift att se över sin arbetsmiljö och att genomföra åtgärder för att bli en mer hållbar arbetsplats. Ambassadören ska också informera och inspirera sina kollegor till ett mer hållbart tankemönster och få fler hjälpa till i utvecklingen till en bättre arbetsplats. En av hållbarhetsambassadörerna är Andrea Bennetoft som arbetar som produktionscontroller på Bevego i Landvetter.
”Jag valde att ansöka till uppdraget för att jag tycker ämnet är intressant och viktigt. Jag är nyfiken på allt som går att utveckla, speciellt i vår bransch som ibland kanske upplevs vara konservativ. Att fler behöver arbeta med hållbarhetsfrågor och ta detta på allvar är ingen nyhet, därför kändes det naturligt att vara med i detta projekt. Vi hade arbetat en del med hållbarhetsfrågor under uppbyggnaden av filialen i Landvetter, speciellt när det kom till att få in rutiner och hållbara arbetssätt. Där hade vi stor möjlighet att förändra och det är enklare att göra rätt från början.” säger Andrea
Genomför förändringar
Karin kommer framåt att planera in tillfällen då ambassadörerna kan stämma av, inspireras av varandra och dela med sig av genomförda förändringar. Mellan dessa tillfällen har alla inblandade tillgång till en digital kanal på Teams där man alltid kan ställa frågor och komma med idéer.
”Man kan se alla ambassadörer som en tillgång för varandra. Om någon har kommit på en idé eller genomfört en förändring på sin arbetsplats är tanken att denna idé ska föras vidare för att se om fler butiker, kontor eller produktioner kan bli mer hållbara genom att göra samma förändring.” säger Karin.
Konkreta förändringar för att bli mer hållbar
Både Karin och Andrea nämner några punkter som de redan förändrat eller arbetar för att genomföra. Olika saker kräver olika ansträngning, men de flesta av punkterna kan appliceras på de flesta arbetsplatser och även i de flesta hem.
- Byt ut kaffet till ett ekologiskt och rättvisemärkt.
- Se över städprodukterna, vad innehåller de egentligen? Välj produkter som är snällare mot miljön och inte innehåller farliga kemikalier.
- Kontrollera om produkter som till exempel livsmedel och hygienprodukter innehåller palmolja. Om de gör det bör den vara spårbar och hållbart certifierad så den inte bidrar till skövling av regnskogar.
- Skriv inte ut dokument i onödan, och om du måste så skriv ut dubbelsidigt. Ett tips är att välja dubbelsidigt som förinställt på skrivaren, på det sättet blir enkelsidig utskrift som ett undantag och något man aktivt måste välja.
- Ha en källsortering där det även går att sortera saker som lysrör, batterier, färgburkar med mera. Glöm inte en avsedd plats för pant.
- Köp inte vatten på plastflaska.
- Istället för att använda kaffemuggar av plast eller papper kan man skaffa en personlig termosmugg. Har du en personlig mugg kanske du diskar den för hand istället för i maskin, vilket sparar vatten och el. En termosmugg håller kaffet varmt längre, och visst smakar varmt kaffe bättre än ljummet?
- Se över elavtalen och byt till så kallad grön el som kommer från förnybara energikällor.
- Byt ut fordonsparken till hybridbilar eller elbilar.
- Åk tåg istället för flyg så ofta det bara går. Måste man absolut flyga kan man klimatkompensera.
Att åka 50 mil med tåg släpper ut ca 0,001 kg koldioxid medan samma sträcka med flyg släpper ut ungefär 59 kg koldioxid. - källa: Resia.
Inspirera kollegor
”Jag började med att ha ett möte med mina kollegor där jag informerade om vad det innebär att vara hållbarhetsambassadör, jag berättade också om våra mål och ambitioner. Bara för att jag har tagit denna rollen betyder inte det att jag kan mest om hållbarhet, det finns säkert många här som kan mer än mig, och jag vill att vi ska göra detta tillsammans! Jag kommer till exempel inte att vara någon pantpolis utan finnas här för ta emot allas idéer och driva på en förändring.” säger Andrea.
Flera fokus för att komma framåt snabbare
”Det finns så otroligt mycket som vi på Bevego behöver bli bättre på inom hållbarhet. Därför är det viktigt att vi kan ha flera fokus samtidigt och att vi kan dela upp arbetet på olika sätt. Förutom att vi själva arbetar med hållbarhetsfrågor internt är vi med i organisationer och på andra sätt driver olika frågor framåt. Som vårt samhälle ser ut idag finns det bara en enda väg att gå, och det är att arbeta för en mer hållbar värld.” säger Karin.
Utöver Human Resources och hållbarhetsarbetet på Bevego arbetar Karin med området Environment, Health and Safety (EHS). Området fokuserar främst på säkerheten ute på arbetsplatserna, som personlig säkerhet och skyddsutrustning. Bolaget Saint Gobain som äger Bevego arbetar med hållbarhetsfrågorna på ett sätt där stort fokus ligger på verksamhetens koldioxidutsläpp. Bevego är till exempel också med i organisationen Global Compact som fokuserar på social hållbarhet som arbetsrätt och antikorruption.
Tänker mer hållbart
”Karin har verkligen inspirerat oss, och jag tror och hoppas att det har spridit sig till fler runt om på Bevego. Jag har bara fått positiv respons på satsningen och jag tror verkligen att fler har börjat tänka efter, både på jobbet men också privat. Jag trodde att fler skulle ha svårt för förändringarna men det har gått lättare än väntat. Det är många som kommit med egna idéer som vi genomfört hos oss.” avslutar Andrea.