Ventilationen utmanas av fukt och klor i badhuset
08 december 2021
Att vara ventilationsentreprenör vid byggnationen av ett badhus är tidskrävande och mer komplext jämfört med en vanlig fastighet. Här måste man ta hänsyn till luftfuktighet, klor och andra kemikalier som används i ett badhus. Detta är faktorer som har enormt stor inverkan på ventilationssystemet. Jonas Folkesson på JFK AB står med dessa utmaningar just nu då han och kollegorna är mitt i byggnationen av Kristianstads Badrike.
Badhuset som blir på ca 14 000 kvadratmeter delas upp i flera zoner och kommer inrymma 15 ventilationsaggregat. 11 stycken är så kallade våtaggregat som hanterar luften i utrymme där det finns vatten vilket påverkar hela ventilationssystemet. 4 stycken aggregat är vanliga torraggregat som används i utrymmen som till exempel omklädningsrum. Alla kanaler, både rektangulära och cirkulära är levererade av Bevego och de allra flesta är framtagna i motståndskraftiga material för att klara badhusets aggressiva miljö.
Kristiansstad Badrike
Kristianstads Badrike blir ett enormt stort badhus med plats för att njuta, leka, simma och motionera. Plan 1 delas upp i flera olika avdelningar med totalt 7 bassänger. En stor yta skapas för familjer där en avgränsad del anpassas för småbarn. Det blir en bassäng för hopp, en för rehab, en för undervisning och en som är extra varm. Det kommer också att finnas en stor bassäng för motionssim, och en ännu större bassäng med tio banor för träning.
På plan 2 byggs en stor relaxavdelning med flera olika bastur, till exempel en IR-bastu och en Aufguss som är en aromaterapeutisk bastuform. Här kommer det även att finnas en mindre bassäng både inne i relaxen och ute på terassen. Från tredje våning når man två vattenrutschbanor som slingrar sig utanför badhuset. Takhöjden ovanför vissa bassänger är så mycket som 15 meter, här var det extra klurigt att montera ventilationen i taket.
Här håller bassängen för motionssim på att växa fram.
JFK AB i Kristianstad och Malmö
Den långa processen det innebär att bygga ett badhus påbörjades av Kristianstads Kommun redan 2011. Efter det genomfördes omfattande förstudier, och i februari 2020 togs äntligen det första spadtaget. Därefter var JFK på plats med montörer för att påbörja monteringen av ventilationssystemet. Badriket ska stå färdigt under hösten 2022 vilket innebär att det återstår ca 8 månaders arbete för montörerna på JFK.
“Vi brukar ha upp till 10 montörer på plats dagligen på Badriket. 2 personer är anställda på JFK, och för detta projektet har vi även hyrt in 8 personer som hjälper oss. Just idag är det 8 montörer ute på arbetsplatsen. Kristianstad Badrike är ett av de största uppdragen vi haft och affären är värd 25 miljoner.” säger Jonas Folkesson som är VD på JFK AB.
Idag har JFK AB 20 anställda och kontor i både Malmö och Kristianstad. I över 25 år har de arbetat inom ventilation, värme och kyla. Deras uppdrag innefattar allt från villor till komplexa badhus. Tidigare har de bland annat gjort ventilationen i badhuset i Älmhult. Deras största projekt någonsin var uppdraget på Volvos anläggning i Braås.
Jonas berättar att det har varit viktigt för JFK att vara lokalt förankrade och ha en personlig relation med sina uppdragsgivare, han tror att det varit en viktigt faktor till att det fått vara med och räkna på mycket jobb. Med sina 25 år i branschen är JFK väl inarbetade och har många kontakter inom olika område. På grund av sin kompetens får de ibland åka utomlands på uppdrag inom det marina. Då driftsätter de ventilationssystem på nybyggda fartyg i allt från San Diego till Istanbul.
Det dyraste man kan bygga
Ett badhus är bland det svåraste, känsligaste och dyraste man kan bygga. Kristianstads kommun investerar ca 510 miljoner kronor i detta badrike. Det är PEAB som är totalentreprenör och projektet drivs som ett så kallat partneringprojekt där JFK AB har totalansvar över ventilationen. JFK gör allt från ritning och projektering till montering och installation, de arbetar brett och har till exempel egna konstruktörer.
Mårten Persson kollar in några rektangulära kanaler som nyss levererats från Bevego.
Fukten är den stora utmaningen
“Den absolut största utmaningen i ett badhus är fukten. Man vill ju att det ska vara varmt och gött i ett badhus, och tillsammans med vattnet i alla bassänger blir då luftfuktigheten väldigt hög. Idag byggs väldigt täta hus och det kan också vara en utmaning när det kommer till fukt. Förutom att vi som ventilationsentreprenörer måste installera ett optimerat ventilationssystem ligger stort ansvar på byggarna att anpassa fastigheten för den höga luftfuktigheten.” säger Jonas som har ett nära samarbete med PEAB.
