Från lantbrukare till plåtslagare
01 december 2021
Ulf Jönsson driver företaget AB Bleck & Plåt Ulf Jönsson, men det var inte självklart att han skulle arbeta som plåtslagare. År 1990 tog han över ett lantbruk i Lund som hans föräldrar drev. Idag finns gården kvar i Ulfs ägo men verksamheten som drivs på gården är inte längre ett lantbruk utan ett plåtslageri. Verkstaden finns i en av byggnaderna på gården, och det är härifrån som Ulf och de fyra medarbetarna utgår. Just nu arbetar de för fullt med en bandtäckning på brf Prästkragen i Lund.
“Jag började arbeta som plåtslagare på 80-talet, och när jag tog över gården arbetade jag parallellt både som plåtslagare och som lantbrukare. Efter ett antal år blev det så mycket att göra med plåtslageriet så jag hann inte med båda jobben. Eftersom att det är lite roligare att arbeta som plåtslagare valde jag att göra det på heltid och arrenderade ut marken.” säger Ulf Jönsson.
På gården finns en fullutrustad verkstad där all tillverkning sker. Bevego som är huvudleverantör till Bleck & Plåt levererar ofta material hit, största delen av all plåt som beställs passerar genom verkstaden för att anpassas till aktuellt projekt. Sedan beställer Ulf en bil från åkeriet han samarbetar med, som ser till att materialet levereras till arbetsplatsen. Det händer också att Bevego levererar material direkt till byggarbetsplatsen.
I början av januari 2022 är Brf Prästkragen klar, och består då av totalt 60 lägenheter och villor. Foto: Andi Joseph.
Ett samarbete med Obos
Ett av de projekten som Bleck & Plåt arbetar med just nu är en stor bandtäckning på brf Prästkragen i Lund, ett projekt som drivs av företaget Obos. Obos är en av Nordens största bostadsutvecklare som bygger och utvecklar fastigheter. De arbetar med både kommersiella fastigheter och samhällsfastigheter för bland annat vård, omsorg, skola och förskola. Obos bygger framförallt i trä, och majoriteten av produktionen sker i egna fabriker i Myresjö, Vrigstad, Sundsvall och Sävsjö.
“Vi har jobbat med Obos tidigare och varit med på en del av deras projekt. När brf Prästkragen dök upp var det en kille på Obos som sa att detta projektet hade passat oss på Bleck & Plåt, och då fick vi vara med och lämna ett anbud. Det byggs otroligt mycket här i Lund och det är roligt att få vara med och bidra till fina bostäder och att staden växer.” säger Ulf.
Brf Prästkragen i Lund
Det nya kvarteret som växer upp i Södra Råbylund i Lund har byggts i två etapper där man nu är inne i slutfasen av etapp två. Första etappen av brf Prästkragen består av flera olika huskroppar som innefattar 13 st etagelägenheter om 100 kvm, 13 st marklägenheter på 50 kvm och 4 friliggande villor på 112 kvm. Etapp 2 är uppbyggd på samma sätt men med något färre lägenheter. Dessa byggnader innebär mycket bandtäckning för plåtslagarna på Bleck & Plåt.
“Vi började projekteringen för Prästkragen ett år innan arbetet på plats satte igång. För att vara ett så stort projekt är det oerhört bra ordning och reda. Obos är noga med byggmöte, man får en bra relation med platschefen, och tidsplanen hålls. Det gör det extra roligt att arbeta i detta projekt. Vi får en viss tid på oss för att täcka ett tak, och eftersom att projektet är så strukturerat kan vi alltid hålla våra deadline.” berättar Ulf.
När allt är klart kommer Bleck & Plåt ha bandtäckt taken med 4000 kvm plåt från Plannja. Foto: Andi Joseph.
Arbetet på Bleck & Plåt
“När vi fick frågan om detta projekt hade jag en liten oro om projektet var för stort oss, vi ville samtidigt ha möjlighet att ta oss an andra projekt från byggare som vi gör mycket jobb för, men det har fungerat förvånansvärt bra! Mina medarbetare är väldigt självständiga, löser uppgifter på egen hand och gör ett otroligt fint jobb, framförallt just på brf Prästkragen. Jag är tacksam över mina anställda, de ska ha en stor eloge för tiden och jobbet de lägger ner i alla projekt.” säger Ulf.
