Ett djurgårdsgrönt tak har växt fram ur askan
13 december 2024
Den 9 juni 2023 körde studentflaken genom Borås för att fira de nyblivna studenterna, men avbryts snart när dramatiska scener utspelar sig. Ett lägenhetshus i centrala Borås brinner, staden täcks av tjock brandrök och takplåten hörs explodera av värmen från elden. 1,5 år senare är hyresrätterna i kvarteret Pandora renoverade och klara för inflyttning, och Toarps Plåtslageri som fick i uppdrag att göra en ny bandtäckning kan stolt visa upp det fina plåtarbetet.
Under ett år har arbetet med saneringen av de branddrabbade våningarna pågått. Fastigheten består av en betongkonstruktion och en fasad av tegel, och den övre våningen var då precis som nu klädd i plåt. En liten del av fasaden fick ersättas med nytt tegel men stora delar gick att bevara. Den översta våningen drabbades hårdast och hela taket inklusive fasaden i plåt förstördes.
Göteborgs Posten skriver några dagar efter branden om den taktik som valdes vid släckningsarbetet. Med hjälp av kranbilar lyftes hela koppartaket ner. På så sätt kyldes branden ner och räddningstjänsten kunde komma åt att släcka med vatten. Om man inte hade valt att lyfta av taket hade släckningsprocessen tagit betydligt längre tid, förmodligen upp till en vecka.
Vattenavrinningen på kvarteret Pandora är inbyggd i taket.
Återställer byggnaden på tre månader
Efter ett år av sanering var det dags att börja bygga upp det som hade förstörts, och med cirka tre månader kvar tills dess att de boende skulle flytta in i sina lägenheter blev det bråttom för alla inblandade entreprenörer. Toarps Plåtslageri fick uppdraget att lägga den nya bandtäckningen, och istället för att undertaket var helt klart när arbetet påbörjades fick plåtslagarna arbeta hack i häl på snickarna för att spara tid.
Så snart en liten yta av taket var pappat och klart gick plåtslagarna på med bandtäckningen. Till taket på cirka 1000 kvadratmeter, samt den översta våningens fasad, har Toarps Plåtslageri beställt 1800 kvadratmeter stålplåt från Bevego, i Plannjas nya kulör Djurgårdsgrön. På åtta veckor färdigställde tre plåtslagare tillsammans den enorma ytan under mycket stor tidspress.
Ledande montör Adam Olsson och projektledare Anton Berglund.
Bra flyt i arbetet är den bästa känslan
”Egentligen är det inte ett jättespeciellt projekt, det speciella med detta uppdrag var att vi hade så otroligt kort tid på oss. Våra plåtslagare har varit riktigt duktiga som löst detta, och Adam som är ledande montör har gjort ett otroligt bra jobb. Han skapade ett riktigt bra flyt i arbetet. En av Adams styrkor är just att planera arbetet på ett sätt som gör att man får till det där flytet, som gör att det går snabbt och smidigt samtidigt som uppdraget blir väl utfört.” säger Anton Berglund som är projektledare på Toarps Plåtslageri.
På frågan om vad som är hemligheten bakom att få till det perfekta flytet har Adam ett enkelt svar. ”Hemligheten är att inte ta för långa raster, och inte sitta och sega när man borde jobba. För mig gäller det framförallt att föregå med gott exempel, då får jag med mig de andra plåtslagarna.”
Tar med sig verkstaden till arbetsplatsen
Anton får istället svara på frågan om vad som var det roligaste med projektet. ”Det var väldigt kul att projektet gick så snabbt och smidigt, men jag kan ju inte säga till BevegoNytt att det roligaste med projektet var att det gick snabbt! Jag svarar istället att det roligaste var att samarbeta med Bevego!” skrattar Anton. Toarps Plåtslageri har ytterligare en taktik som gjorde att uppdraget här på kvarteret Pandora gick snabbt och smidigt. Istället för att bearbeta all plåt i verkstaden och sedan själva köra ut och lyfta upp plåten tog Toarps Plåtslageri med sig verkstaden till byggarbetsplatsen.
Toarps Plåtslageri har även bytt ut vissa plåtar på fasaden, som skadades av fallande material vid branden.
”Vi tog med oss de maskiner som vi behövde för att lösa arbetet här på Pandora, som bänkar och falsupptagare. Man blir ju kanske inte så omtyckt här på bygget för maskinerna tar upp väldigt mycket plats på ställningen, men arbetet går smidigt. Då kunde Bevego leverera all plåt direkt till byggarbetsplatsen. Först fick vi 13 rullar med plåt i en bredd på 67 cm, och sedan 14 till. Man får ju tänka lite på hur mycket vikt som ställningen klarar också.” säger ledande montör Adam Olsson.
Djurgårdsgrön plåt och taksäkerhet från Bevego
Byggnationen av dessa 24 nya hyresrätter i kvarteret Pandora räknas som nyproduktion och byggs av PEAB. Innan branden var taket täckt i koppar som fått en mörkbrun kulör, och vid renoveringen valde man att byta till stålplåt från Plannja i kulören Djurgårdsgrön. Toarps Plåtslageri beställde även all taksäkerhet till projektet från Bevego. Denna kommer från varumärket Weland och har lackerats i exakt samma nyans som den djurgårdsgröna plåten för att matcha taket perfekt.
”Jag tror att man valde plåt från Plannja för att de är ensamma om att tillverka den kulören, och jag tror att det var just den nyansen man var ute efter. Vi köpte all plåt från Bevego på en och samma gång, sedan kunde vi göra avrop när vi ville att de skulle leverera. Jag gillar verkligen att handla av Bevego och de har hög kompetens. Nu när vi på Toarps Plåtslageri har växt och blivit större har vi behövt konkurrensutsätta Bevego en del. De står sig bra och vi har fortsatt att handla mycket av Bevego.” säger Anton.
Vilka är Toarps Plåtslageri?
Toarps Plåtslageri startades i Borås 2012. Under 2018 hade företaget 10 anställda och Anton Berglund gick in som delägare. Idag har Toarps Plåtslageri växt till ett väletablerat företag med 30 anställda, och sedan i mars 2024 är de en del av TEQT Group. Toarps Plåtslageri utför små och stora tak- och fasadarbeten, och hjälper både privatpersoner och företag i Borås och Göteborg med omnejd.