En inspirerande dag på PLÅT20
08 april 2020
PLÅT är ett evenemang som under många år höjt plåtens popularitet bland arkitekter i Sverige. Dagen arrangeras för att låta arkitekter och beslutsfattare inom bygg- och fastighetsbranschen inspireras av plåtens alla möjligheter och egenskaper. Den 13 februari genomfördes den 13:e upplagan av denna dag, PLÅT20 i Posthuset i Stockholm.
Alla foton i denna artikel är tagna av Jezzica Sunmo.
Initiativtagare till PLÅT
“PLÅT är årets händelse! Jag är helt säker på att detta evenemang har lett till plåtens framgång inom arkitekturen i Sverige. Det är många arkitekter som besöker oss, och det är framför allt många som kommer tillbaka år efter år för att inspireras. Att vi kontinuerligt har arrangerat PLÅT varje år tror jag är en framgångsfaktor.” säger Johan Cronhamn som är en av initiativtagarna till PLÅT och affärsområdeschef inom plåt på Bevego.
År 2008 startade Johan tillsammans med Åsa Ragnarsson, dåvarande redaktör på Plåt & Vent Magasinet upp eventet PLÅT. Ett flertal olika leverantörer och tillverkare av plåt är med och arrangerar eventet, bland annat Bevego. Åsa Ragnarsson som nu driver PR och eventföretaget Far from Standard har varit i spetsen som producent och lett hela evenemanget från start till mål.
“När vi arrangerade den första PLÅT-dagen i Stockholm 2008 blev det otroligt lyckat och vi bestämde oss för att fortsätta anordna eventet. Vi såg att det fanns många leverantörer och tillverkare som ville nå ut med metallfasadens möjligheter inom arkitektur och vi ville hjälpa företag att visa upp de material som fanns på marknaden. Då fanns det inget forum för plåt och vi är stolta över att nu vara det ledande forumet i Sverige.” berättar Johan Cronhamn.
En magisk dag för både arkitekter och för branschen
2020 års upplaga av PLÅT kallas för just PLÅT20 och besöktes av 250 arkitekter och personer verksamma i föreskrivande led. Arrangörerna för dagen var Aurubis, Bevego, EJOT, FMH Stainless, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB. Dagens agenda var fylld med aktiviteter och föreläsningar. Alla arrangörerna hade också var sin monter där besökarna under dagen kunde ställa frågor, upptäcka nyheter och få materialprover.
“Vi bjuder in föreläsare från hela världen och söker efter personer som både kan inspirera och bjuda på konkret information som arkitekterna har nytta av i sitt arbete. Vi strävar efter en mix av föreläsare, både de som pratar om arkitektur på ett visionärt sätt och de som har mer konkreta projekt som går att förverkliga även här i Sverige. Vårt mål att att få hit talare som arkitekter i Sverige verkligen ser fram emot att komma hit och lyssna på.” säger Åsa Ragnarsson.
John Cerone från SHoP Architects (US)
Digitalisering och återbruk står i fokus
Två ämnen som är stora inom arkitektur just nu är digitalisering och återbruk. John Cerone från SHoP Architects i New York berättade på ett intressant sätt om dessa ämnen. SHoP Architects har ett väldigt digitalt arbetssätt och har till exempel ersatt alla sina ritningar med digitala monteringsanvisningar som nås genom en app.
Tack vare digitaliseringen kan SHoP Architects också utveckla sitt arbete inom återbruk. John Cerone berättade om deras arbete med The Nassau Veterans Memorial Coliseum i New York där de istället för att riva hela arenan lyckades bevara och återanvända stommen. Med hjälp av 3D-laser kunde de skanna stommen och bygga upp ett metallkonstruktionssystem runt Coliseum som blev en otroligt häftig fasad i återvinningsbar aluminiumkomposit.
“Det är roligt med företag i branschen som ligger i framkant digitalt och som dessutom nästan enbart arbetar med metallfasader. Det finns så många banbrytande projekt utomlands och vi vill att fler i Sverige ska ha möjlighet att influeras av dessa. Vi hade också föreläsningar som gick på djupet inom specifika material eftersom det är givande att få med hela bredden.” säger Åsa Ragnarsson.
Francesca Bianchi och Helena Polgård Nygren från White Arkitekter som mottog Plåtpriset 2020.
Plåtpriset 2020
Plåtpriset som delas ut av PLÅT-eventet tillsammans med Svensk Byggplåt är en av dagens stora händelser. Sedan Plåtpriset instiftades 2011 har det hela tiden utvecklats och ett mycket stort intresse har skapats runt priset. Det är en hedersutmärkelse för att hylla arkitekter som tar tillvara på plåtens och metallfasadens möjligheter utifrån faktorerna form, funktion, innovation och miljö.
I år gick Plåtpriset till White Arkitekter för Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus. I juryns motivering av vinnaren nämns bland annat fasadens mellanrum. Fasadens speciella konstruktion skapar mellanrum som bildar uteplatser, och utanpåliggande aluminiumpaneler har löst utmaningen med solavskärmning och interiöra hygienkrav. Panelerna ger också fasaden ett distinkt uttryck och genererar syre, ljus och hopp.
Helena Polgård Nygren är ansvarig arkitekt på White, byggherre för projektet var Locum AB, generalentreprenör var HENT och LW Sverige Ab var plåt- och fasadentreprenör.
“PLÅT-dagen har inte bara gjort att plåt gått från att anses som något billigt och fult till att bli högt eftertraktat i Sverige. Vi kan också se att kunskap om plåtens egenskaper är mer utbredd nu än när vi startade. Det ser vi bland annat i samband med Plåtpriset. Det är så många olika typer av byggnader som är nominerade och man ser att fler och fler arkitekter behärskar att ta ut svängarna mer än bara visuellt, de utnyttjar verkligen plåtens funktioner och egenskaper i sina projekt.” säger Åsa om PLÅTs påverkan på branschen.
Nyhet från Bevego
I Bevegos monter kunde man i år hitta produkter och representanter från företaget Weatherproof Family AB. Under våren har Bevego lanserat en ny plåt som i montern presenterades i Weatherproofs fasadsystem. Materialet är en plåt i 93,5% zink, 3,5% aluminium och 3% magnesium. Plåten är mycket korrosionshärdig och med tiden skapas en vacker patina som är en egenskap som eftersöks i många byggnadsprojekt.
“För att få ut kunskap om både nya och gamla material vill vi att PLÅT ska vara som ett smörgårdsbord av material och expertis för alla arkitekter. PLÅT är inte en mässa där fokus ligger på att sälja, utan det är en dag som fungerar som en tillgång för arkitekter där de får ta del av massor av kunskap och materialprover.” säger Åsa.