
Åttondeklassare testar på livet som plåtslagare
28 mars 2025
Över hela landet är bristen på plåtslagare stor, och för få utbildar sig inom yrket för att kunna täcka framtidens behov. Fler insatser som lockar unga till plåtslagaryrket behövs, och Örjan Ekberg är genom Plåt- och Ventföretagens Mellansvenska lokalförening initiativtagare till en sådan insats. Satsningen gjordes i Eskilstuna under vecka 12, och innebar att åttondeklassare fick testa på plåtslagaryrket under sin prao.
”När vi drog igång initiativet att anordna en prao-vecka för elever i Eskilstuna var vi ute på skolor och träffade studie- och yrkesvägledare. De var mycket positiva till idén och hjälpte oss att presentera upplägget för eleverna. I princip alla åttondeklassare i Eskilstuna gör sin prao under vecka 12. Så vi började att planera för en fullspäckad vecka som skulle vara lustfylld och minnesvärd för eleverna.” säger Örjan Ekberg som arbetar som företagsrådgivare på Plåt- och Ventföretagen.
Sju killar som ville testa på yrket
Medlemsföretagen inom branschorganisationen Plåt- och Ventföretagen samarbetar genom 18 lokalföreningar i hela landet, där Mellansvenska lokalföreningen är en av de större. Under 2024 anordnade lokalföreningen sin första prao-vecka inom plåtslageri, då både i Eskilstuna och Stockholm. I år var intresset i Stockholm inte lika stort och man valde därför att endast erbjuda prao-veckan i Eskilstuna. Där fanns åtta platser, och man lyckades att fylla sju av dessa platser med killar som ville testa på plåtslagaryrket.
Värdefull hjälp från många håll
”För att kunna genomföra en sådan här vecka får vi mycket hjälp, vi söker bland annat pengar hos Plåt och Ventbyrån. Av Opejra i Eskilstuna får vi lov att låna deras verkstad för att vara där med eleverna under tre dagar. Bevego sponsrar med verktyg och material, och bjuder även in till ett studiebesök i deras filial. Företagen i Mellansvenska Plåt & Ventföreningen står bakom detta initiativ, och det hade inte gått att genomföra utan vår aktiva ordförande Håkan Bolander, eller våra aktiva personer ute i regionen.” berättar Örjan.
Under veckan har eleverna haft Lars ”Lulle” Bergsmark som handledare. Han driver eget plåtslageri men vikarierar ibland som utbildare på bland annat på Movant vuxenutbildning. Under fem dagar hjälper han eleverna att känna på hur det är att arbeta i plåt, och guidar dem genom olika moment som är en del av en plåtslagares arbete. Den första övningen är att göra en visselpipa i plåt för att börja lära känna materialet.
Ett lättsamt och lustfyllt sätt att lära sig
”Syftet är inte att eleverna ska leva exakt som plåtslagare under en vecka. Det är mer lättsamt och lustfyllt. Vi har korta dagar från kl 9.00-14.00, och det är mycket fika. Det blir en praktisk vägledning och min förhoppning är att eleverna ska känna att byggprogrammet är något att satsa på, och att de sedan vill inrikta sig på plåtslageri. Här får de forma och skapa något praktiskt med händerna. Om vi hade haft teori under veckan hade eleverna kanske somnat.” skrattar Örjan.
Bevego bjöd in till studiebesök
”Det var ju fantastiskt att vi fick ett bidrag från Bevego också, för dem var det självklart att stötta oss. Initiativet krävde att vi hade verktyg till alla deltagare, både för höger- och vänsterhänta, och det går åt en del plåt. Detta är sådant som kostar pengar, och hade vi inte fått detta bidrag från Bevego hade vi behövt ha en större budget.” säger Örjan.
En av dagarna började eleverna med att besöka Bevegos filial i Eskilstuna, för att se vart plåten kommer ifrån och hur verksamheten fungerar där. På eftermiddagen var det dags för arbetsplatsbesök ute på ett av Opejras projekt, ett lantbruk under renovering. Att gå på en byggställning och kliva upp på ett tak är en speciell känsla, något som eleverna fick känna på här.
En annan dag tillbringades på Rekarnegymnasiet där killarna fick uppleva hur det är att gå på gymnasiet. Här finns både byggprogrammet och plåtslagarutbildning. Under dagen hade alla killarna varsin gymnasieelev på utbildningen som fadder. De fick testa att göra samma arbetsuppgifter som faddrarna, och uppleva andra saker som det innebär att gå på gymnasiet, som att äta i matsalen.
Här kan du se ett inslag som SVT gjort om satsningen.
Satsningen får uppmärksamhet i media
”Både förra året och detta året fick vi ganska mycket uppmärksamhet i media när vi genomförde prao-veckorna. När vi ringer till SVT eller till radio Sörmland och berättar om våra aktiviteter är de positiva och vill lyfta fram detta. Både TV och radio var på plats i verkstaden en av dagarna och pratade med killarna.” säger Örjan.
I branschen är det vida känt att yrkesverksamma plåtslagare blir färre och färre. Något som understödjer det är bland annat en så kallad utredning av dimensionering av gymnasial utbildning. Utredningen har visat på att antalet ungdomar som väljer en yrkesutbildning på gymnasiet minskar, medan fler väljer en teoretisk linje. Generellt sker en stor minskning av sökande till just byggprogrammet.
Örjan tror att utredningar som denna gör att det finns ett stort intresse från media att lyfta fram initiativ som prao-veckan inom plåtslageri. Genom att belysa problemet som kan innebära stora konsekvenser i framtiden kan media vara en del av lösningen. Även ungdomarna som varit med på en sådan här satsning blir ambassadörer för yrket.
Deltagarna blir ambassadörer
”Jag vet att Lulle tillåter eleverna att ha mobiltelefonerna med sig under lektionerna, men han har ett villkor. Lulle brukar säga, med glimten i ögat, att man inte får skicka ett enda sms eller på annat sätt ta en kontakt, om det inte handlar om att berätta vad de gör på praon. Och jag tror faktiskt att killarna lägger ut lite bilder från praon, och sprider detta till sina kompisar.” säger Örjan.
Fyra och fem väljer byggprogrammet
I dagarna släpptes statistiken kring hur ansökningarna till gymnasiet sett ut i år. Det innebär att Örjan och hans kollegor fått svar på vad förra årets prao-vecka gett för resultat. Av fem deltagare i Eskilstuna var det fyra som sökte sig till byggprogrammet i gymnasievalet. Ett minst sagt bra betyg för denna satsning. Nu håller Örjan tummarna för att dessa elever under årskurs två väljer plåtslageri som inriktning.
”Jag är jättenöjd med årets vecka, Lulle är också nöjd med veckan, och det lät på ungdomarna som att de var nöjda med veckan. Jag tror att det är en kul vecka för killarna, det händer mycket för dem och det blir lite uppståndelse kring detta. Även skolorna samt studie- och yrkesvägledarna älskar detta!” avslutar Örjan.