Förfalsad aluminium förenklar arbetet på Rossö
08 november 2024
För sex år sedan testade Martin Elovsson att arbeta med aluminium för första gången. Sedan dess väljer han alltid aluminium till sina uppdrag. Att dessutom beställa förfalsat från Bevego underlättar arbetet ytterligare. Just nu lägger Martin en 350 kvm stor bandtäckning på en villa på Rossö utanför Strömstad. Materialet levererades direkt till byggarbetsplatsen och de förfalsade banden har gjort att arbetet gått snabbt och smidigt.
Premiumhus av högsta kvalitet
Martin samarbetar med tre snickarfirmor och tar endast på sig uppdrag som kommer från någon av dessa tre samarbetspartners. Ett av dessa företag är Rotrum Bygg som bygger villan här på Rossö. Deras inriktning är att bygga villor av premiumkvalité, vilket även innebär att plåttaken måste hålla högsta nivå. Med villor som ofta är arkitektritade kommer unika detaljer och utmaningar som behöver hanteras med specialanpassade lösningar.
På Rossö byggs en exklusiv villa där Martin Elovsson nu gör en bandtäckning i aluminium.
”Det är otroligt fina hus som Rotrum bygger. De är extremt noggranna när de bygger, varje regel är spikrak och allt känns gediget. Jag trivs med att få arbeta i deras projekt. Taken är ofta lite speciella och det gillar jag. I dessa projekt finns tid att göra det där lilla extra och de värdesätter kvalitet.” säger Martin Elovsson som drivit eget företag som plåtslagare i sex år.
350 kvm stor bandtäckning med hinder
Martin påbörjade uppdraget här på Rossö för cirka fyra veckor sedan och arbetar just nu tillsammans med plåtslagaren Johannes. Det har hänt att Martin tagit sig an så här stora projekt själv, men det är inget han rekommenderar. Ytorna är stora och hindren är många. På denna villa finns bland annat fyra takfönster, skorsten och takkupa.
”Jag brukar räkna att varje hinder tar en dag ungefär, och jag gör allt på plats här på bygget. Det är otroligt tidsbesparande att Bevego levererar förfalsad plåt och kan lyfta upp skivorna med en kran på ställningen. Om jag skulle ta plåten till verkstaden, bocka allting där, själv köra ut och lyfta upp skivorna skulle det ta betydligt längre tid. Jag beställde runt 400 kvadratmeter plåt från Bevego och jag räknade till att vi lagt 115 band hittills.” säger Martin.
Martin Elovsson, plåtslagare och Oskar Karlsson, Bevego.
Matt aluminium från Plannja
”Plåten som används här på Rossö är i matt aluminium från Plannja. Det är många som uppskattar att man kan få den förfalsad, precis som Martin gör. Ofta är banden till en bandtäckning 60 cm breda men dessa är 54 cm. Det gör att plåtarna blir ännu lite lättare att hantera, och resultatet blir riktigt snyggt. Nu är vi ju bara cirka 200 meter från havet, och på en sådan här plats är aluminium extra bra. Saltet bryter inte ner aluminium så som det kan göra med stålplåt.” säger Oskar Karlsson som är utesäljare inom byggplåt på Bevego.
”Banden är ganska enkla att hantera här faktiskt. Allt under fem meter går ganska smidigt att arbeta med. Och när man använder aluminium väger ju plåten inte lika mycket, och sliter inte lika mycket på kroppen. Sedan är det ju alltid en utmaning att arbeta med plåt när det blåser, och det gör det ju ofta här på Västkusten.” säger Martin.
Här är lutningen på sadeltaket 41,6 grader. Med en så rejäl lutning minskar risken för vattenansamlingar på taket vilket är en stor fördel. Det gör att Martin här kunnat använda enkelfals vid till exempel ränndal och skorsten. Nackdelen med lutningen är istället att det blir en utmanande arbetsmiljö för plåtslagarna som behöver klättra och arbeta från branta stegar.
Till vänster: Nockvinkeln som ska monteras i nock så snart bandtäckningen är klar.
Modern design skapar nya utmaningar
”Detta tak görs med en luftad nock, men beställaren vill inte att vi gör en luftad nock på det klassiska sättet. Jag har istället fått hitta en lösning som ser enklare och nättare ut men som har samma funktion. Jag kommer sätta en plåtvinkel mellan varje fals, och på den trä på själva nockvinkeln för att det ska bli en dold infästning.” säger Martin och visar upp nockvinkeln som ska fästas när bandtäckningen är klar.
Den stilrena och moderna arkitekturen gör att huset inte har någon takfot. Detta innebär att Martin måste fundera på ytterligare en speciallösning för att leverera ett hållbart resultat som kunden är nöjd med, och som står emot vind och vatten i många år. För att inte tala om fönstren. På detta hus finns inga klassiska fönsterfoder och inget naturligt sätt att utforma fönsterblecken på. ”Jag har tänkt på en lösning i fyra veckor. Nu har jag nog en idé som jag tror att jag kan känna mig trygg med.” säger Martin.
Varje fals avslutas med ett så kallat zinkavslut.
Avslutar med zinkavslut
Som avslut på varje fals har Martin gjort så kallade zinkavslut. Det kanske vanligaste tillvägagångssättet är att lägga falsen ner mot taket och på så sätt stänga falsen. Zinkavslut är en metod som började användas på just zink, där man låter falsen stå upp. De olika avsluten är vanliga på olika delar av Sverige och är enbart en smaksak. Martin själv tycker det är finare med zinkavslut och därför föll valet på just det.