En korrosivitetsklass som ställer höga krav
17 maj 2023
När Thed Nilsson på VentPartner besöker ett badhus lägger han märke till detaljer, som till exempel om en skruv på en armatur har rostat. Det är en vana (eller ovana) som uppstår när man arbetar med ventilation i badhus och lägger mycket tid på att välja rätt material till rätt plats, just för att det inte ska rosta av den påfrestande miljön som luftfuktigheten och klorhalten bidrar till. Just nu arbetar Thed och kollegorna med Filipstads badhus.
Samverkansmodellen partnering
Filipstads badhus, Spångbergshallen, revs under 2021 för att göra plats för ett nytt och modernt badhus med samma namn. Byggnationen drivs som ett partneringprojekt där samarbetet står i fokus. VentPartner i Närke AB är ventilationsentreprenörer på uppdrag av totalentreprenören NCC. Till en början fick de ansvar över projekteringen av ventilationssystemet i Spångbergshallen, och i fas två som innefattar produktion och byggande fick VentPartner även uppdraget att montera och driftsätta ventilationen.
”Det var under 2021 som vi fick förfrågan om att lämna ett anbud på badhuset i Filipstad. I denna förfrågan efterfrågades entreprenörens kapacitet, organisation, referensprojekt, med mera. I samverkansprojekt vinner man upphandlingen på vad man gjort tidigare, och vad man kan erbjuda beställaren i form av ett starkt lag. Detta gör att beställaren kan känna sig trygg med att man får vad man vill ha, eftersom vi tar fram produkten tillsammans. Och beställaren betalar bara vad det faktiskt kostar utefter de ramar och arvoden man har satt. Man delar på risker och möjligheter i projektet vilket gör det mycket enklare och roligare att jobba tillsammans. Man sätter projektets bästa i fokus!” säger Thed Nilsson på VentPartner i Närke AB.
Illustration av Liljewall arkitekter
Vilka är VentPartner
Thed började som projektledare på VentPartner i Närke AB för ca 10 år sedan och är idag entreprenadchef och vice VD. VentPartner är specialiserade på inomhusklimat och levererar tjänster inom energieffektivisering, kyla och värme, ventilation, styr- och reglerteknik samt service och ventilationskontroll. Företaget startades 2010 och arbetar idag inom tre regioner med kontor i Linköping, Norrköping, Katrineholm, Västerås och Örebro. Thed beskriver VentPartner som den lokala entreprenören med nationell styrka, där VentPartner Sverige AB är moderbolag för de tre regionerna.
Sedan VentPartner förvärvades av det börsnoterade företaget Instalco har deras muskler växt ytterligare. VentPartner kan nu till exempel genom systerföretag leverera sina tjänster i ett större geografiskt område än tidigare. Badhus är något som VentPartner arbetat mycket med och som blivit något av en specialitet. Därför får de fler och fler förfrågningar kring just badhus, som nu står för ca 15 – 20 % av VentPartner i Närkes uppdrag.
Bilderna visar Spångbergshallen i Filipstad och monteringen av ventilationskanalerna.
Badhus över hela Sverige
Thed som utgår från Örebro har nu ansvar över bland annat badhuset i Filipstad. ”Det är väldigt roligt att få arbeta med badhus. Det är lite speciellt och alltid mer utmanande än andra projekt. Det har att göra med den korrosivitetsklass som krävs i en sådan här miljö, vilket ställer höga krav på ventilationen. Vi på VentPartner har arbetat med badhus på många platser runt om i Sverige, just nu har vi faktiskt ytterligare ett badhusprojekt igång i Luleå. Vi arbetar mycket på uppdrag av NCC, de har en avdelning som är specialister på badhus och som är med i alla sådana här projekt.” säger Thed.
