Följ med plåtslagarna Fredrik och Robin på jobbet
19 maj 2021
Vad innebär det egentligen att vara plåtslagare? Hur ser en vanlig dag på jobbet ut? Och vad är det bästa med yrket? Det tar vi reda på när vi besöker Fredrik Petersén och Robin Lindström som arbetar på Hisingstads Bleck- och Plåtslageri AB. Just nu lägger de ett nytt tak på en fastighet i Majorna där vindsvåningen har byggts om till lägenheter.
Från vänster: Gustav, som är egenföretagare och förstärker teamet denna veckan, Fredrik och Robin.
Dagen startar tidigt
Kl 5.20 ringer Fredriks väckarklocka och arbetsdagen börjar kl 6.45. Då möter han upp sin kollega Robin i byggboden för dagens första kopp kaffe. Sedan i februari har de arbetat med taket på en fastighet på Karl Johansgatan i Göteborg. Här, mitt i centrala Göteborg är det svårt att få plats med några byggbodar så därför har man löst lokaler med omklädningsrum, fikarum och kontor i en fastighet intill.
Fredrik och Robin börjar med att planera dagen, vad de ska fokusera på och om det är något speciellt att tänka på. Oftast är det inte så mycket att gå igenom, de har båda lång erfarenhet av plåtslageri och ett öga för vad som kommer härnäst. Väl uppe på taket, åtta våningar upp, är det bara att hugga in i det som behöver göras. Innan frukosten kl 9.00 är det ett arbetspass på ca två timmar.
Bakom presenningen som skyddar mot väder och vind sträcker sig vyerna över Göteborg.
Projektet på Karl Johansgatan
Både Fredriks och Robins roll motsvarar arbetsledande montör. De har full kontroll och ansvar över projektet, och de lägger tillsammans upp arbetet utifrån hur de anser att det ska genomföras. Friheten i yrket är det som Fredrik värderar högst.
“Vår chef Ulrik är sällan här och det tar vi som en komplimang.“ säger Fredrik och skrattar. “Vi har fått stort förtroende och han litar på att vi gör ett bra jobb. Ulrik kommer hit ibland för att se hur vi ligger till, för att bedöma om vi behöver förstärkning eller om vi kommer att hålla tidsplanen. Ibland ställer han någon fråga kring en specifik lösning. Så länge man själv vet varför man löst ett problem på ett visst sätt och kan förklara det är det aldrig några konstigheter, han litar på oss.” fortsätter Fredrik.
Samtidigt som plåtslageriarbetet pågår ligger snickarna några steg före med att färdigställa lägenheterna. I detta projekt är det MVB Astor Bygg AB som är byggentreprenör. Det är först när snickarna har byggt upp taket och lagt takpapp som man kan lägga på plåten. Den zon som Fredrik och Robin arbetar i just nu är begränsad till det område som snickarna är helt färdiga med. Intill denna zon ser man fortfarande rakt ner i en av lägenheterna.
“Vi ligger bra till i tid, nu börjar snickarna bli klara med fler zoner och då finns det mer för oss att ta tag i. Det är alltid i slutet av ett projekt som det blir som mest tidspress. När snickarna är helt klara vill man färdigställa så snart som möjligt för att kunna ta ner byggställningen och lämna över projektet till beställaren.” säger Fredrik.
Ett andra arbetspass mellan frukost och lunch
Fastigheten är som ett U där Fredrik och Robin har börjat arbeta på den ena kortsidan, som de i sin tur delat upp i flera zoner. Sidan mot gatan är helt färdig och nu arbetar de på den del av taket som lutar in mot gården. Under förmiddagen lägger de ut bandplåt för att täcka denna ytan, målet är att de ska ha täckt ytan fram till ränndalen innan veckan är slut, men det är mycket som ska klaffa.
En skorsten utgör ett hinder på taket vilket gör att vissa bandplåtar behöver kapas. Området runt skorstenen lämnas öppet tills dess att hela taket är täckt och det finns tid att gå tillbaka och färdigställa plåten runt alla hinder. Där det inte finns några hinder i vägen kan man behålla plåtens fulla längd som är på 9 meter.
Tio minuter in detta momentet påpekar Robin att just montera bandplåt inte är hans favoritmoment. “Det innebär bara montering och inte så mycket hantverk.” säger Robin som tycker det är roligare att utmanas med runda former och komplexa lösningar.
Största delen av all plåt som används har förberetts inne på Hisingstads verkstad som ligger ca 10 minuter med bil från byggarbetsplatsen. Ungefär 20% av sin arbetstid lägger de på att förbereda materialet i verkstaden, vilket gör att de kan arbeta på taket 80% av tiden. Efter att den 9 meter långa bandplåten förberetts på verkstaden lyfts den upp med kran till åttonde våningen.
Ett avancerat tak som utmanar
“Sådana här tak är roliga, här får man verkligen tänka till! Alla delar påverkar varandra och man måste göra allt i rätt ordning. Det gäller att kunna visualisera resultatet framför sig och ligga några steg före för att det ska blir rätt. Jag söker mig lite till denna typen av jobb, för jag tycker att det är som roligast när det är utmanande. Denna typ av avancerat plåtarbete lär jag mig som allra mest av.” säger Fredrik som arbetas som plåtslagare i 23 år.
