Arbetar på 100 meter med arvet från 1100-talet
17 januari 2024
Sedan domkyrkan i Linköping byggdes på 1100-talet har hantverkare tagit hand om kyrkan för att hålla den fin och välbevarad för kommande generationer. För 18 år sedan tog Niclas Bylund över den stafettpinnen då han blev husplåtslagare på domkyrkan. Niclas har varit plåtslagare sedan 1983 och han gjorde sitt första kyrktorn året därpå. Idag har han 8 anställda och driver företaget Niclas Plåt AB, men det är bättre att säga Plåt-Niclas för då vet folk vilka man menar.
Linköpings domkyrka är Sveriges näst största kyrka, bara Uppsala domkyrka är större. Som husplåtslagare har Niclas haft koll på kyrkans plåttak och vetskap om att det snart skulle behöva renoveras. För 15 år sedan tog han sig ända upp på taket med hjälp av en enorm kran, och då upptäcktes sprickor i kopparplåten. Niclas var sedan uppe på taket för tio år sedan, och ytterligare en gång för fyra år sedan.
Niclas Bylund driver företaget Niclas Plåt AB, även kallat Plåt-Niclas.
Dags för en enorm renovering
”Hur länge vågar vi ha is i magen tänkte vi. Kopparplåten hade spruckit av de hårda vindarna och det började bli risk för att plåten skulle lossna. Det gamla plåttaket är lagt 1968 och är ett skolboksexempel, men de kunde inte förutse vindlasterna som blir på en 106 meter hög byggnad. Det blir ett tryck på ena sidan av tornet och ett sug på andra sidan, vilket gjort att plåten spruckit och buktar ut så mycket som fem centimeter på många ställen nu.” säger Niclas Bylund på Plåt-Niclas.
Nu vågade de inte vänta längre, utan startade igång den omfattande renoveringen av koppartaket på Linköpings domkyrka. Först gällde det att hitta rätt plåt, och eftersom delar av taket kommer att ha kvar den gamla plåten var det viktigt att den nya hade samma utseende. Ett utseende som skapas efter att ha utsatts för påfrestningar i över 50 år. Då var det dags att vända sig till Bevego, som i sin tur tog kontakt med tillverkaren Aurubis Finland OY.
Patinering för att efterlikna originalet
”Sedan ungefär fyra år tillbaka handlar vi allt genom Bevego. Aurubis och Bevego har varit till jättestor hjälp i detta projekt. Aurubis är duktiga på patinering, när man på kemisk väg skapar en ärgning i plåten. De skräddarsyr patineringarna och den som vi valde är speciellt framtagen för detta projekt. Vi skickade över en originalplåt och fick tillbaka provplåtar med fyra olika patineringar. Det är viktigt att det blir likt originalet. När jag gjorde en lagning en gång tog jag bara en förpatinerad kopparplåt och det ser vedervärdigt ut.” berättar Niclas.
Svenska kyrkan som är beställare var med och valde ut vilken patinering som skulle användas. Sedan gäller det att beställa rätt mängd kopparplåt direkt, för om patineringen måste göras om på nytt kanske resultatet inte blir exakt det samma. ”Här har Bevego varit fantastiska och hjälpt till med beställning, lagerhållning och leverans. De ska ha en stor eloge på filialen i Norrköping!” säger Niclas.
”Det är ganska roligt för när senaste renoveringen av taket här på Linköpings domkyrka gjordes 1968 var detta ett av de första stora projekten där man använde förpatinerad plåt. Att det var just det material som användes avgjorde vårt beslut att välja samma även vid denna renovering. Det företaget som då levererade plåten har köpts upp och ingår idag i Aurubis Finland OY.” säger Niclas.
En 107 meter hög byggställning
En byggställning runt en 107 meter hög kyrka är både utmanande att montera och skapar en minst sagt speciell arbetsmiljö. Byggställningen består av drygt 50 bomlag och de 20 översta saknar hiss. Att ha en hiss så högt upp skulle skapa för stort vindfång, och eftersom den måste gå helt lodrätt gör kyrktornets konform det omöjligt att använda en hiss ända upp.