Förutom fukten i badhuset är klor en stor utmaning för ventilationssystemet. Vattnet i bassängerna innehåller både klor och andra kemikalier för att hålla miljön ren och hälsosam för besökarna. Ett vanligt ventilationssystem med kanaler i galvat stål mår däremot inte bra av dessa ämnen. Både kanaler, don och spjäll måste tillverkas i andra material för att inte vittra sönder av påfrestningarna i den korrosiva miljön.
Motståndskraftiga ventilationskanaler
Alla cirkulära och rektangulära ventilationskanaler i Kristianstads Badrike är levererade av Bevego. Eftersom att galvat stål skulle bli angripet valde JFK att beställa de flesta kanalerna i materialet aluzink för cirkulärt, och Magnelis för rektangulärt. Detta är material som kan stå emot de aggressiva kemikalierna. Ventilationskanaler i ett badhus blir angripna utifrån då de är placerade i en miljö med hög luftfuktighet, men också inifrån då de suger in den fuktiga luften i kanalerna.
Vissa kanaler i projektet är tillverkade i rostfritt stål som också har en hög korrosionshärdighet och är motståndskraftiga mot både fukt och klor. Att man valde rostfritt stål på utvalda platser berodde till viss del på vad som är föreskrivet i projektet. Leveranserna av alla kanaler är i full gång och sker löpande till arbetsplatsen.
“Kristianstads Badrike är en extremt stor satsning här i Kristianstad och det är roligt att vi på Bevego får vara med och leverera både cirkulära och rektangulära kanaler! Vi har ett väldigt bra samarbete med JFK, jag var själv anställd där efter skolan så det blir lite extra kul att arbeta tillsammans med dem. Beställningarna från JFK har ökat stort senaste tiden vilket såklart känns jätteroligt.” säger Ted Magnusson som är säljare inom cirkulärt på Bevego.
För Bevegos medarbetare är det alltid intressant att besöka kundernas spännande projekt.
Bevego är ny huvudleverantör till JFK
“Tidigare handlade vi bara lite grann från Bevego, men vi kom till ett läge då det var dags att se om vi kunde utöka samarbetet. Materialet till Kristianstads Badrike är den första riktigt stora beställningen vi gjort hos Bevego, och vi är verkligen nöjda. Vi fick ett bra pris och jättebra hjälp.” säger Jonas och fortsätter.
“För oss är det värdefullt att Bevego är lokalt förankrade, både i Kristianstad och i Malmö. För mig är det också viktigt vilka kontaktpersoner jag har. Jag vill arbeta med bra folk och ha en god relation med de jag behöver ringa för att be om hjälp. Allt detta får vi hos Bevego som leverantör.”
“Det är väldigt roligt och tacksamt att leverera till en så kompetent kund som JFK som jobbar oerhört strukturerat. En såhär stor leverans kräver ett gemensamt engagemang och det har varit ett teamwork tillsammans med den lokala filialen och våra egna produktionsenheter som tillverkat de rektangulära kanalerna. Kanalerna är framtagna efter exakta mått och anpassade till badhuset.” säger Erik Grune som är KAM inom rektangulärt, och får medhåll av regionchef Anders Bäckström som haft en nära dialog med Jonas och teamet på JFK under hela projektet.
Dags för provbad
“När vi har satt ventilationen i drift har jag hört att man ska provbada, det sätter hela badhuset på prov och då får vi testa ventilationen på riktigt. En lugn vattenyta är ingen utmaning för ventilationen, men när det kommer in ett gäng galna ungar som börjar plaska så yr det vatten får ventilationen arbeta hårdare.” säger Jonas som inte alls är orolig över driftsättningen.
Med 20 medarbetare blir det många projekt att hålla koll på och många jobb att räkna på. Jonas arbetar också med energiåtervinning som är en viktig del inom ventilation, och han lägger mycket tid på att göra energiberäkningar. Kristianstads Badrike var ett projekt som Jonas var med och sålde in, och sedan har han lämnat över ett stort ansvar till sin kollega Mårten Persson som nu är projektchef på Badriket.
“Ett sådant här badhus är enormt energikrävande och i vårt uppdrag ingår att återvinna så mycket energi som möjligt. Vi har bland annat monterat stora batterier med värmeväxlare som hjälper till att ta tillvara på energin och använda den för att värma upp både vatten och luft. Det är otroligt mycket att ta hänsyn till i ett så här komplext projekt.” avslutar Jonas.