Nya appen fyller behov inom riskarbete

08 september 2021

Roofac är experter på fallskydd och arbetar inom flera olika affärsområden som har med höghöjdsarbete att göra. I deras arbete har de behov av funktioner som fram tills idag inte funnits i ett digitalt utförande. Därför bestämde sig Roofac för att ta fram en plattform som samlade dessa funktioner på ett och samma ställe. Bevego som trodde på idéen har varit med sedan start.

Roofac insåg att de digitala funktioner som de själva saknat på marknaden skulle kunna hjälpa många människor i deras arbete, i många typer av arbetsområden. Därför har Roofac skapat en app som kommer att ge deras kunder och andra i branschen en enklare vardag. Appen är helt kostnadsfri och finns både i Appstore för Iphone och på Google play för Android. 

  • Riskanalys 
  • Räddningsplan 
  • Certifikat 
  • Utrustning 
  • Räcke (Checklista - Montagekontroll för RSS fallskyddsräcke) 

 

Vecka 36_Roofac app_mobil_bild 1.jpg

 

Riskanalys eller en räddningsplan

De fem punkterna ovan utgör funktionerna i Roofac App. När du har ett arbete där du utsätts för stora risker kräver arbetsmiljöverket att både en riskanalys och en räddningsplan finns på plats och kan uppvisas vid en inspektion. Även uppdragsgivaren och beställaren kan efterfråga riskanalys och räddningsplan, och det är din arbetsgivare som bär ansvaret för att ta fram detta. 

Erika Emanuelsson arbetar med marknad och kommunikation på Roofac, och Peter Tagner som säljare av fallskydd. De tror att den största nyttan med appen blir just att man enkelt och digitalt kan skapa både en riskanalys och en räddningsplan.  

“Det kan vara svårt att veta hur man tar fram en riskanalys eller en räddningsplan. Det är dessutom inte alla som vet att man måste göra detta inför varje projekt. I Roofac App är det superenkelt, det är några ja/nej-frågor man svarar på och sedan genereras en pdf. Utifrån sina svar får man också förslag på åtgärder att vidta. Pdf-filen sparas i appen och kan sedan visas upp vid behov.” säger Peter. 

Det är inte bara vid arbetet på hög höjd som du har nytta av Roofac App och kan göra dessa riskanalyser och räddningsplaner. När du klickat dig in i appen får du välja mellan områden som till exempel arbete i vindkraftverk, arbete med drunkningsrisk, arbete i slutna utrymme, snöskottning på tak med mera. 

 

Vilka är Roofac? 

Roofac är ett svenskt företag som är specialister på industriklättring och fallskydd. Företaget startades 2010 och har kontor i både Stockholm och Karlstad. Deras fem affärsområden är utbildning, fallskydd, uthyrning, industriell klättring och vindkraft. Roofac arbetar främst mot industri och fastighetsbranschen, och när deras yrkesklättrare åker ut på uppdrag är det allt ifrån inspektioner, underhållsarbeten och reparationer på svåråtkomliga platser. 

Roofac erbjuder ett komplett sortiment av fallskydd och deras produkter är ledande på marknaden. De arbetar med både personligt fallskydd, temporära fallskydd och fasta system. Deras produkter hittar du hos Bevego där många av artiklarna lagerhålls. 

 

Vecka 36_Roofac app_mobil_bild 2.jpg

Peter Tagner och Erika Emanuelsson på Roofac. 

 

Samla dokumenten digitalt 

Förutom riskanalyser och räddningsplaner är det en mängd olika dokument att hålla koll på. När du genomför en utbildning eller får ett certifikat väntar dessutom ofta ett plastkort att hantera. Det kan till exempel vara ett liftcertifikat, ett truckkort eller en svetslicens. Peter berättar att när Roofac håller utbildningar om taksäkerhet och fallskydd är det inte sällan som någon utbrister “Oh nej, inte ännu ett plastkort att ha i plånboken”. 

Du måste inte bära med dig dessa kort fysiskt, utan det fungerar precis lika bra att ha de digitalt. Du fotograferar kortet och lägger enkelt in bilden på kortet i Roofac App. Allt finns då samlat på ett och samma ställe, och du kan enkelt komma åt de när det behövs. Klicka på knappen “certifikat” som kommer upp när du öppnar appen, välj typ av certifikat i rullistan, ge dokumentet ett namn och lägg sedan till bilden. Sedan kan du alltid komma åt dina dokument under “Mina intyg/certifikat”. 

 

Bevegosortimentet i appen 

Du behöver inte vara kund till Roofac eller till Bevego för att använda appen. När du laddat ner appen skapar du ett inloggning och sedan kommer du direkt åt alla funktioner. I appen presenteras det produktsortiment som du kan handla via Bevego. Om du vill beställa eller har frågor kring någon av produkterna så tveka inte att ta kontakt med din närmaste Bevegofilial. Kom in i butiken eller slå oss en signal! Är det andra produkter från Roofac som du vill beställa går även detta att lösa genom oss på Bevego. 

“På Bevego har man bra koll på våra fallskydd och man har grundläggande produktkunskaper. Vi har hållit flera utbildningar för deras medarbetare och kommer att genomföra en stor utbildning nu i höst. Du kan alltid vända dig till dem med dina frågor, och vill du kontakta oss på Roofac direkt är du välkommen att göra det. Hos oss finns många som inte gjort annat i sitt liv än att jobba med taksäkerhet, så vi kan svara på dina komplicerade utmaningar.” säger Peter. 

 

Dags att besikta utrustningen 

Funktionen Räcke är en smart checklista att gå igenom vid montagekontroll av RSS fallskyddsräcke. Sist men inte minst finns en funktion som i appen heter Utrustning. Även denna tror Peter och Erika mycket på då den fyller ytterligare ett behov som de sett på marknaden. 

Enligt Svensk Standard SS-EN 365:2004 ska all personlig fallskyddsutrustning besiktigas en gång per år och detta ska dokumenteras. I Roofac App lägger du in information från besiktningen av din fallskyddsutrustning. Det gör att du alltid bär med dig inspektionsprotokollet digitalt, och att du automatiskt får en påminnelse när det kommande år är dags för nästa besiktning.

“Det känns väldigt roligt att erbjuda denna app som ett värdefullt komplement till våra produkter. Detta är en nyttig produkt som verkligen kan göra skillnad i vardagen. Att presentera denna app tillsammans med våra produkter tycker jag inger en extra seriositet inför våra kunder. Det är också väldigt roligt att vi har med oss Bevego i detta projekt och att de hjälper oss att nå ut med appen så att fler kan nyttja den.” avslutar Peter.