Peter löser specialtillverkade detaljer i Rheinzink
02 november 2022
Peter Magnusson var lärling 1987 och har sedan dess arbetat som plåtslagare. 2001 startade han sitt företag Eklanda Plåt som håller till i Mölndal. Som ett komplement till takarbeten har han under lång tid tagit olika specialbeställningar. Idag har Peter flera olika uppdrag för Bevego, och nu har samarbetet utvecklats ytterligare.
Plåtslagaren Peter Magnusson driver Eklanda Plåt.
Peter värderar sin frihet högt och har valt att inte ha några anställda för att kunna vara ännu mer flexibel. Tidigt på resan som egenföretagare började Peter få specialbeställningar på plåtskyltar som han tillverkade i sin verkstad. Nu består hans uppdrag till största del av specialbeställningar och en liten del av takarbeten. Det gör att Peter kan planera sina dagar och arbeta inomhus när det är dåligt väder, och ute på taken när det är fint väder. Ett perfekt upplägg enligt Peter.
Resan som Peter gör tillsammans med Bevego startade faktiskt hos företaget Rheinzink. I början av 2000-talet arbetade Bevegos nuvarande affärsområdeschef inom Byggplåt, Johan Cronhamn, på Rheinzink. Johan behövde nya produktskyltar och fick då kontakt med Peter som hjälpte till med det som behövdes. När Johan sedan började arbeta på Bevego hade han redan kontakt med Peter och det var enkelt att fortsätta samarbetet.
Tavlan som Peter tillverkat lockar nyfikna arkitekter på PLÅT22.
Levererar montern till eventet PLÅT
PLÅT är namnet på ett event med fokus på metallfasader och framtidens arkitektur. Syftet med eventet är att sprida kunskap om plåt som byggnadsmaterial till arkitekter och beslutsfattare inom bygg- och fastighetsbranschen. PLÅT återkommer en gång per år och marknadens ledande leverantörer och tillverkare av plåt är med och arrangerar dagen. Varje år sedan starten 2007 har Peter varit plåtslagaren som skapat Bevegos monter. Initiativtagare bakom PLÅT är Johan Cronhamn och Åsa Ragnarsson som idag driver PR och eventföretaget Far from Standard.
”Det som jag tillverkar för Bevego till eventet PLÅT brukar vara en fristående del med en framsida och en baksida där vi visar upp flera olika material. Man kan kalla det för en skylt, mock-up eller tavla. Bevego bestämmer vilka material som ska lyftas fram under eventet och sedan är det min uppgift att få ihop något bra. När jag började tillverka dessa tavlor fick jag en ritning från Bevego, men nu ger de mig fria händer att själv ta fram en skiss och presentera en idé innan jag startar tillverkningen. Jag brukar arbeta ca tre veckor med detta projekt varje år. Det är väldigt roligt att få göra denna typ av unika projekt, att få lägga tid på detaljer och göra något riktigt bra.” säger Peter.
Skarprörsvinkel, skarprörsutkastare, kilsvep och vattenkupa.
Utökat samarbete kring Rheinzink
Under detta år har Peters samarbete med Bevego utvecklats ytterligare. Peter tillverkar och levererar nu även Rheinzinkdetaljer till takavvattning som Bevego sedan lagerhåller. Rheinzink är ett tyskt företag som arbetar med plåt i titanzink av högsta kvalitet, och tillverkar produkter för tak och fasad. Företaget arbetar i över 30 länder runt om i världen och behoven ser lite annorlunda ut i de olika länderna. Här i Sverige har vi vissa unika traditioner när det kommer till takavvattning, och vi har ett behov av produkter som Rheinzink inte erbjuder i sitt sortiment.
Skarprörsvinklar i förpatinerad blågrå plåt redo att skickas till Bevego.
Fyra specialtillverkade produkter
De produkter inom takavvattning som Bevego vill erbjuda sina kunder men som inte går att beställa direkt från Rheinzink är skarprörsvinkel, kilsvep, vattenkupa och skarprörsutkastare. Anledningen till att man vill använda just denna typ av produkter är ofta för att detaljerna ger ett mer gammaldags intryck, som har att göra med hur man byggde hus i Sverige förr i tiden. Men dessa specialtillverkade detaljer används även på nyproducerade fastigheter med mycket gott resultat.
När det tryter på Bevegos lager får Peter ett meddelande med en ny beställning. Då tillverkar han ett antal likadana produkter samtidigt och skickar de sedan till Bevego för påfyllning. Det gör att Bevegos kunder snabbt kan inhandla det material som behövs, och det gör också att Peter lättare kan planera tillverkningen och få ett effektivt flöde i sitt arbete. Idag är det skarprörsvinklar i kulören förpatinerad blågrå som är redo att packas och skickas.
Rheinzinkdetaljer som sparar tid
Rheinkzinkdetaljerna för takavvattningen tillverkas i tre olika kulörer; valsblank, förpatinerad blågrå och förpatinerad skiffergrå. Att denna typ av produkter går att beställa genom Bevego sparar mycket tid för den plåtslagaren som har lagt tak och nu ska montera takavvattningen. Alternativet hade varit att själv tillverka detaljerna i sin egen verkstad, och det är många som varken har tid, kunskap, verktyg eller tålamodet som behövs för det detaljerade arbetet.
”Zink är ett väldigt bra material och Rheinzink har blivit populärt här i Sverige. Av tradition har man använt mycket zink i Danmark till exempel, medan vi i Sverige historiskt sett arbetat mer i stål. Vi har ju våra stålverk här i Sverige så det finns en naturlig anledning till att stålet är mer utbrett här. Det är lite speciellt att arbeta i zink om man inte är van, det är ganska likt aluminium där det är viktigt att man tänker på rörelsen i materialet, och det är lite känsligt om det blir för kallt. Däremot går det ju att löda i zink vilket inte går i aluminium.” säger Peter.
Tre ametistklubbor och en diktmejsel i återvunnen plast.
Tillverkar verktyg i egen regi
Sedan tidigare är Bevego återförsäljare av flera verktyg som Peter tillverkar i egen regi. För några år sedan tog Peter över en befintlig tillverkning av en plastklubba med träskaft som kallas för ametistklubba. Den finns i tre olika storlekar; en stor variant med mycket tyngd, en stor modell som är betydligt lättare, samt en mindre modell som även den är lite tyngre. Den lättare klubban är det mest använda verktyget av dessa tre. Ametistklubban är ett vanligt verktyg bland plåtslagare och lagerhålls på alla Bevegos filialer som arbetar med byggplåt.
”För många år sedan tog jag fram en diktmejsel, eller profet som många också kallar det. Jag gjorde en i återvunnen plast eftersom de som i stål skadade plåten och de i trä var svåra att arbeta med när det var fuktigt ute. Mina branschkollegor fick testa den och gillade verktyget, och de som arbetar med mig brukar bli nyfikna på min diktmejsel i plast. Detta verktyg sålde Bevego redan innan ametistklubborna. Det är roligt att få arbeta med flera olika saker, verktygen är ett komplement i min verksamhet som jag gillar. Bevego har alltid stöttat mig och gillat mina idéer, jag är väldigt glad över vårt samarbete!” säger Peter.