Levererar frisk luft till över 1900 barn utanför Karlstad

21 oktober 2020

I kommunerna Hammarö och Kil utanför Karlstad byggs det just nu många nya skolor och förskolor. Det är en stor satsning som sträcker sig ända fram till år 2026 där man planerar att förverkliga totalt 18 skolor, förskolor och idrottshallar. Att satsa på bra ventilation är en viktig komponent för att skapa en god arbetsmiljö för förskolebarn och skolelever - både idag och om 30 år.

Vi har intervjuat Lars Ekblom på Caverion som är involverad i fem nybyggnationer av både skolor och förskolor i de båda kommunerna. “Det är unikt att vi har så många projekt igång åt samma beställare där alla projekt byggs samtidigt och dessutom ligger inom ett så begränsat geografiskt område.” berättar Lars. 
 

Caverion_Hammaro_bild 1.jpg
Lars Ekblom (projektchef från Caverion) tillsammans med Kristin Folkesson (projektledare från ByggDialog) framför byggandet av Hammaröskolan. Foto: Stefan Svensson

De fem projekten är nybyggnationer av tre skolor och två förskolor som produceras under samma tidsperiod. Fyra av fem projekt ingår i ett långsiktigt samverkansprojekt som ByggDialog driver på uppdrag av Hammarö kommun.

Caverion och ByggDialog har haft ett gott samarbete i många olika projekt sedan 2015. “Att trivas ihop och lära känna de personer man jobbar med underlättar alltid. Det är tryggt att veta vad man kan förvänta sig när man går in i nya projekt tillsammans.” säger Lars.

Caverion är specialister på smarta och hållbara lösningar för byggnader, infrastruktur och industrier. Bolaget är globalt med 16.000 medarbetare, fördelat på 11 länder, där de i Sverige har kontor på över 80 orter. Lars och hans kollegor utgår ifrån Karlstad där ventilation och luftbehandling är ett av deras teknikområden. Förutom sin roll som avdelningschef för Klimatentreprenad Värmland är Lars projektledare för de två förskolorna som nu byggs samt projektchef för hela Hammaröprojektet.

Pris och service var avgörande

Caverion köper montagematerial och samtliga cirkulära och rektangulära ventilationskanaler till alla fem projekt från Bevego. “Det finns flera anledningar till att vi valde Bevego som leverantör till samtliga projekt men två av faktorerna som avgjorde var priset i kombination med den höga servicenivån.” berättar Lars.

“Vi har jobbat med Bevego länge och vet att de har en hög leveranssäkerhet så när vi även fick ett bra pris så var det ett lätt val. Ibland kan saker och ting bli fel i ett projekt och för oss är det då viktigt att det löser sig och att våra leverantörer är tillmötesgående. Det är Bevego alltid duktiga på!” fortsätter han.

Bra ventilation bör prioriteras i alla former av lokaler, men känns såklart extra viktigt när det är barn och unga som ska vistas i lokalerna. Att tänka långsiktigt och installera ventilation som ger godkända luftflöden för barnen både idag och många år framöver är en viktig del i projekten. Istället för ett traditionellt spadtag invigdes byggstarten av Hammarlundens nya skola med att eleverna fick stega upp konturerna av sin nya skola.
 

Caverion_Hammaro_bild 2.jpg
Mänsklig formation utgör konturerna av Hammarlundens nya skola. Foto: ByggDialog
 

Samleveranser - både smidigt och kostnadseffektivt 

Eftersom de har många liknande projekt igång åt samma kund har Caverion försökt utnyttja synergierna och ha ett enhetligt systemtänk för samtliga byggnader. Rent tekniskt är det inte något avancerat system, men det blir en stor fördel för flödet i produktionen när man bygger likartat. “Det underlättar även för projekteringen att inte behöva uppfinna hjulet varje gång. Man kan återanvända smarta lösningar man har använt i de olika projekten.” berättar han.

En av fördelarna med att fyra av projekten ligger nära varandra är att allt material kan samfraktas. “Det underlättar att hålla oss till samma leverantör så de kan leverera till ett och samma geografiska område för flera projekt. Att samköra material och samleverera blir en fördel för alla inblandade.” säger Lars.