”All plåt vi river måste vi gå ner med till hissen. Vi kan inte lägga ifrån oss det så att det riskerar att blåsa iväg. Vi får surra fast plåt hela tiden, och regeln är att aldrig gå tomhänt till rasten. På väg tillbaka tar man med sig ny plåt upp och surrar fast tills den ska användas. För att spara tid har vi faktiskt fått en förbränningstoalett på 60 meters höjd på byggställningen också.” berättar Niclas.
Plåt-Niclas har sin verkstad på Vikbolandet utanför Norrköping, men för att snabbt och smidigt kunna bearbeta plåt här på byggarbetsplatsen har de satt upp en fältverkstad. De nyttjar också Bevegos turbil då och då för att få material levererat till domkyrkan. ”Det fungerar klockrent med Bevegos turbil. Det är också smidigt att svänga in på Bevego i Norrköping eller Linköping. Bevegos leveranstider är väldigt bra, om något inte finns i lager är de snabba med att få hem det. Det var faktiskt en av anledningarna till att vi började handla av Bevego.” berättar Niclas.
Högt tempo på plåtslagarna
Just nu arbetar 6 plåtslagare från Plåt-Niclas på Linköpings domkyrka. Detta projekt är så omfattande att Niclas fick anställa två nya plåtslagare för att ha möjlighet att ta sig an uppdraget. Till våren kommer styrkan att gå ner till 2–3 personer, men just nu är tempot högt för att bli klar med översta delen av tornet. Detta för att snabbare kunna ta bort cirka 40 meter av ställningen runt tornet och minska ställningshyran, och sedan jobba med dekorationerna längre ner på taket. Plåt-Niclas arbete på taket beräknas ta totalt cirka två år.
Tennspackling och 23 karats guld
”För några veckor sedan lyfte vi ner tornspiran. Den är 8,5 meter hög, 4 meter i omkrets och tas ner i delar. Spiran är uppbyggd så att varje del täcker infästningen på delen under. Det gör att all infästning döljs helt. Nu ska spiran tennspacklas för att täta sprickor och ojämnheter samt åtgärda felaktiga skarvar. Sedan ska en konservator täcka den med nytt bladguld, i 23 karats guld. Tennspackling är något som jag lärt mig av en gammal bilplåtslagare. Vi har gjort det förut på andra kyrkor.” säger Niclas som inte har något emot att klättra på 100 meters höjd. På sin fritid utövar Niclas sportklättring och bouldering, en passande hobby för en plåtslagare.
För att det nya koppartaket ska hålla längre än det tidigare taket kommer Plåt-Niclas arbeta med ännu fler klammer. Då blir påverkan från vinden så minimalt som möjligt. ”Nu kommer vi att sätta klammer även i tvärfalsen, det är ganska ovanligt att man gör det. Teoretiskt sett så kan taket hålla i 200 år när vi är klara. Men det är svårt att veta hur taket på en 107 meter hög byggnad slits, teori och verklighet är ju två olika saker.” säger Niclas.
Vilka är Plåt-Niclas?
Plåt-Niclas och teamet med 8 medarbetare arbetar inte bara med kyrktak. De tar sig an stora som små uppdrag och jobbar med allt från industri till villor. Vissa medarbetare uppskattar kortare och varierande uppdrag och att röra sig mellan olika arbetsplatser, medan andra uppskattar långa perioder på ett och samma ställe. ”Det som jag gillar mest med att vara plåtslagare är att hitta lösningar som fungerar både när det kommer till estetik, kvalitet och funktion. Att få ihop allt. Därför är det väldigt roligt att arbeta med kyrkor. Och tanken på att man är ett led i kedjan av hantverkare som varit här sedan 1100-talet är lite svindlande." avslutar Niclas.