Bandtäckning i stor och liten skala
25 april 2025
Lidköpings äldsta Plåtslageri heter Br. Sjöholms Plåtslageri och startade 1936. Här arbetar idag 18 personer, och det viktigaste för Johan Jondell som idag driver företaget är att alla mår bra på sin arbetsplats. Strukturen i företaget är uppbyggd med personalen i fokus, vilket har påverkat allt från utformningen av verkstan till upplägget på arbetsschemat. För BevegoNytt berättar Johan om verksamhetens uppbyggnad, och om deras aktuella projekt på Alléskolan i Vara.
Jerker Eimersson och Johan Jondell, Br. Sjöholms Plåtslageri.
Optimerat flöde i lokalerna
Johan Jondell som själv varit lärling på Br. Sjöholms Plåtslageri tog över företaget 2006. När de hade växt ut sin andra verkstad byggde de en helt ny fastighet i området Råda i Lidköping. Här fick de alla möjligheter att forma verkstaden utifrån sina egna behov, och varje detalj är noga genomtänkt för att skapa ett optimerat flöde och nöjda medarbetare.
Ett grönområde och en plats för utemöbler, med altandörr direkt in till lunchrummet, skapar ett välkomnande intryck och minskar känslan av industriområde. Receptionen är placerad för en bra överblick över besökande, och den stora verkstaden rymmer många arbetsstationer då regniga dagar lockar in plåtslagarna. Efter avslutad arbetsdag parkeras arbetsbilarna inomhus, och laddas med hjälp av solcellsanläggningen på taket. I fastigheten finns också all utrustning som behövs för att tvätta bilarna.
För ett par år sedan installerades solceller på verkstadens tak. Fordonsparken är uppdaterad till elbilar som laddas av solcellerna, och kostnaden för diesel är borta.
Ett genomtänkt första intryck
”Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi alla på firman gör ett bra första intryck, i det ingår att ha rena bilar. Vi har en kollega som håller lite ordning och reda i verkstaden, och en av hans arbetsuppgifter är att tvätta våra bilar. Är man inne på verkstaden i minst 20 minuter så ska bilen tvättas, det är en regel vi har.” säger Johan som hela tiden arbetar med utveckling av verksamheten. Det senaste projektet är optimering av ytan vid den nya falsupptagaren där de byggt stommar på hjul till häckarna, för att minimera tunga lyft och enkelt kunna hantera plåtarna med truck.
Br. Sjöholms Plåtslageri utför alla typer av arbeten inom plåtslageri. De har även en avdelning med fyra personer som lägger takpapp, och egna snickare anställda. Företaget arbetar med allt från nyproduktion till servicearbeten, på platser som Lidköping, Skara och Skövde med omnejd. Flera av medarbetarna har arbetat på Br. Sjöholms Plåtslageri i över 25 år, och alla har stort ansvar över sina egna projekt. Till sommaren utökas teamet med bland annat två lärlingar inom plåtslageri.
Ett udda projekt som pågår just nu är en bandtäckning i miniatyr, på ett lyckohjul som Lidköpings kommun beställt.
Erbjudandet anpassas av efterfrågan
”Jag försöker hela tiden titta på hur vi kan utöka vårt erbjudande, och hitta hörnstenar som inte påverkas av konjunkturen. Vi arbetar mycket mot kommuner och de påverkas ju inte av konjunkturen på samma sätt. Därför har vi faktiskt väldigt mycket att göra nu. På vintern skottar vi snö, då har vi ansvar för allt från industritak till garageuppfarter. När jag tog över firman hade jag en kampanj på skorstenshuvar och sålde huvar för flera miljoner. Det är ett exempel på den typen av affärsutveckling som är rolig att arbeta med. Men till slut hade vi ju sålt skorstenshuvar till alla i hela Lidköping i princip, så då fick vi hitta på något annat.” skrattar Johan.
Bandtäckningen på Alléskolan i Vara brytas av flera takfönster som också kläs in i plåt.
Stor bandtäckning på Alléskolan
På uppdrag av Fiddes AB i Herrljunga har Br. Sjöholms Plåtslageri fått rollen som plåtentreprenörer på Alléskolan i Vara. Skolan genomgår en omfattande renovering och etapp två som pågår just nu innebär en helt ny byggnad med en bruttoarea på över 6000 kvadratmeter. Projektet kommer att löpa över lång tid, och för plåtslagarna som startade sitt arbete under februari 2025 innebär det en behaglig tidsplan för plåtarbetet. Just nu är det plåtslagarna Hans och Ulf som arbetar tillsammans på Alléskolan.
