Hållbar och effektfull skivtäckning på stadshuset
31 januari 2025
Det var dags för takbyte på en av fastigheterna i stadshuskvarteret i Borås. Den gamla kopparplåten skulle bytas ut och solceller installeras för att förbättra byggnadens energieffektivitet. Projektet utfördes som en del av ett långsiktigt arbete för att göra stadshuset i Borås mer framtidssäkert och hållbart. Uppdraget att lägga det nya plåttaket med både bandtäckning och skivtäckning gick till Toarps Plåtslageri.
Från koppar till aluminium
Stadshuset i Borås har en tydlig hållbarhetsprofil och denna var genomgående i renoveringen av fastigheten, och både stadsantikvarie och stadsarkitekten i Borås tog del i projektet. Innan renoveringen var taket klätt i en kopparplåt som med tiden patinerats och fått en ärggrön kulör. Till det nya taket valde man istället en plåt av aluminium som går i linje med stadshusets hållbarhetsperspektiv. Aluminium är det material som är beständigt under otroligt lång tid, och dessutom mer tillgängligt än koppar.
Det arbete som Toarps Plåtslageri utfört här på Stadshuset i Borås är dels en bandtäckning av de stora ytorna uppe på taket, men också en vacker skivtäckning på den delen av fasaden som omsluter den stora takterrassen. Projektet innefattar många hinder som till exempel takhuvar, och en yta för en så kallad taklanternin som släpper in ljus in i lokalen. Efter att Toarps Plåtslageri avslutade sitt uppdrag har även solceller monterats på taket.
Mossgrön aluminium från Prefa
De 1200 kvadratmeter med aluminiumplåt som använts i projektet är från varumärket Prefa och beställd genom Bevego. Istället för den gamla kopparplåtens ärggröna nyans har taket på stadshuset nu uppdaterats med den riktigt snygga kulören mossgrön.
“Vissa detaljer här på stadshuset har vi kunnat bevara, till exempel en sarg i aluminium som löper runt huset, taksäkerheten och en del av takavvattningen. Att återanvända det går helt i linje med stadshusets hållbarhetsprofil. En del av takavvattningen har vi specialtillverkat i rostfri plåt och monterat i sargen. För att kunna svetsa i rostfritt gick våra plåtslagare en kort utbildning i sömsvets innan vi påbörjade uppdraget.” berättar Anton Berglund som är projektledare på Toarps Plåtslageri.
Unika dörrar med skivtäckning
En unik detalj i projektet är de två dörrarna på takterrassen, som precis som väggen intill är klädda i skivtäckning. Både de lodräta och vågräta skarvarna i dörrarnas skivtäckning stämmer överens med fasadens mönster på millimetern. Det visar på hög hantverksskicklighet och ger ett effektfullt uttryck till byggnaden. Här kommer medarbetarna på Borås Stad kunna sitta och njuta av stadens siluett och den mossgröna skivtäckningen.
“Taket på stadshuset är väldigt flackt så bandtäckningen syns bara när man tittar på huset ovanifrån. Det är egentligen bara skivtäckningen runt terrassen som man kan ha tur att se nerifrån gatan. På så sätt är ju ett tak med en lutning på 45 grader mer tacksamt, eftersom att fler ser det.” säger Anton.
Toarps Plåtslageris totala uppdrag här på stadshuset i Borås innefattade att riva det gamla koppartaket, att göra underarbetet där takkonstruktionen skulle förstärkas, samt att utföra plåtarbetet. Rivningen gjorde plåtslagarna i semestertider 2024 och för underarbetet tog Toarps Plåtslageri in en byggfirma. När grunden var färdig var det dags att börja med bandtäckningen.
1200 kvadratmeter på åtta veckor
“Vi började lägga plåten vecka 34 och till vecka 42 skulle det vara helt färdigt. Vi hade åtta veckor på oss. Till en början fick vi bara loss två plåtslagare som slet själva med det stora taket. Då låg jag lite sömnlös på nätterna faktiskt. De sista veckorna fick vi loss fler plåtslagare och på slutet var det åtta personer som arbetade här. Då var det flera personer som jobbade tio timmar per dag för att bli färdiga, och vi hann klart i tid” säger Anton.
När Anton gick in som delägare i Toarps Plåtslageri 2018 hade företaget 10 anställda. På bara sex år har de tredubblat sin styrka och är nu 30 medarbetare. Detta i en tid då få personer väljer att utbilda sig till plåtslagare, och de allra flesta plåtslagerier vittnar om hur svårt det är att rekrytera och hitta rätt kompetens. “Jag tror det är för att Toarps har jäkligt sköna medarbetare, vi är ett gött gäng. Jag tror faktiskt att det är därför som vi har kunnat växa.” säger ledande montör Adam Olsson och får medhåll av Anton.
Bevego levererar till stadshuset
Den mossgröna aluminiumplåten från Prefa har en bredd på 67 cm, och har levererats av Bevego direkt till stadshuset. Där har Toarps Plåtslageri satt upp en provisorisk verkstad för att kunna göra alla skivor och anpassningar på plats. “Det är lättare att arbeta i aluminium jämfört med stålplåt, men det spricker också lättare så man behöver vara mer försiktigt. Det är roligt att arbeta med en färg som mossgrön, det blir en extra variation till arbetet att få arbeta med lite olika färger i olika projekt.” säger Adam som uppskattar att arbeta i aluminium.
“Vi har handlat av Bevego sedan många år tillbaka. När jag var anställd handlade jag av Bevego nästan oavsett vad chefen sa, de har riktigt bra service där. Sedan insåg jag att man behövde kolla på priset också. Nu när vi på Toarps har växt och blivit större har vi behövt konkurrensutsätta Bevego en del. De står sig bra och vi har fortsatt att handla mycket av Bevego. Man märker att de har väldigt hög kompetens, och deras service är riktigt bra!” avslutar Anton.
Projektledare Anton Berglund och ledande montör Adam Olsson, Toarps Plåtslageri.