Underhållsfri bandtäckning för Svenska kyrkan
10 januari 2025
Tengene socken ligger på Västgötaslätten och hör till Grästorps kommun. Här ligger Tengene kyrka och Tengene församling som är en del av Grästorps pastorat, och som just nu växer med ytterligare en fastighet. Intill församlingshemmet bygger Svenska kyrkan ett kombinerat kontor och garage. För att smälta in fint här på slätten blir det en vacker faluröd träfasad och ett bandtäckt plåttak i mörkgrått, signerat Wargöns Plåtslageri AB.
När vi träffar Magnus Andersson på byggarbetsplatsen en grå och kall vinterdag utbrister han att vi har tur med vädret idag! Detta projekt har kantats av flera dagars ihållande ösregn varvat med snö, is och tio minusgrader. Då är man som plåtslagare glad för uppehåll och plusgrader. Projektet här i Tengene genomför Wargöns Plåtslageri på uppdrag av Brunbergs Entreprenad AB. För två veckor sedan startade arbetet och om fyra veckor ska det bandtäckta taket vara helt klart.
”Just nu har vi fyra plåtslagare som arbetar här vid Tengene Kyrka. I normala fall brukar jag dela upp våra sex plåtslagare i tre lag med två personer på varje projekt. Men här kräver bandtäckningen så stora plåtar att man behöver vara fler än två personer för att hantera arbetet. Banden är 9,3 meter långa så man behöver vara minst tre personer som bär, annars viker sig plåten på mitten.” säger Magnus som är plåtslagare och projektledare på Wargöns Plåtslageri.
Komplett leverans från Bevego
Till detta projekt har Bevego fått leverera både plåt, taksäkerhet och takavvattning. Den mörkgrå stålplåten kommer från Plannja och levereras förfalsad till arbetsplatsen. Wargöns Plåtslageri har också beställt taksäkerhet från Plannja, som levereras i exakt samma mörkgrå nyans. Beställaren har däremot valt takavvattning i ett material som skapar en kontrast till den mörkgrå plåten, nämligen i zink magnesium som kommer att uppfattas som en ljusare grå nyans.
”Bevego i Trollhättan är jättebra att handla av. Vi skickar in våra ritningar och så får Kenneth, Johan eller Oskar räkna på materialet, och så får vi en offert. Om vi kanske sitter i skiten någon gång så är Kenneth och teamet i Trollhättan otroligt hjälpsamma, han gör allt för att lösa situationen. Man kan alltid ringa till Kenneth om man har problem. Bevego är riktigt bra verkligen!” säger Magnus nöjt.
Ekonomiskt att välja förfalsat
”Den 9,3 meter långa plåten levereras i stålhäckar och lyfts upp direkt på taket. Anledningen till att vi beställer förfalsad plåt från Bevego är bara en kostnadsfråga. Det är väldigt ekonomiskt faktiskt. Det skiljer inte många kronor per kvadratmeter mellan den förfalsade plåten och den vi måste falsa själva. Det är en kostnad som vi tar igen eftersom förfalsat sparar oss mycket tid. För detta projekt hade vi behövt ha två-tre man på verkstaden som bara falsade banden, och sedan ska plåten köras ut till arbetsplatsen. Under den tid som plåtslagarna hade varit på verkstaden och kostat pengar, kan de nu vara ute och jobba för att istället dra in pengar.” säger Magnus.
Magnus Andersson är plåtslagare och projektansvarig på Wargöns plåtslageri
Fastigheten som ska bli ett kombinerat garage och personalutrymme för Svenska kyrkan har ett tak som lutar 35 grader. Nackdelen med en lutning på 35 grader är plåtslagarnas arbetsmiljö. Det går inte att röra sig fritt på taket utan varje förflyttning kräver planering. Det är också en ergonomiskt sämre situation som sliter mer på kroppen. Det positiva är att det sluttande sadeltaket ger byggnaden en fin siluett, där förbipasserande och besökare kommer kunna se och njuta av bandtäckningen nerifrån marken.
Montera solceller på bandtäckning
Att välja en bandtäckning till sin fastighet gör att man kommer få ett helt underhållsfritt tak. En bandtäckning är också en mycket bra grund för montering av solceller. Solpanelernas fästen monteras på falsen och man slipper göra hål i ytskiktet. I detta projekt kommer den långsida som vetter mot söder att täckas av solpaneler, efter att Wargöns Plåtslageri har slutfört sitt uppdrag. Det faktum att solceller ska monteras på taket behöver även plåtslagarna ta hänsyn till, och anpassa sitt arbete efter.
”När det sitter solceller på ett tak skapas en så kallad sugkraft när det blåser. Vinden tar sig in under panelerna och sliter tag i både panelerna och i plåten som de är monterade i. Det är påfrestande för plåten och därför måste vi sätta infästningen mycket tätare. Här sitter det klammer med ett avstånd på 20 cm. Vi märker att det kommer mer och mer projekt där det ska monteras solceller, framförallt i projekt inom offentlig sektor.” säger Magnus.
Ökad dokumentation för miljön
Magnus berättar också att de tog hjälp av Bevego för att göra uträkningen över hur många klammer som krävdes per meter, och för att få detta dokumenterat för projektet. Fokuset på miljö och hållbarhet är stort i detta projekt, och alla produkters koldioxidutsläpp ska dokumenteras för att kunna beräkna den totala klimatpåverkan. Allt från plåt till falsolja ska redovisas, och det kräver en ökad administration från Wargöns Plåtslageri, som även här kunde ta hjälp av Bevego.
På den stora huskroppen finns en mindre utbyggnad som vetter mot väster, där husets entré är placerad. Just nu vilar byggställningen på denna utbyggnad, men när det stora bandtäckta taket är klart och ställningen är borta kommer Wargöns Plåtslageri göra ett vackert kuverttak på denna yta. Till kuverttaket används inte den förfalsade plåten utan varje del förbereds och skräddarsys i verkstaden i Vargön, i Vänersborg.
Bra kollegor är A och O
”Totalt är vi sju personer på Wargöns Plåtslageri. Jag delar som sagt upp plåtslagarna i lag på våra större projekt, och så brukar jag ta de mindre projekten själv, men mina kollegor tror att jag inte gör något på dagarna.” säger Magnus och skrattar. ”Men jag har otroligt bra kollegor. Trots snö och is så håller de alltid humöret uppe. Det är A och O att ha så här bra medarbetare.” avslutar Magnus.