Yrkesambassadörer inspirerar och utbildar
22 februari 2023
”När jag träffar bekanta och berättar att jag arbetar som plåtslagare frågar i princip alla vad man gör som plåtslagare. Utanför branschen är kännedomen om yrket väldigt liten.” säger Jenny Landberg, yrkesambassadör inom byggnadsplåtslageri. Nu satsar branschorganisationen Plåt & Ventbyrån på yrkesambassadörer för att få fler unga att utbilda sig inom ventilation och byggnadsplåtslageri.
Öka kännedomen om plåtslageri och ventilation
Eftersom kännedomen om plåtslagaryrket är liten utanför branschen kan man förstå att ungdomar som ska göra sitt gymnasieval inte vet att man kan utbilda sig till plåtslagare. Detsamma gäller yrket ventilationsmontör. När du väljer bygg- och anläggningsprogrammet eller liknande på gymnasiet får du under första året en inblick i flera olika yrken som till exempel murare, plattsättare och målare. Det är här som branschorganisationen Plåt & Ventföretagen vill att fler ska få testa arbetet som ventilationsmontör och plåtslagare, och få en bra bild av yrket.
Man vill även få ut information om yrkena till niondeklassare som ska göra sitt gymnasieval, och väcka deras intresse samt visa på vilka möjligheter som väntar. ”För några veckor sedan genomförde jag mitt första uppdrag som yrkesambassadör inom ventilation. Det innebar besök på två skolor i Skellefteå. Jag var på ett högstadium och berättade om att ventilationsmontör är ett yrke man kan utbilda sig till på gymnasiet. Jag var även på en gymnasieskola och träffade en klass som läser på vvs- och fastighetsprogrammet. Där kunde jag prata mer ingående om vad man gör som ventilationsmontör.” säger Tobias Svensson, yrkesambassadör inom ventilation.
Tobias Svensson, yrkesambassadör inom ventilation. Foto: Plåt & Ventbyrån.
Ett tävlingsmoment för eleverna
Tobias fick positiv respons från eleverna han besökte och de verkade uppskatta att få en större inblick i yrket. Tobias hade dessutom byggt ihop en egen ventilationsattrapp och skapade ett tävlingsmoment för eleverna som delade upp sig i lag. På tid skulle lagen utifrån instruktioner montera ihop delar till en bit av ett ventilationssystem, och tävlingen blev ett roligt inslag i undervisningen. Med tanke på att ventilationsbranschen önskar att fler kvinnor vill söka sig till yrket var det lite extra roligt att alla tjejer i högstadieklassen var i vinnande lag.
Ny satsning på yrkesambassadörer
Plåt och Ventföretagen har tidigare arbetat med ambassadörer för att locka fler unga till ventilation- och plåtslagaryrket, men under pandemin avstannade detta då det inte fanns möjlighet att besöka skolor eller ställa ut på mässor. Nu har arbetssättet tagits upp igen och under hösten 2022 tillfrågades nya yrkesutövare om att bli ambassadörer. Tobias hade nyss utbildat sig på Plåt och Ventbyråns branschskola i Katrineholm där lärarna snappat upp hans engagemang, och Jenny blev tillfrågad efter att hennes arbetsgivare hört att Plåt och Ventbyrån sökte ambassadörer, och tipsat om Jenny.
”Jag tyckte det lät väldigt spännande att vara ambassadör, och jag tackade ja för att jag vill bidra till att fler söker sig till branschen. Jag gillar att testa nya saker och att träffa nya människor. Som ambassadör ingår det att besöka både skolor och mässor, och det känns spännande. Jag minns själv när jag besökte öppet hus på den gymnasieskolan jag skulle söka till. Då var det värdefullt att få prata med personer inom olika yrken, och därför var det självklart för mig att göra samma sak.” berättar Jenny som idag arbetar som plåtslagare på K.G. Hjelmgrens Plåtslageri i Norrköping.
Jenny Landberg, yrkesambassadör inom byggnadsplåtslageri. Foto: Plåt & Ventbyrån.
