Unikt takprojekt på kyrkoruin

03 mars 2012

Det anrika företaget AB Gardells Plåtslageri firar snart 90 år i branschen. Under januari månad har plåtslageriet genomfört ett unikt takbygge på S:t Nicolai kyrkoruin. Ett framtida scenspektra för kultur, konsert och nöje. Materialet kommer från Bevego som företaget varit kund hos länge och tidigare handlat från i Järnforsen och Jönköping, ända sedan turbilarna kom till ön.

kyrkoruinen-visby.jpgAB Gardells Plåtslageri drivs som familjeföretag av tredje generationen Gardell. Huvudkontoret med verkstad ligger i Visby, men inom företaget ryms ytterligare två filialer, i Burgsvik och Fårösund. Med 37 anställda inriktar man sig på byggnadsplåt, ventilationsentreprenad, tätskiktsarbete och ventilationsservice. Materialet som köps in från Bevego är idag främst lackerad stålplåt från Plannja, men också bly, aluzink och koppar hämtas periodvis härifrån. Framöver vill man även se över utbudet av ventilation på den nya filialen. Att Bevego sedan oktober finns på plats på Gotland, medför fördelar i den egna verksamheten. –Genom avhämtning tillåts vi nu minska vårt eget lager. Det gör det hela mer flexibelt och vi kan snabbt få tag på de produkter som behövs. Med Region Gotland som största uppdragsgivare under 2011, står AB Gardells Plåtslageri bakom ett flertal projekt på ön. Mycket handlar om att utveckla Gotland som turistmål, att förbättra servicen genom exempelvis ökad tillgång till lasarett eller fritidshus. Allt för att klara av de mycket intensiva sommarmånaderna.

”S:t Nicolai Kultudral” Mellan den 9 och 27 januari i år, påbörjade och avslutade AB Gardells Plåtslageri ett unikt takprojekt i renoveringen av S:t Nicolai kyrkoruin innanför ringmurarna i Visby. ”S:t Nicolai Kultudral” ska framöver skapa ett mångkulturellt sceniskt rum, för konserter och andra liknande framträdanden i ruinens inre. Det nya taket skyddar kommande besökare från dåligt väder och vind. Takkupolen täcks av sammanlagt tre ton 1,5 millimeters blyplåt som har levererats av Bevego. – Vi bygger allt på backen, för att sedan lyfta upp det hela på ruinen. Totalt kommer det färdiga taket att väga omkring 13 ton. Att lyfta upp det tunga taket är en utmaning i sig, men det får inte heller lyftas för tidigt eftersom det då blir väldigt utsatt för hårda vindar. Invigningen av ”S:t Nicolai Kultudral” kommer att hållas under år 2013. På AB Gardells Plåtslageri är man givetvis stolta över att få vara med i ett så unikt projekt.