Vinnaren representerar Sverige i yrkes-EM
11 januari 2023
Den 5–9 september 2023 arrangeras yrkes-EM, även kallat EuroSkills, i Gdansk i Polen. Tävlingen samlar yrkesverksamma under 25 år från 32 olika länder i Europa, inom 43 olika yrken. För att utse Sveriges representant inom plåtslageri anordnas en nationell uttagning i Norrköping den 13 januari. Plåtslagaren som vinner uttagningen kommer att lägga mycket tid på att träna och coachas inför tävlingen i Gdansk, och har chans att bli europamästare i plåtslageri.
”De personer som ställer upp i uttagningen är väldigt drivna och kommer inte att ha några problem med att lägga mycket tid på att träna inför EuroSkills. Jag kommer vara med under yrkes-EM och även hjälpa vinnaren med både träning och coaching under perioden innan tävlingen. Det är väldigt roligt att följa den som ska tävla, jag gläds alltid för den som får vara med om detta.” säger Daniel Eriksson som är ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri i Sverige.
Förutom att Daniel är ansvarig i uttagningen arbetar han bland annat i styrelsen för branschorganisationen Plåt & Ventföretagen, och driver företaget Er-Jill Byggnadsplåt AB. Daniel är engagerad i branschen och vill höja statusen på plåtslagaryrket för att få fler unga att söka sig till branschen. Branschorganisationen har valt att satsa stort på tävlingar som EuroSkills och har deltagit med en representant inom plåtslageri sedan flera år tillbaka.
Daniel Eriksson, ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri i Sverige.
Tävlar om en plats i EM
Syftet med EuroSkills är att öka medvetenheten om hur viktigt det är med professionell kompetens, och hög kvalitet på yrkesutbildningar. Tävlingen är också en stor källa till inspiration för ungdomar som ska välja utbildning och yrke. EuroSkills arrangeras vartannat år, på olika platser i Europa, och här bedöms man utifrån skicklighet och det goda kunnandet. Ansökan till den svenska uttagningen är nu stängd och sex unga plåtslagare kommer att tävla om att få representera Sverige i yrkes-EM.
Det är på Bråvallagymnasiet i Norrköping som uttagningen sker den 13 januari. För att hitta kandidater till uttagningen har Plåt & Ventföretagen dels haft ute en öppen annons där alla plåtslagare upp till 25 år kunnat ansöka om en plats. Daniel har också haft förmånen att få kontakta unga plåtslagare i branschorganisationens kontaktnät som han anser är kvalificerade att delta i tävlingen, och erbjuda dem en plats i uttagningen.
Träna med yrkeslandslaget
”Självklart behöver de som deltar i uttagningen ha ett godkännande från sin arbetsgivare. Man förbinder sig till att vara med på bland annat träffar med yrkeslandslaget och internationella träningsveckor om man vinner. Man behöver lägga flera 100 timmar på att träna, både på sin arbetstid och privat. Arbetsgivarna brukar tycka det är väldigt roligt att få vara en del av detta, att ha en medarbetare i yrkeslandslaget är något att vara stolt över och det gör även företaget mer attraktivt.” säger Daniel.
Hemligt tävlingsmoment
Vilket tävlingsmoment som deltagarna kommer genomföra under uttagningen är hemligt fram tills den 12 januari då plåtslagarna samlas i Norrköping. Efter det väntar en natt på hotell och nästa morgon drar tävlingen igång. ”Det är bra att de får reda på vad uppgiften blir dagen innan tävlingen så kan de fundera på hur den ska lösas, istället för att ligga och grubbla på vad som väntar. Många sover ändå inte många timmar den natten. Det bästa rådet som jag kan ge de tävlande är att försöka hålla huvudet kallt och fokusera på tävlingsuppgiften.” säger Daniel.
Född in i plåtslagaryrket
Daniel har många gånger tävlat inom individuell idrott och vet vikten av att inte låta nervositeten ta över. Han kommer coacha Sveriges representant i både färdigheter och mental styrka. Detta är det tredje EM där Daniel är ansvarig expert för plåtslageri. Han beskriver det själv som att han är född in i plåtslagaryrket.
Under Daniels uppväxt drev hans pappa företaget Er-Jill Byggnadsplåtslageri AB som grundades 1971. Det föll sig naturligt för Daniel att utbilda sig till plåtslagare på gymnasiet, och idag driver han Er-Jill Byggnadsplåt AB vidare. Företaget är en del av Fasadgruppen och arbetar med byggnadsplåtslageri på tak och fasad i Göteborg med omnejd.
Bevego sponsor i uttagningen
Det som deltagarna i uttagningen däremot fått reda på är i vilket material tävlingsmomentet ska utföras. Detta material kommer från Rheinzink som är en av sponsorerna till tävlingen i Norrköping. Även Bevego är stolt sponsor till uttagningen och kommer att bidra med maskiner och verktyg som de tävlande har tillgång till för att kunna utföra tävlingsmomenten. Alla inblandade är glada över att yrket lyfts fram i strålkastarljuset och att man arbetar för att höja plåtslagarnas status, så att fler får upp ögonen för yrket. En tävling som EuroSkills kan vara en språngbräda för den tävlande och deras arbetsgivare, men också för yrket generellt.