Koppartak med exklusiv känsla av hantverk

28 februari 2013

Mitt i Gnosjöandans och de djupa skogarnas Småland ligger en mäktig byggnad med ett nylagt koppartak. Det är Hillerstorps Trä AB som valt att ge sin utställningshall en exklusiv känsla med denna ädla metall. Bredaryds Plåtslageri har lagt taket och Bevego har skött leveranserna.

Hillerstorps Trä AB är Skandinaviens största tillverkare av trädgårdsmöbler. Sedan 1929 har de haft fabrik, kontor och lager på samma plats i småländska Hillerstorp. I anslutning till dessa lokaler finns en stor åttakantig utställningshall där de tar emot återförsäljare från hela landet. I början av 2012 kände man dock att hallen blivit för liten och beslutade att bygga ut.

Unik byggnad med genuin profil

Uppdraget gick till Finnvedens Bygg AB och lösningen blev att bygga till den befintliga utställningshallen med en ny byggnad. De båda hallarna byggdes sedan ihop med en övervåning som fick en pyramidformad lanternin på taket. Genom den kan dagsljuset flöda in i lokalen. För att ytterligare förstärka besökarnas första intryck och skapa en mäktig känsla valde man att belägga hela taket med koppar. Tack vare tidigare samarbete med Finnvedens Bygg AB gick uppdraget till Bredaryds Plåtslageri AB, ett företag med fem anställda. Tillsammans med Finnvedens Bygg AB har de skapat en unik byggnad som ger en genuin känsla av hantverk. – Det är det största kopparjobb vi någonsin arbetat med, säger dåvarande VD vid Bredaryds Plåtslageri AB och då har han ändå 30 års erfarenhet. – Vanligtvis gör vi bara tre–fem små kopparjobb per år så detta var riktigt roligt, säger han. Jobbet har krävt en hel del avancerad kopparinslagning och hantering av taklängder, vissa var hela nio meter långa.

Bredayds Plåt 005.jpg

Levande naturmaterial

Kopparens egenskaper är unika det är ett rent och levande naturmaterial med mycket rörelse i plåten. Förr i tiden brukade man säga att ”Klär man i koppar behöver man aldrig göra om det” vilket säger en del om hur åldersbeständigt materialet är. – Koppar är ett väldigt fint material att arbeta med, det är följsamt och har aen hel del andra fördelar. Det kräver dock sitt hantverk eftersom man löder och falsar mer i kopparplåt än vanlig plåt. 

Bredayds Plåt 011.jpg

Bevego levererade veckovis

Eftersom koppar är kostsamt och stölder vanliga ville man inte ha en massa material liggande på byggplatsen. Bredaryds Plåtslageri AB lade hela sin beställning på koppar hos Bevego i mars 2012 men istället för att få hela leveransen på en gång delades den upp. Varje vecka körde Bevego ut precis så mycket koppar som skulle gå åt under veckan. Det som inte gjordes slut på under arbetsdagen låstes in över natten. På så sätt lyckades man förhindra stölder under arbetet som pågick ända fram till december 2012. – Det är inte jättevanligt att vi får in ett så stort kopparobjekt nuförtiden, säger platschef Bevego Kalmar. Koppar kräver sitt hantverk vilket alltid gör det speciellt roligt att leverera, säger han.

Bredayds Plåt 019.jpg