Ulf och hans team försöker alltid dela upp arbetet på ett effektivt sätt. Ulf lägger till exempel tid på nya förfrågningar, att åka ut och måtta hos kund, och planera samt beställa material. Det är inte alltid som plåtslagarna ute på arbetsplatsen hinner med att tillverka plåten, då sätter Ulf igång att arbeta i verkstaden. “Då får den gamle mannen vara hemma och knäcka plåt.” säger han.
“Jag och mina killar har ett bra arbetssätt som gör att jobbet flyter på. Vi diskuterar mycket ihop för att komma fram till den bästa lösningen och för att få det bästa resultatet. Vi går igenom alla projekt väldigt noga tillsammans och då är det alltid tydligt vad vi ska göra redan innan vi sätter igång. Ofta är vi alla fem samlade några minuter om dagen, och då pratar vi alltid ihop oss över en kopp kaffe.” säger Ulf.
Lär upp plåtslagare genom lärlingssystem
Ulf berättar att alla som arbetat som plåtslagare hos honom har kommit helt gröna, utan några kunskaper kring plåtslageri. Ulf har lärt upp personerna själv och använt sig av ett lärlingssystem som branschorganisationen Plåt & Ventföretagen tillhandahåller. När lärlingarna har genomfört de antal timmar som krävs skickar Ulf iväg dem för att avlägga sin yrkesexamen, för att kunna få sitt yrkesbevis.
En av de killar som Ulf lärt upp är hans son Carl. Han läste teknikprogrammet på gymnasiet och skulle inte alls arbeta som plåtslagare, men efter det som bara skulle vara ett sommarjobb efter studenten blev han förtjust i yrket och är fortfarande kvar i företaget. På Carls bord hamnar bland annat all kalkylering. Inte nog med det så arbetar även Ulfs dotter Elin företaget och ansvarar över det administrativa. Verksamheten här på gården är verkligen ett familjeföretag.
Just nu är arbetet inne i fas två, här arbetar plåtslagaren Filip för fullt för att bli färdig i januari. Foto: Andi Joseph.
4000 kvm aluminiumplåt från Plannja
I januari 2022 ska brf Prästkragen vara klar och man ska lämna över projektet. De 4000 kvadratmeter plåt som beställdes till projektet är då på plats. All plåt kommer från Plannja och är levererad av Bevego. Plåten är silverfärgad vilket var föreskrivet i projektet, och har färgnummer PL 45. All taksäkerhet som använts på Prästkragen är också levererad av Bevego. och kommer från varumärket Weland.
“Det var lite diskussioner i projektet vilket material som skulle användas. Att plåten skulle vara silverfärgad var föreskrivet, men inte vilket material. Min åsikt var att använda aluminium för att få det bästa resultatet, och det var just aluminium vi landade i tillslut. Det är lättare att jobba med och det gör att resultatet blir snyggare. Jämfört med stålplåt väger aluminium mycket mindre så det blir även lättare för plåtslagarna att bära.” säger Ulf.
Turbilen i Lund
Ulf berättar också att han uppskattar Bevegos turbilar och de trevliga chaufförerna. Turbilen i Lund levererar måndagar och onsdagar så då kan Ulf passa på att lägga en beställning senast kl 14.00 dagen innan, då har han alltid materialet på gården innan kl 9.00 dagen efter. När Ulf ska beställa ringer han till en säljare, eller klickar in på bevego.se vilket han också tycker är smidigt. Självklart kan Ulf beställa leverans utöver turbilens tider, men han försöker planera bra för att samordna och minska på leveranserna.
“Det är väldigt roligt att arbeta med Ulf, jag har haft kontakt med honom redan sedan 1994 då vi startade Bevego. Framförallt har det varit roligt att följa honom på hans resa, från att ha drivit ett lantbruk till att arbeta som plåtslagare på heltid. Dessutom har han fått med sig både sonen och dottern i företaget. Det vore ju väldigt roligt om de tar över verksamheten i framtiden så att vi får fortsätta följa Bleck & Plåt.” spekulerar Ulf Rohrstock som är byggplåtssäljare på Bevego.