Materialet som används till den stora bandtäckningen på Alléskolan i Vara är en mattsvart plåt från Armat som levererats av Bevego. Br. Sjöholms Plåtslageri har varit kund hos Bevego i över 15 år och handlar stor del av sitt material där. 100% av det dagliga materialet som plåtslageriet köper in för att lagerhålla i verkstaden i Råda, beställs och levereras av Bevego.
Det stora taket med tegelpannor kompletteras med bandtäckning.
Långvarigt samarbete med Bevego
”Bevego är överlägset bäst när det kommer till att ha saker på lager, det måste man ge dem. Även leveranssäkerheten är bäst hos Bevego, de är fasen bättre än alla andra. Om materialet inte skulle finnas på filialen i Trollhättan så finns det alltid att få tag på i till exempel Borås eller Göteborg. Och då går det ändå snabbt att få hit det. De senaste åren har vi blivit bättre på att projektfråga, och då ställer vi självklart frågan till Bevego. Ibland får de leverera och ibland inte.” säger Johan.
När Johan planerade och utformade verkstaden i Råda var Bevegos chaufförer en av de personer som Johan hade i åtanke. För att underlätta leveranserna är vägen kring verkstaden utformad som ett U, och portarna strategiskt utplacerade. Bevegos chaufför har dessutom egen nyckel till lagret, och passar ofta på att komma in på en kaffe vid lossningen.
Till vänster syns de skåp som plåtslagarna använder till sina personliga verktyg, för att på ett enkelt sätt kunna hålla rent och städat i verkstaden.
Struktur, planering och styrning
För att driva verksamheten har Johan sin kollega Jerker Eimersson till sin hjälp. Jerker har arbetat på plåtslageriet i 12 år. Med sin långa erfarenhet och stora tekniska kunskap inom yrket har han skapat en struktur i arbetet samtidigt som han gett plåtslagarna mer och mer ansvar, vilket gjort att de har växt i sina yrkesroller. Johan och Jerker kompletterar varandra, och som Johan själv uttrycker det är det Jerker som står för tekniken och Johan som snackar.
”Jag är väldigt stolt och nöjd över Jerker, det säger jag inte så ofta och ni kommer aldrig höra igen.” säger Johan skämtsamt, och fortsätter. ”Jerker arbetar mycket mer planering och styrning. Det svåraste i vårt arbete är att planera och lägga schema, men det är ett angenämt problem att ha mycket att göra. Kl 6.30 samlas alla anställda här i verkstaden, och då delar Jerker ut jobben som ska göras under dagen. Det är som en auktionsmarknad här varje morgon. Det är ett jävla liv.” säger han och skrattar.
Intill älven i Lidköping finns en stad i miniatyr. Även här har Sjöholms plåtslagare bidragit med sin hantverksskicklighet.
Lång erfarenhet och fina projekt
På whiteboarden i lunchrummet kan medarbetarna ha koll på vilka projekt som väntar dem framöver, och hur mycket jobb som är planerat. Med Br. Sjöholms Plåtslageris långa erfarenhet har de hunnit göra en hel del projekt, framför allt på hemmaplan i Lidköping. För att nämna några av deras egna favoriter har teamet gjort tak och fasad på Sparbanken Lidköping Arena som stod klar 2009, och 2021 var det omfattande arbetet med ett nytt koppartak på S:t Nicolai kyrka klart.
Idag är bandtäckningen på Alléskolan i Vara ett normalstort uppdrag för Br. Sjöholms Plåtslageri, som med åren kunnat ta sig an större och större projekt. Omfattningen av arbetet på skolan har växt under projektets gång. Originalofferten innehöll till exempel cirka 370 fönster, något som har växt med över 100 fönster.
Tillsammans med lyckohjulet ska även en cirkusvagn levereras. Här gör Sjöholms plåtslageri en välvd bandtäckning i miniatyr.
Viktigt för kunskapsutbytet
”Vi har haft förmånen att göra många av de fina jobben och det är mycket tack vare våra duktiga yrkesmän. Vi har väldigt skickliga och kompetenta plåtslagare, vi är ett jättebra team och har en riktigt skön stämning på firman. Ofta arbetar man två och två ute i projekt, men när projektet är avslutat försöker vi se till att man byter kollega till nästa projekt. Min filosofi är att man inte hinner tröttna på varandra då, och att kunskapsutbytet över hela företaget blir mycket större då.” avslutar Johan.