Fredrik berättar om tornet som de påbörjat här på Karl Johansgatan. Det består av oerhört komplexa detaljer och kräver hög hantverksskicklighet. Att täcka ena sidan av tornet är roligt och utvecklande, men det kan ta 2-3 veckor att bli klar. Att istället täcka en plan yta är kanske inte lika tillfredsställande, med det går undan och skapar känslan av att man får mycket gjort.
Att vara plåtslagare innebär ett fritt arbete
Kl 13.00 är det lunch, de har valt att endast ha två raster under en dag eftersom det innebär att de kan sluta kl 14.00 på fredagar. De uppskattar både att få några extra timmar fritid på fredagseftermiddagen, och att kunna vara med och påverka sina arbetstider.
“Det bästa med att vara plåtslagare är ändå friheten, vi lägger upp vårt arbete precis som vi vill och det är riktigt skönt. Sedan är det väldigt skönt att arbeta utomhus, visst kan det vara en del damm på byggarbetsplatser men jag tror ändå att man håller sig friskare när man arbetar utomhus så som vi gör. På vissa jobb, som här till exempel har vi ju dessutom tält över oss så att vi slipper regnet, det är skönt.” säger Fredrik.
Dagens sista arbetspass
Under eftermiddagen arbetar Fredrik vidare med det som var orsaken till att de för tillfället inte kunde lägga ut fler bandplåtar. Mot innergården har fasaden en del rundade former som påverkar ytan där fasaden möter taket, denna form varvas med takkupor vilket skapar svåråtkomliga mellanrum som också ska täckas med plåt.
Fredrik fortsätter att följa den runda formen och montera lodräta plåtar som skarvas ihop med en hakfals. Parallellt med detta monteras också rännkrokar för att fästa hängrännorna i. Denna hängränna följer den runda fasaden och ska vara som högst längst fram på kurvan, för att sedan luta nedåt åt båda hållen och leda vattnet rätt väg. Detta innebär att måtten på rännkrokarna kan skilja sig mycket beroende på vart de sitter, därför bockar Fredrik varje krok för sig, undan för undan.
På byggställningen har Fredrik monterat en krokknäck som han enkelt kan komma åt för att bocka en rännkrok. En våning ner på byggställningen finns också en kantpress där de kan bocka plåtar vid behov. Det är en smidig lösning för att slippa invänta nästa tur till verkstaden när det dyker upp ett oförutsett behov av en bockad plåt. Medan Fredrik arbetar med sitt håller Robin på att klä in en brandmur.
“Vi får egentligen lösa alla utmaningar vi ställs inför hur vi vill, den enda grundregeln är att det ska gå igenom besiktningen. Vi har något som kallas för plåt-AMA att förhålla oss till, det är inte regler utan rekommendationer men besiktningsmannen tittar på AMA så jag brukar alltid förhålla mig till den för att vara på den säkra sidan.” säger Robin.
Fem snabba med Fredrik och Robin
Hur länge har ni arbetat som plåtslagare?
- F: I 23 år, de första 15 åren var i Halmstad. När jag flyttade hit till Göteborg gjorde jag en Googling och hittade Hisingstads. Jag ringde och frågade om de hade ett jobb till mig och sedan dess har jag arbetat här.
- R: Jag har jobbat som plåtslagare i 15 år, i 5 år har jag varit på Hisingstads.
Skulle ni rekommendera andra att bli plåtslagare?
- F: Ja det är ett roligt och fritt arbete, och dessutom saknas det ca 1500 plåtslagare i branschen så det finns gott om jobb.
- R: Ja det är ett väldigt varierande arbete, och tänk att man kan ha sin frukostrast i solen på ett hustak med utsikt över staden. I vilket annat yrke kan man vara med om det?
Tar ni med er jobbet hem?
- F: Nja, det har väl hänt att man på kvällen har gått och funderat över hur man ska lösa ett specifikt problem, men det är sällan.
- R: Nej nej, de funderingarna tar man på morgonen när man kommer till jobbet.
Känner ni er stressade i arbetet?
- F: Nej jag stressar aldrig. Det gäller att ha fokus och göra rätt. I detta jobbet går det inte snabbare om man skyndar sig.
- R: Nej jag känner mig aldrig stressad, eller jag kan bli lite stressad av Fredrik ibland bara haha.
Vad är det bästa med att vara plåtslagare?
- F: Friheten
- R: Variationen
Hisingstads och Bevego
Hisingstads Bleck- och Plåtslageri är ett av Göteborgsregionens större plåtslageriföretag med ca 40 medarbetare. Företaget grundades år 1917 vilket också gör det till ett av de äldsta i regionen inom branschen. Samarbetet mellan Bevego och Hisingstads sträcker sig många år tillbaka, ca 15-20 år. Sedan dess har Bevego varit en stolt leverantör av material till otaliga av Hisingstads projekt runt om i Göteborg med omnejd. Bevego säger stort tack för förtroendet, och för att ni ville visa upp det spännande projektet på Karl Johansgatan.