Förfalsad plåt gav fördelar på Kompassen i Luleå

05 maj 2021

I Luleå håller den nya stadsdelen Kronan på att växa fram. Ett av projekten består av 157 stycken lägenheter som tillsammans bildar kvarteret vid namn Kompassen. Här ligger fokus på hög miljöprofil med låg energiförbrukning. Storfors Plåtslageri AB är bland annat tak- och plåtentreprenör i projektet och valde att beställa förfalsad plåt från Bevego.

157 lägenheter på 7 månader 

“Detta bygget är lite speciellt, det är MOBY Modulärt byggande AB som är totalentreprenör och de har byggt dessa tre lägenhetshus av prefabricerade moduler som staplas på varandra, det har gjort att detta projekt har växt fram otroligt snabbt. På dessa moduler restes takstolar och efter det började vårt uppdrag.” säger Kristoffer Sandin som är arbetsledande montör på Storfors Plåt. 

Det var i september 2020 som Storfors Plåt påbörjade sitt uppdrag som takentreprenör här på Kompassen. I april måste allt vara klart och i skrivande stund är det bara ett par veckor kvar till slutbesiktning. Projektet kräver ca 3000 timmar av Storfors Plåt och för att hinna genomföra allt under dessa sju månader har de i perioder varit så många som sex plåtslagare på plats på bygget.

Vecka 18_Storfors plat Kompassen_3.jpg
Kompassen innefattar 157 lägenheter, uppdelade på tre huskroppar.

“Vi har inte jobbat med MOBY tidigare. Det började faktiskt med att de ville ha vår hjälp med en injustering och OVK-besiktning i detta projektet, i slutändan har vi nu har gjort ventilationen, isolering, alla plåtarbeten samt även hjälp till med styr & reglerinstallationen. Så jag tror och hoppas att de är nöjda med vårt arbete.” säger Magnus Eriksson som är VD på Storfors Plåt.

 

Vilka är Storfors Plåt? 

Storfors Plåtslageri AB har ca 55 anställda som håller till i Luleå, Skellefteå och Piteå. De startade sin verksamhet år 1969 och har sedan dess arbetat med entreprenader inom byggplåt och ventilation men också med service. De senaste åren har företaget utvecklats till att även erbjuda färdiga klimatlösningar med styr och regler, OVK och isoleringsentreprenader. 

Som takentreprenör har Storfors Plåt täckt taken på de tre lägenhetshusen i kvarteret Kompassen, tillverkat och monterat alla plåtar kring fönster och dörrar, och monterat vattenavrinningen. Plåten till taket beställdes förfalsad från Bevego medan Storfors Plåt tillverkade alla beslag och detaljer i sin verkstad.

Vecka 18_Storfors plat Kompassen_4.jpg
När det är stora mängder takplåt med samma längd kan det löna sig med förfalsat. 

Fördelar med förfalsad plåt 

“Detta är faktiskt vårt första projekt där vi beställer förfalsad plåt. Om det lönar sig att beställa förfalsat beror på hur projektet ser ut. Har du ett projekt där det är stora mängder med samma längd på takplåten kan det löna sig, men om taket har mycket krusiduller krävs istället många specialanpassade lösningar som behöver göras i verkstaden.” säger Kristoffer.

När Storfors Plåt inte beställer förfalsat kommer plåten istället på rulle till deras verkstad, där behöver de själva lägga ner mycket tid och arbete på att förbereda plåten för bandtäckningen. Detta kräver stort utrymme samtidigt som Storfors Plåt även behöver lösa transport med kranbil för att få ut plåten till byggarbetsplatsen. 

“Här är taken mellan 1500-2000 kvm stora, vi tog måtten från takstols ritningarna och beställde all plåt förfalsad från Bevego. Vi fick hela beställningen färdig och klar till byggarbetsplatsen vilket underlättade mycket. Det besparade oss många timmar i verkstaden och många olika arbetsmoment.” säger Kristoffer. 

“I detta projekt såg vi att det skulle löna sig med förfalsad plåt. Även om det har ett högre kvadratmeterpris har vi sparat både tid, utrymme och transport vilket gjorde att det blev lönsamt i slutändan. I detta fall skedde täckningen dessutom vintertid och när det är snö och busväder är det inte roligt att stå ute på taken och dra långa band, så jag tror att teamet uppskattade att det var förfalsat denna gången.” säger Magnus. 

Vecka 18_Storfors plat Kompassen.jpg
Storforsplåt har tillverkat och monterat alla plåtar kring fönster och dörrar. 

157 lägenheter och 280 moduler 

MOBY Modulärt byggande AB som är totalentreprenörer på kompassen har tagit byggandet med husmoduler till en ny nivå och är med och innoverar byggbranschen. Istället för de traditionella prefabricerade planelementen är MOBYs produkt volymelement. MOBYs vision är att skapa högkvalitativa hem genom smartare och snabbare lösningar, för att ge fler människor möjligheten till ett eget hem. 

Här på Kompassen i Luleå byggs 157 lägenheter som är uppdelade på tre huskroppar och består av totalt 280 moduler. I snitt är varje modul ca 30-32 kvm, och lägenheterna är på 26-69 kvm. Ett rum och kök består ofta av en modul, medan de större lägenheterna består av flera. Allt är uppbyggt av moduler, vilket då också innefattar allt från trapphus till barnvagnsförråd. 

“I dessa moduler är det mycket som är förberett, så även ventilationen. Till exempel satt ett ventilationsaggregat i varje lägenhet. Vårt arbete som ventilationsentreprenörer i detta projekt innebar att dra all ventilation i bland annat garaget, trapphusen och övriga ytor samt att koppla ihop allt. Det är rektangulära kanaler som använts och vi har beställt det mesta från Bevego, även isoleringen.” säger Magnus. 

 

Stadsdelen Kronan

Kronan är den stadsdel i Luleå där luftvärnsregementet låg tidigare och kommunen satsar nu stort på detta område. Idag bor här 1800 Luleåbor och till år 2030 planerar kommunen att Kronan ska vara en komplett stadsdel med både skola, äldreboende, idrottshall, butiker, restauranger och mycket mer. Målet är att 7000 personer då ska leva och bo i området. 

“Det är en ny stadsdel som växer fram och det är ett väldigt spännande område att arbeta i. Kronan är en stor och viktigt satsning för Luleå som kommer att ge plats för många människor. Här pågår en mängd olika projekt samtidigt och det är väldigt många aktörer inblandade. Det är väldigt roligt att få vara med på något sådant här.” avslutar Kristoffer.