Inspirera och locka unga till yrket
”Vi på Plåt & Ventbyrån var tidiga med att använda oss av yrkesambassadörer och nu är det roligt att vara igång igen efter pandemin. För oss är det värdefullt att få hjälp av unga ambassadörer, när vi besöker skolor har vi märkt att eleverna blir mer inspirerade när våra ambassadörer är nära eleverna i ålder. Vi har valt ut yrkesutövare som vi tycker är lite extra framstående och passionerade, som har viljan att utvecklas och som vill prata inför många människor. Det blir lite som en kompetensutveckling för ambassadörerna. Det är också viktigt att deras arbetsgivare godkänner uppdraget, de flesta är väldigt positiva och själva angelägna om att fler utbildar sig inom yrket.” säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.
När de nya yrkesambassadörerna hade tackat ja till sina uppdrag träffades de i Stockholm för att lära känna varandra närmare. En av punkterna på agendan var då att ge deltagarna tips och trix i hur man pratar framför en grupp, hur man fångar publikens uppmärksamhet och vad man kan tänka på kring sin kroppshållning. ”En liten del i uppdraget är också att vi ambassadörer tillsammans kan bolla idéer kring hur vi kan locka unga till yrket. Kan vi till exempel använda filmer, sociala medier eller andra verktyg på nya sätt som vi inte tänkt på tidigare.” berättar Jenny.
Att utbilda sig till plåtslagare eller ventilationsmontör
”Om man väljer att inrikta sig på ventilation är man aldrig låst, kunskapen är värdefull inom andra yrken och man kan alltid plugga vidare till något annat.” säger Tobias. Detsamma gäller plåtslageri. Dessutom är sannolikheten stor att du får en anställning direkt efter studenten, det gäller båda yrkesgrupperna. ”Jag tänkte mycket på att jag skulle kunna få ett jobb direkt efter studenten när jag valde linje på gymnasiet, men för mig var det också viktigt att få tillräckligt med poäng för att kunna plugga vidare om jag inte skulle trivas som plåtslagare.” säger Jenny.
Utbildad ventilationsmontör
Flera gymnasieskolor i Sverige erbjuder utbildning inom plåtslageri, däremot är det ont om lärare inom ventilation. Därför åker de elever som väljer att inrikta sig på ventilation till Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm för några veckors utbildning. Det är även här du kan utbilda dig till byggnadsplåtslagare och ventilationsmontör efter gymnasiet. Efter att ha arbetat som bagare, studerat på universitetet och arbetat i Telias kundtjänst halkade Tobias in i yrket som ventilationsmontör. Han utbildade sig i Katrineholm och arbetar idag på Teknisk Fastighetsservice i Örnsköldsvik.
”Att arbeta med ventilation är lite som att bygga med lego, gillar man det kommer man nog gilla arbetet som ventilationsmontör. Det är också mycket problemlösning inom yrket för verkligheten stämmer inte alltid överens med ritningarna. Ofta utför snickare och elektriker arbete innan ventilationsmontörerna kommer in, och då kanske utrymmet där man tänkt montera ventilationskanalerna redan använts till annat. Då gäller det att tänka om! En rolig del av yrket är att få hitta speciallösningar, det kan till exempel vara att skapa en kanal med andra dimensioner som ändå kan hantera samma luftmängd som planerat. Vi tillverkar alla kanaler och speciallösningar själva i verkstaden.” säger Tobias.
Bra egenskaper som plåtslagare
”Jag fastnade för byggplåtslageri på gymnasiet för att man får tänka fritt. Jag tycker om att man får skapa mycket själv och att man måste utmana sig att tänka utanför boxen. Det är en häftig känsla att vi plåtslagare skapar det mesta från grunden. Det är också skönt att man till stor del arbetar utomhus, när det regnar och blåser kan det ju vara lite tråkigt men för det mesta är det både roligt och skönt. Jag rekommenderar alla som gillar att röra på sig och är öppensinnade för olika möjligheter att utbilda sig till plåtslagare. Det är bra om man är lite kreativ och har förmågan att föreställa sig hur något kommer bli innan man påbörjar en arbetsuppgift.” säger Jenny.