Magnelis för korrosivitetsklass C4
Under projekteringen av ventilationen i Spångbergshallen studerade VentPartner vilka utrymmen i badhuset som är mest utsatta av fukt och kemikalier, för att veta var man kan använda klassiska ventilationskanaler i galvat stål, och var det krävs mer korrosionsbeständiga kanaler i magnelis. Magnelis är ett material som Bevego arbetar mycket med och som VentPartner beställt av Bevego till flera av sina tidigare projekt, bland annat i Hällefors där ett badhus precis färdigställts. I badhusmiljöer som Spångbergshallen gäller korrosivitetsklass C4, och kanaler i magnelis lever upp till dessa krav.
Cirkulära kanaler upp till 800 mm
För ventilationskanaler i anslutning till bassänger och bastu används magnelis som klarar de höga påfrestningarna. För att spara pengar används traditionella kanaler i galvat stål i caféet, omklädningsrummen och i receptionen eftersom att galvat stål fortfarande har ett lägre pris än magnelis. Både rektangulära och cirkulära kanaler från Bevego används i projektet. Där stora mängder luft ska transporteras och de cirkulära kanalerna skulle behöva ha en diameter på över 800 mm har man istället valt rektangulära kanaler för att spara plats. Cirkulära kanaler över 800 mm blir tunga och svåra för montörerna att arbeta med, vilket också är en faktor till att man väljer rektangulära kanaler vid denna luftmängd.
”Vi på VentPartner har handlat från Bevego så länge jag arbetat här, och säkert innan dess också. I stora projekt tar vi in offerter från olika leverantörer, och i de allra flesta projekt använder vi oss av Bevego. Vi tittar absolut på pris men för oss är det viktigt att väga in leveranssäkerhet och leverantörens erfarenhet av den aktuella typen av projekt. Vi tar också in omdöme från våra montörer för att höra vilka varumärken och produkter de vill arbeta med. Eftersom vi redan beställer mycket från Bevego finns synergier med att beställa fler komponenter därifrån, materialet kan samlevereras och vi kan minska på våra transporter.” säger Thed.
Kanaler och upphängningsmaterial
Förutom cirkulära och rektangulära kanaler har VentPartner beställt upphängningsmaterialet till Spångbergshallen från Bevego. I ett såhär stort byggprojekt där inomhusklimatet och energieffektiva lösningar prioriteras går det åt stora mängder ventilationskanaler. Här krävs galvade kanaler till ett värde av en miljon kronor, och kanaler i magnelis till ett värde 700 000 kr. För den allra tuffaste miljön i ett badhus krävs ytterligare en typ av produkt.
Ett badhus kräver olika typer av avancerade reningsprocesser och detta sker på en avskild plats i fastigheten. Här finns syrarum, klorrum och olika vattenreningstankar. Luften som går ut från dessa rum är ännu mer påfrestande för plåten och det är inte alltid som den mest korrosionshärdiga magnelis kan stå emot under tillräckligt lång tid. I anslutning till denna yta tar man det säkra före det osäkra och väljer ventilationskanaler i plast. Plast reagerar inte på samma sätt med kemikalierna som finns i luften vilket gör att man kan vara säker på att ventilationssystemet håller under lång tid framöver.
Montering och driftsättning
Det är dagligen 4 – 5 montörer från VentPartner som arbetar i Spångbergshallen. Monteringen av ventilationskanaler har hållit på sedan oktober 2022 och kommer att fortsätta fram till semestern 2023. Till hösten påbörjas monteringen av don och galler, och sedan tar ventilationsteknikerna över för en lång period av driftsättning som måste vara klar vid slutbesiktningen av badhuset i början av 2024.
Filipstads badhus, Spångbergshallen
På uppdrag av Filipstads kommun bygger NCC kommunens nya badhus. I december 2021 revs den gamla Spångbergshallen som invigdes 1971, och under våren 2022 var det byggstart av nya Spångbergshallen. Badhuset får en 25-meters bassäng med sex banor, en multibassäng för simundervisning och rehab, ett familjebad och en avdelning med bastu och varmpool. Badhuset byggs utifrån NCCs badhuskoncept som deras specialister arbetat fram utifrån lång erfarenhet. Fokus ligger på energieffektiva lösningar, som att ventilation och vattenrening optimeras. Även solceller kommer att installeras till anläggningen.