Årets byggkvinna - En inspiratör för hela branschen
02 juni 2021
I år var första året som utmärkelsen Årets Byggkvinna delades ut, och titeln gick till Emmalena Andersson i Uddevalla. När vi får en intervju med henne är hon glad både över utmärkelsen och över att branschen är redo för detta pris, men säger att även om vi önskar att branschen var så jämställd att priset kunde heta Årets Byggperson så är vi inte riktigt där än.
“Jag har fått så otroligt många grattishälsningar från personer i byggbranschen och det gör mig otroligt glad. Utav flera tusen positiva kommentarer har det kanske varit en negativ. Det gör mig glad att många är positiva till utmärkelsen Årets Byggkvinna, för några år sedan hade detta fått mer mothugg tror jag. Nu har synen förändrats och man vet att vi måste börja lyfta fram kvinnor, i många branscher.” säger Emmalena.
Utmärkelsen Årets Byggkvinna
Priset Årets Byggkvinna lanserades av Byggföretagen tillsammans med Sandra ’Byggsandra’ Mobaraki som är bygginspiratör och influencer. Priset ska årligen delas ut till en kvinnlig förebild inom bygg- och anläggningsbranschen, till någon som har gjort skillnad genom att förbättra och vidareutveckla en del av byggbranschen.
Att lyfta fram kvinnliga förebilder inspirerar andra kvinnor till att själva göra karriär inom byggsektorn. Målet med priset är att få fler kvinnor att söka sig till byggbranschen och få en jämnare könsfördelning, vilket skapar en mer inkluderande och jämställd byggbransch samt en schysstare kultur ute på arbetsplatserna. Det var i slutet av april som Emmalena Andersson blev utsedd till Årets Byggkvinna, och så här lät juryns motivering.
“Emmalena har gjort en imponerande resa från det att hon började arbeta som plåtslagare i ung ålder till att idag arbeta med frågor som utvecklar hela byggsektorn. Hon arbetar bland annat aktivt med att förbättra arbetskulturen, vilket är en av branschens viktigaste frågor. Vi imponeras av hennes driv och ser fram emot att följa hennes fortsatta resa.”
Vill förändra branschen
“För flera år sedan när jag jobbade som arbetsledare på ett plåtslageri var det en man i teamet som ofta fällde kränkande kommentarer och det var jag som var hackkycklingen. Då gjorde jag inget åt det, utan jag tänkte att jag är hårdhudad och skiter i det. Det var när det började en kvinnlig praktikant hos oss som jag fick en aha-upplevelse. Jag ville ju självklart inte att han skulle trakassera även henne och det var då jag tog tag i det. Sedan dess har jag velat arbeta för att förändra branschen.” säger Emmalena.
Utöver sitt arbete som byggchef på ett plåtslageri har Emmalena varit ute och föreläst på både högstadium, gymnasieskolor och företag. Emmalena driver sitt företag M.Y.A.W. för att sprida kunskap och inspiration med syfte att få fler trivsamma arbetsplatser och en bättre kultur i byggbranschen, framförallt med fokus på plåtslageribranschen där hon själv arbetar. Områden som hon arbetar med är bland annat psykosocial hälsa, mobbing och trakasserier.
Föreläser, utbildar och inspirerar
Emmalena samarbetar med både PVF Yrke & Utbildning samt Byggbranschens Utbildningscenter som är en del av Byggföretagen. På uppdrag av dessa organisationer åker hon ut och utbildar och inspirerar kring val av yrke inom byggsektorn. Emmalena vill inspirera alla, men brinner framförallt för att kvinnor ska söka sig till byggbranschen och bidra till en mer jämställd bransch med bättre klimat och arbetsmiljö.
“När jag är ute och föreläser på arbetsplatser är det ofta företaget jag besöker som valt ämne. Företag hör av sig till mig och efterfrågar verktyg i specifika frågor som de vill förändra och bli bättre på. Det kan vara hur man får medarbetare att trivas bättre och stanna på företaget, hur man behandlar kvinnliga kollegor, och hur man följer vissa lagar och regler.” säger Emmalena.
Emmalena berättar att det tar mycket energi att förändra en bransch och kämpa för något man brinner för. Hon möts av människor som inte vill förändras, och en del av hennes arbete innebär att få de personer att börja lyssna och förstå. Samtidigt får Emmalena mycket energi av att hjälpa personer in i branschen och hon får ofta positiv återkoppling efter sina föreläsningar. Hon tror att det är många av dessa personer som la sin röst på henne som Årets Byggkvinna genom “folkets röst”, och hon skickar ett stort tack till alla er!
Vidareutbilda sig som plåtslagare
“Jag fastnade för plåtslagaryrket eftersom att det är möjligt att bearbeta plåt med bara händerna, man behöver inte alltid spika eller såga för att skapa något. Jag ser plåtarbete lite som husets smycke, det är roligt att utforma vackra detaljer. Utöver plåtslagarutbildningen ville jag utbilda mig till den bästa lagledaren och samarbetspartnern, och läste därför till bygg- och anläggningsledare under kvällstid samtidigt som jag jobbade. Sedan dess har jag arbetat som byggchef.” säger Emmalena.
Med brist på 3000 plåtslagare i Sverige är det en tuff situation för plåtslageriföretag idag. Det är svårt att rekrytera och när det inte finns tillräckligt med personal kan man inte ta på sig några uppdrag. På grund av denna situation söker nu Emmalena en ny tjänst på ett spännande och utmanande företag, och vi tror att de är många där ute som söker en driven ledare som brinner för att skapa en bättre bransch!
Hur kan man själv påverka trivseln?
“Alla kan göra fel men alla kan förändras. Den person som säger något taskigt kanske inte tänker på att mottagaren tar åt sig och kanske faktiskt blir sårad, men det är ingen som mår bra av elaka kommentarer, det blir en negativ atmosfär för alla. Jag hoppas att alla kan tänka till en gång extra när man har behov av att hävda sig på det sättet. Det är precis när man känner att man behöver slänga ur sig en taskig kommentar som man kan vara med och påverka, genom att helt enkelt inte säga något alls.” säger Emmalena.
Emmalena tipsar också om en faktor som kan vara avgörande för trivseln på jobbet - att lära känna varandra. Fråga din kollega om vad hon eller han har gjort i helgen. Det är en enkel fråga som kan leda till att du får en större förståelse för personen och att ni lär känna varandra bättre. I ett team där kollegorna känner varandra bättre minskar riskerna för att en negativ atmosfär skapas.