Ett ärofyllt uppdrag på Piteå Stadshotell
22 augusti 2024
Piteå Stadshotell stod klart år 1906 och taket i plåt är original. Nu ska det nästan 120 år gamla taket renoveras och det är Plåtcentrum i Piteå AB som har fått det ärofyllda uppdraget. Arbetet är så omfattande att taket delats upp i fyra etapper, där en etapp tar ca 7 månader att färdigställa. Just nu pågår arbetet med den magnifika tornspiran ovanför stadshotellets entré.
Någon gång i slutet av mars eller början av april börjar säsongen för en plåtslagare i Piteå, och runt oktober gör det kalla vädret att säsongen måste avslutas. Under 2023 färdigställde Plåtcentrum i Piteå AB etapp 1 på stadshotellet, och i början av 2024 påbörjades etapp 2. I ett sådant här komplext projekt är det otroligt svårt att estimera tidsåtgången samtidigt som tidspressen är stor. När vintern kommer i oktober 2024 måste taket vara tätt och etapp 2 helt klar!
Foto: Daniel Johansson, Plåtcentrum i Piteå AB
Trångt uppe på toppen
”Den stora tornspiran ovanför hotellets entré är en del av etapp 2 och där arbetar vi just nu. Det är otroligt mycket ställning runt taket och ytan längst upp är väldigt liten. Vi har bara två plåtslagare på plats just där eftersom det är så trångt, men så fort vi blir klara med spiran och kommer ner en bit kan vi få bort lite ställning och vara fler personer på plats. Vi jobbar i två lag, så ytterligare två gubbar arbetar parallellt på en annan del av taket.” säger Jocke Hansson på Plåtcentrum i Piteå AB.
Plåtcentrum river lite tak åt gången för att minska risken för att fukt kommer in i konstruktionen. Det är utmanande eftersom de inte får en överblick över hur taket ser ut under plåten, eller hur mycket arbete som kommer att krävas med underlaget. Den gamla plåten som monteras ner bevaras och används som mall för att skapa de nya delarna.
Moderna lösningar för ett gammalt tak
”Detta projekt innehåller allt du kan hitta i AMA, och även saker som du inte kan hitta i AMA. Bara på detta torn är det en spira, en lök som vi kallar det, fyra runda kupor och en fjälltäckning. Just nu håller killarna till exempel på med väldigt skarpa kupor som ska in i en fjälltäckning. En sådan tajt kupa skulle man aldrig göra idag. Vi jobbar så gott det går efter modernt byggande men då kunden vill att den gamla arkitekturen skall bevaras så måste man ibland återanvända gamla metoder. När plåtslagarna lägger ifrån sig sax, falstång och klubba så ska allt vara tätt.” säger Jocke.
Stadshotellet är ett eftertraktat prestigeprojekt
”Idag är man mäkta stolt över att få göra detta projekt. Det är ju faktiskt ett av de häftigaste projekten som finns här uppe, från Sundsvall och uppåt. Vi har alltid tittat upp på Piteå Stadshotell och tänkt att det skulle vara en ära att få göra det taket. Framför allt är det så roligt att kunna ge detta jobb till mina kollegor. Det är fantastiskt kul att se hur de jobbar och hur de tänker. Killarna är så engagerade och resonerar sig fram till nya lösningar. Våra unga grabbar är otroligt duktiga och vi har väldigt hög kompetens inom företaget.” säger Jocke stolt.
Piteå Stadshotell genomgår just nu en omfattande renovering där både tak och fasad ska rustas upp. Renoveringen är ett prestigeprojekt och att få vara en del av detta är ärofyllt. Här är man med och bygger Piteå Stadshotells framtida historia. Dagens historia började år 1899 när stadsläkaren Thure Hjalmar Björkbom skrev en motion till stadsfullmäktige ”Piteå måste ha ett riktigt stadshotell nu när vi snart ska få en järnväg”. När det moderna stadshotellet stod klart år 1906 hade fastigheten bland annat centralvärme, eget elektricitetsverk, 22 resanderum med egen telefon, två matsalar och ett biljardrum.
En servicetekniker får verksamheten att rulla
Jocke sköter det administrativa arbetet på kontoret och är ibland ute på mindre jobb. På pappret är han VD men tycker bäst om att presentera sig som servicetekniker. Han gör allt från att se till att kaffemaskinen fungerar till att beställa hem material. 2008 hade Jocke varit borta från branschen i 10 år, men han saknade arbetet så mycket att han valde att starta Plåtcentrum i Piteå AB tillsammans med en tidigare kompanjon. Idag driver han företaget tillsammans med Andreas Granberg som också är delägare, och även projektledare för arbetet på Piteå Stadshotell.
”Vi hade gjort servicejobb på stadshotellet tidigare och då sa vi att taket behöver ses över. När det väl var dags blev vi kontaktade av hotellet och fick frågan om vi kunde uppskatta vad projektet skulle kosta. Det fanns inga ritningar att utgå från så det var utmanande. Nu har vi projektet på löpande räkning, det blir ett bra och transparent arbetssätt.” säger Jocke.
Plannja EMK i mattsvart från Bevego
Plåtcentrum beställer all plåt från Bevego och på stadshotellet är det Plannjas EMK i mattsvart som används. En plåt som plåtslagarna uppskattar att arbeta med och som är relativt enkel att forma. ”Vi beställer allt vårt material från Bevego. När vi startade Plåtcentrum fick vi ett otroligt stort stöd och uppbackning av Bevego. Under en kort period började vi handla av en konkurrent, men vi gick tillbaka till Bevego för deras goda service och den stora kompetens som de har. Det är mycket värt!” säger Jocke.
Nästa år går Plåtcentrum på etapp 3, och när även etapp 4 är färdig i slutet av 2026 är hela uppdraget slutfört. Nu hoppas Jocke på att det nya plåttaket ska hålla i 120 år. Han hoppas också att plåtslagarna som renoverar taket nästa gång hittar deras namn under plåten. Jocke har nämligen sagt till kollegorna att skriva små hälsningar under plåten som kanske kan glädja någon om över 100 år.